Lipstein Napisano 21 Czerwca 2017 Share Napisano 21 Czerwca 2017 Witajcie, pomóżcie: który model do wykonania śmigłowca w skali 1:72 wybrać: Tamiya, Revell czy Italeri? Ceny podobne, ale nie miałem już dawno żadnego nowego modelu w rękach, a obejrzeć to można teraz jedynie po zakupie w Internecie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 21 Czerwca 2017 Share Napisano 21 Czerwca 2017 W pudełku Tamiyi i Italeri znajdziesz te same wypraski ;) a Revell to chyba przepakowany stary Matchbox. Każdy model to już trochę wiekowe formy ale ja bym wybrał Italeri/Tamiya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 21 Czerwca 2017 Share Napisano 21 Czerwca 2017 Cześć! Z tego co wiem, to Tamiya wypuszcza przepakowane ramki od Italeri. Za to wersja się zgadza - OH-58A. Za to Revell z tego co wiem wypuszcza OH-58D - i przerobienie tego do wersji OH-58A będzie kosztowało sporo roboty. Mam nadzieję, że to pomoże - ja też się szykuję do takiego projektu, kupiłem sobie nawet Tamiye (bo Italerka byla niedostepna) i teraz czekam na okazję... Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 21 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2017 Dzięki, będzie mariaż japońsko-włoski. Paweł, kiedy startujesz z projektem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 21 Czerwca 2017 Share Napisano 21 Czerwca 2017 Oj, to jeszcze długo... Na razie mam na warsztacie OH-6 - tutaj: viewtopic.php?f=86&t=56387 Ale będę kibicował. Życzę powodzenia i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 4 Lipca 2017 Autor Share Napisano 4 Lipca 2017 Exito nie nawaliło i model kupiony. Jadę z koksem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 4 Lipca 2017 Share Napisano 4 Lipca 2017 O... ktoś tu podglądacza będzie robił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 4 Lipca 2017 Share Napisano 4 Lipca 2017 Podglądacz to ten był ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 5 Lipca 2017 Autor Share Napisano 5 Lipca 2017 Blue Thunder, to była maszyna... "ciche latanie" i te sprawy... A tak BTW, przygarnę kalki z okresu wojny w Wietnamie, bo na pierwszy rzut oka w zestawie są późniejsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 5 Lipca 2017 Share Napisano 5 Lipca 2017 Pomijam ,ze Blue Thunder to byla Gazelle. ;) ale to zadna nowość. Popatrzę sobie z tylnych rzedów.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 5 Lipca 2017 Autor Share Napisano 5 Lipca 2017 Mam nadzieję, że nie rozczaruję. Ale będzie się wlokło. Ma ktoś zdjęcia wojskowej wersji tego śmigłowca - kokpit i "przedział desantowy"? Dorobiłbym parę kabelków, jeśli trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 5 Lipca 2017 Share Napisano 5 Lipca 2017 Cześć! To nie jest taki łatwy temat - OH-58 były mniej popularne i później wprowadzone do walki w Wietnamie niż OH-6. Jedno ze zdjęć, na szybko w sieci znalezione to takie: Jak widać drzwi muszą wyjechać, wnętrze szare (nie czarne tak jak później bywało), ciekawy jest ten dodatkowy otwierany pancerz. Jeśli chodzi o kalkomanie, to chyba najlepiej sprawdzić ten zestaw: Jak widać schematy malowań nie są zbyt skomplikowane, więc może warto by coś zaimprowizować samemu. Kluczowy jest tu dobry research, firmy od kalek to już właściwie odhaczyły, nic tylko korzystać. To życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 6 Lipca 2017 Autor Share Napisano 6 Lipca 2017 Ściany obu przegród trzeba pochylić, na rysunku w instrukcji nie pokazali... Wyharatałem drzwi Poszerzyłem wręgę za siedzeniami pilotów, była o 1mm za wąska z każdej strony trzeba było popracować też nad podsufitką, za wąska ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 30 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2017 Ta wręga za siedzeniami pilotów nadal jest za wąska... Tracę cierpliwość i chyba jak Czapla, tak i ten model trafi do poczekalni Paweł, gdzie wyciągasz takie fajne fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 30 Sierpnia 2017 Share Napisano 30 Sierpnia 2017 Doklej więc po obwodzie wręgi np: 0,25 hips i zobacz jak leży. Potem to na płasko z wręgą doszlifuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 30 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2017 Chcę to zrobić z jednej części, coby kadłub ładnie się skleił, ale chyba rozetnę z góry na dół to, co dorobiłem i wtedy podkleję hipsem. Nie znalazłem w sieci zdjęć tego miejsca, przynajmniej nie do tej wersji śmigłowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 30 Sierpnia 2017 Share Napisano 30 Sierpnia 2017 Cześć! Foty to z googla - trzeba tylko pomysłu na odpowiednie hasło wyszukiwania. Czasem też coś się przy okazji znajdzie. Wręgę lepiej zrób jeszcze raz - wbrew pozorom to mniej pracy niż jakieś tam podklejanie. Ja to zwykle robie najpierw wzór z tektury albo innego taniego materiału i potem dopiero robię w polistyrenie. W moich OH-6 był dokładnie ten sam problem - nie wiem co oni mają za problem. A wersja śmigłowca też raczej się nie przejmuj - ogólny kształt raczej się nie zmienił bo to by za drogo kosztowało. Co innego konkretne urządzenia montowane do takiej wręgi, albo jakieś otwory. Życzę powodzenia i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 31 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2017 Gogla wczoraj sumiennie czesałem przez prawie godzinę. Mam też problem z tylną ścianą - na podesłanym przez Ciebie zdjęciu jest ona jakby cofnięta i pochylona pod kątem, w poprzek kabiny zamontowana jest rurka, do której mocowane są pasy dla pasażerów. Dobrze widzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 31 Sierpnia 2017 Share Napisano 31 Sierpnia 2017 Cześć! Troche nowszy JetRanger stoi w muzeum w Krakowie - i tam to właśnie mniej więcej tak wygląda. A patrzyłeś PrimePortal - czy tam jakichś zdjęć nie ma? Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 4 Września 2017 Autor Share Napisano 4 Września 2017 Poproszę kogoś z Krakowa coby tą wręge obfocił. Mam co prawda 3,5km do Muzeum, ale czasu brak straszliwie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 19 Października 2017 Autor Share Napisano 19 Października 2017 Bez wizyty w muzeum ani rusz, bo co rusz jakaś zagwozdka, jak to z tym wnętrzem było... Już dwa razy rozcinałem kadłub, bo się przy sklejeniu zwichrował Zdjęć brak, bo aparat nawala, a telefonem nie łapię takiego makro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 19 Października 2017 Share Napisano 19 Października 2017 A ktoś by pomyślał, że te małe helikopterki są łatwe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 19 Października 2017 Autor Share Napisano 19 Października 2017 G.... tam łatwe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 19 Października 2017 Share Napisano 19 Października 2017 Marudzicie Panowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 19 Października 2017 Share Napisano 19 Października 2017 Grzegorz - to prawda! Ale chciało by się mieć od czasu do czasu też coś łatwego do zrobienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi