Skocz do zawartości

Sd.Kfz.222 Tamiya

Cade

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 58
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Super Moderator

No w sumie nie Twoja wina edek tak ma... Wzmocnienie jest na pokrywie ale z mniejszymi nitami... bardziej subtelne to może powinno być no ale jak to edi

Działaj dalej nie jest źle...

Oglądam...

Kolejne pytanie. W zestawie jest zrobione miejsce na antene (chyba:/) na tylnej części wieży, ale takowej nie ma. Natomiast mam takie zdjęcia gdzie jest tylko taka maleńka. Czy taka wystarczy czy powinna byc inna?

d76782048ccd0c6b259e76c950ec4bab.jpg

8828f4b36e11ba1fdd39feaef07ad8f8.jpg

Edytowane przez Gość

• Super Moderator

to jest tylko gniazdo, do tego dochodziła jeszcze tyczka np.

04.jpg

a największym mankamentem jest krata za wieżą, nakleiłeś nie potrzebnie tą blachę bo ona jest płaska a jak sam widzisz na zdjęciu to była krata z płaskowników, jedynie poprawne odwzorowanie tego elementu daje japońska firma Kamizukuri 317663-13385-97-pristine.jpg

• Super Moderator

obecny rozwój form do modeli zredukował konieczność "wymiany na siłę" coś co kiedyś było słabe w modelu zastępowano blachą a obecnie po za klapsami na narzędzia wiele elementów "fabrycznych" potrafi wyglądać lepiej niż zamiennik np z blaszki, a Eduard niestety oferuje podobnie jak Part w wielu wypadkach zamiennik który ani nie jest lepszy a ni nie wygląda lepiej, także podtsawa to dokumentacja- obecny dostęp do netu umożliwia dość szybką weryfikację i pozwala na wybranie pozostaje tylko kwestia finansowa czy warto kupić czy nie.

Oglądam dalej( moja krata w drodze jak dojdzie zrobie foto -mam model tristara)

Ale żeście mnie pocieszyli:) a ja już myślałem ze tak zajebiscie mi idzie... hehe.

Niestety mój budżet na ten model sie skończył więc nie będę mógł kupić takich blach jak wrzuciles. Zreszta już wklejona...

Ale sądzę że ta blacha to i tak przy moim doświadczeniu nie bedzie tak razic po oczach.

Edytowane przez Gość

Nie jest przecież źle.

Na przyszłość lepiej się wystrzegać blaszek Eduarda bo są jak pisałem powyżej.

Według mnie do nauki się nadają bardzo dobrze ale pod względem poprawności zgodności z oryginałem i szczegółów prezentują frywolne podejście

Rób dalej. Ważna nauka.

Przy kolejnym projekcie będę się wystrzegać.

Sądzę, że składanie zakończone. Koła, wieża, narzędzia, działko zmontowane na sucho do zdjęć.

Pozostaje tylko kilka drobiazgów, które postanowiłem przykleić już po malowaniu tj.:

- trzy z pięciu pojemników z frontu pojazdu, które schną właśnie ze szpachla

- lampa

- prety z lusterkiem (to chyba jakiegoś rodzaju ograniczniki)

- osłona działka

- wydechy

- stelaż na flagę (tak przynajmniej mi się wydaje;))

I nie wiem czy dobrze, ale postanowiłem wykorzystać blachę z siatka na wieży od Tamki bo wyglada lepiej niż ta z krytykowanych przez Was blach Eduard'a

Jeśli coś jest spaprane proszę o info jeszcze mogę coś poprawić. Dzięki za uwagi!

8c3036f0981bc9005e2c908822322b44.jpg

be74e75f789ffc6fa2eaa8d0be21a326.jpg

915fcb069c01a322f32a69ca7a78b1f6.jpg

9e3ca6b703ccdf89e8806056b6ea4a23.jpg

Blaszek na bogato to teraz trzeba będzie ładnie pomalować.

Ehhh Malowanie... Z pewnością coś popsuję... ale tym razem nie zamierzam odpuszczać i będę go mył/malował do momentu jak uzyskam zadowalający efekt. Liczę Bazylms na Twoją krytykę i nie tylko Twoją:)

Greif, po pracy zrobię lepsze zdjęcie mocowania łopaty i wrzucę by rozwiać wątpliwości.

A teraz kolejno pytania:

1. Czy po modulacji dodanie olejnych nie będzie przerostem formy nad treścią?

2. Nie do końca wiem jakie kolory wybrać do tego. Na początek wybrałem: OILBRUSHERS WHITE i OILBRUSHERS DARK BLUE. Sądzę, że będą pasować szarego malowania?

3. Widziałem w różnych warsztatach i poradnikach, że oleje rozmywacie za pomocą terpentyny ale na filmiku Miga widziałem, że używał do tego Enamel Thinnera. Co mam ewentualnie wybrać?

4. Czy wymiana kół na coś takiego jest warta ceny? https://www.mojehobby.pl/products/Sd.Kfz-221-222-Road-Wheels-Early-pattern.html

5. Kupiłem do szkraba linkę śr. 1,2mm by podmienić "sznurek" który dali do zestawu, ale jest zdecydowanie za gruba jaka średnica byście polecali?

Robiłeś już kiedyś modulację?

Jeśli nie, to spróbuj sobie przygotować shcemat przed rozpoczęciem pracy i ew. możemy na forum go skonsultować.

Nie, nie robiłem.

Dziś spróbuję się uporać jeszcze z blacharką do pojemników na front pojazdu. A potem obejrzę sobie bryłę pojazdy i zacienienie i zacznę główkować jak się zabrać do modulacji.

I przygotuję schemat tego co wykombinuję:)

Na tą chwilę mam zestaw od AK do modulacji szarego koloru. Są w zestawie 4 farby do modulacji, jedna do obić i zadrapań, jedna do malowania gąsienic z tego co pamiętam.

Z tego co wykoncypowałem na tą chwilę to planowałem zrobić tak.

1. Zrobić preshading za pomocą białego i najciemniejszego koloru z zestawu do modulacji

2. położyć delikatnie kolor bazowy

3. Zrobić rozjaśnienia za pomocą dwóch pozostałych jasnych kolorów z zestawu.

Ale tu akurat Ameryki nie odkryłem:)

I na koniec blachy mnie pokonały... Robiłem dziś mocowania pojemników na przód pojazdu i jest tragedia... nie udało mi się nic więcej wywalczyć...

Nie dość że sa totalnie krzywe to jeszcze zmieściło sie 5 zamiast 6...

Zastanawiam się czy w ogóle tego nie zerwać i wypi...yć w cholerę...

7f627779a24be8716a907f53ff1ca3bd.jpg

9492827f3416adc4d2d48385399c301c.jpg

I zdjęcie mocowania łopaty

DSC05822.jpg

• Super Moderator

no właśnie używasz eska i dlatego masz nie zamknięty klaps jak mniemam... edka omijam ale coś mi tam świta że w miejscu tych kółek powinna być śruba, wszak czymś mocowano uchwyty do kadłuba...

Klaps jest specjalnie otwarty by moc łopatę wyjąć:)

Zamkne go po malowaniu.

Czy wielką zbrodnia będzie zastąpienie tego badziewia z frontu takim motywem z kanistrami?

d8c684abb4485579c9983d721fd261f2.jpg

...edka omijam ale coś mi tam świta że w miejscu tych kółek powinna być śruba, wszak czymś mocowano uchwyty do kadłuba...

Kurcze masz rację dziś rano spojrzałem i na ramkach od blach są formy do odciskania na ciepło główek śrub :/ Dziękuję! A to znaczy, że jeszcze sporo dłubania przede mną nim zacznę malować

Ładnie oblaszkowałeś go
Dziękować dziękować

Ale nie zniosłem tego syfu co zrobiłem na froncie i zmieniłem na takie coś...

b106263e1378aa040f7ca45464289e26.jpg

Edytowane przez Gość

I tak oto pierwszy chińczyk zakończył swój marny żywot po 2 i 1/10 modela... Przy rozbieraniu do czyszczenia część dyszy z gwintem stwierdziła, że zostanie w aerografie... thats all... można gdzieś to dokupić czy odpuścić totalnie i zainwestować w nowy?

17b97389ca8b659e733e8484d07afc6b.jpg