Super Moderator Greif Napisano 5 Sierpnia 2017 Super Moderator Share Napisano 5 Sierpnia 2017 Czołem Tylko po co okleiłeś skrzynki na drzwiach taśmą do klocka od lewarka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cade Napisano 5 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2017 Kurcze nie wiem:/ robiłem wszystko zgodnie z instrukcja:/ Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 5 Sierpnia 2017 Super Moderator Share Napisano 5 Sierpnia 2017 No w sumie nie Twoja wina edek tak ma... Wzmocnienie jest na pokrywie ale z mniejszymi nitami... bardziej subtelne to może powinno być no ale jak to edi Działaj dalej nie jest źle... Oglądam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cade Napisano 6 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2017 (edytowane) Kolejne pytanie. W zestawie jest zrobione miejsce na antene (chyba:/) na tylnej części wieży, ale takowej nie ma. Natomiast mam takie zdjęcia gdzie jest tylko taka maleńka. Czy taka wystarczy czy powinna byc inna? Edytowane 7 Sierpnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 6 Sierpnia 2017 Super Moderator Share Napisano 6 Sierpnia 2017 to jest tylko gniazdo, do tego dochodziła jeszcze tyczka np. a największym mankamentem jest krata za wieżą, nakleiłeś nie potrzebnie tą blachę bo ona jest płaska a jak sam widzisz na zdjęciu to była krata z płaskowników, jedynie poprawne odwzorowanie tego elementu daje japońska firma Kamizukuri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 6 Sierpnia 2017 Share Napisano 6 Sierpnia 2017 Blaszki do pancerki Eduarda słaabe są. Jedynymi ich zaletami jest to, że są i są tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 6 Sierpnia 2017 Super Moderator Share Napisano 6 Sierpnia 2017 obecny rozwój form do modeli zredukował konieczność "wymiany na siłę" coś co kiedyś było słabe w modelu zastępowano blachą a obecnie po za klapsami na narzędzia wiele elementów "fabrycznych" potrafi wyglądać lepiej niż zamiennik np z blaszki, a Eduard niestety oferuje podobnie jak Part w wielu wypadkach zamiennik który ani nie jest lepszy a ni nie wygląda lepiej, także podtsawa to dokumentacja- obecny dostęp do netu umożliwia dość szybką weryfikację i pozwala na wybranie pozostaje tylko kwestia finansowa czy warto kupić czy nie. Oglądam dalej( moja krata w drodze jak dojdzie zrobie foto -mam model tristara) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cade Napisano 6 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2017 (edytowane) Ale żeście mnie pocieszyli:) a ja już myślałem ze tak zajebiscie mi idzie... hehe. Niestety mój budżet na ten model sie skończył więc nie będę mógł kupić takich blach jak wrzuciles. Zreszta już wklejona... Ale sądzę że ta blacha to i tak przy moim doświadczeniu nie bedzie tak razic po oczach. Edytowane 7 Sierpnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 6 Sierpnia 2017 Share Napisano 6 Sierpnia 2017 Nie jest przecież źle. Na przyszłość lepiej się wystrzegać blaszek Eduarda bo są jak pisałem powyżej. Według mnie do nauki się nadają bardzo dobrze ale pod względem poprawności zgodności z oryginałem i szczegółów prezentują frywolne podejście Rób dalej. Ważna nauka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cade Napisano 6 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2017 Przy kolejnym projekcie będę się wystrzegać. Sądzę, że składanie zakończone. Koła, wieża, narzędzia, działko zmontowane na sucho do zdjęć. Pozostaje tylko kilka drobiazgów, które postanowiłem przykleić już po malowaniu tj.: - trzy z pięciu pojemników z frontu pojazdu, które schną właśnie ze szpachla - lampa - prety z lusterkiem (to chyba jakiegoś rodzaju ograniczniki) - osłona działka - wydechy - stelaż na flagę (tak przynajmniej mi się wydaje;)) I nie wiem czy dobrze, ale postanowiłem wykorzystać blachę z siatka na wieży od Tamki bo wyglada lepiej niż ta z krytykowanych przez Was blach Eduard'a Jeśli coś jest spaprane proszę o info jeszcze mogę coś poprawić. Dzięki za uwagi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 6 Sierpnia 2017 Super Moderator Share Napisano 6 Sierpnia 2017 ogólnie fajnie coś mi tam z klapsem na łopatę nie teges ale słaba fota to trudno zweryfikować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 7 Sierpnia 2017 Share Napisano 7 Sierpnia 2017 Fajnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Sierpnia 2017 Share Napisano 7 Sierpnia 2017 Blaszek na bogato to teraz trzeba będzie ładnie pomalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arisu Napisano 7 Sierpnia 2017 Share Napisano 7 Sierpnia 2017 Ehhh jak tak patrze to myślę aby kupić jakieś maleństwo i skleić. Ale mam w kolejce dwa modele wiec może na zimę coś wymyśle. Ładny jest i też poczekam na malowanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cade Napisano 7 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2017 Blaszek na bogato to teraz trzeba będzie ładnie pomalować. Ehhh Malowanie... Z pewnością coś popsuję... ale tym razem nie zamierzam odpuszczać i będę go mył/malował do momentu jak uzyskam zadowalający efekt. Liczę Bazylms na Twoją krytykę i nie tylko Twoją Greif, po pracy zrobię lepsze zdjęcie mocowania łopaty i wrzucę by rozwiać wątpliwości. A teraz kolejno pytania: 1. Czy po modulacji dodanie olejnych nie będzie przerostem formy nad treścią? 2. Nie do końca wiem jakie kolory wybrać do tego. Na początek wybrałem: OILBRUSHERS WHITE i OILBRUSHERS DARK BLUE. Sądzę, że będą pasować szarego malowania? 3. Widziałem w różnych warsztatach i poradnikach, że oleje rozmywacie za pomocą terpentyny ale na filmiku Miga widziałem, że używał do tego Enamel Thinnera. Co mam ewentualnie wybrać? 4. Czy wymiana kół na coś takiego jest warta ceny? https://www.mojehobby.pl/products/Sd.Kfz-221-222-Road-Wheels-Early-pattern.html 5. Kupiłem do szkraba linkę śr. 1,2mm by podmienić "sznurek" który dali do zestawu, ale jest zdecydowanie za gruba jaka średnica byście polecali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 7 Sierpnia 2017 Share Napisano 7 Sierpnia 2017 Robiłeś już kiedyś modulację? Jeśli nie, to spróbuj sobie przygotować shcemat przed rozpoczęciem pracy i ew. możemy na forum go skonsultować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cade Napisano 7 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2017 Nie, nie robiłem. Dziś spróbuję się uporać jeszcze z blacharką do pojemników na front pojazdu. A potem obejrzę sobie bryłę pojazdy i zacienienie i zacznę główkować jak się zabrać do modulacji. I przygotuję schemat tego co wykombinuję Na tą chwilę mam zestaw od AK do modulacji szarego koloru. Są w zestawie 4 farby do modulacji, jedna do obić i zadrapań, jedna do malowania gąsienic z tego co pamiętam. Z tego co wykoncypowałem na tą chwilę to planowałem zrobić tak. 1. Zrobić preshading za pomocą białego i najciemniejszego koloru z zestawu do modulacji 2. położyć delikatnie kolor bazowy 3. Zrobić rozjaśnienia za pomocą dwóch pozostałych jasnych kolorów z zestawu. Ale tu akurat Ameryki nie odkryłem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 7 Sierpnia 2017 Share Napisano 7 Sierpnia 2017 Kup sobie tą pozycję - jest tam jako przykład ten sam pojazd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cade Napisano 7 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2017 I na koniec blachy mnie pokonały... Robiłem dziś mocowania pojemników na przód pojazdu i jest tragedia... nie udało mi się nic więcej wywalczyć... Nie dość że sa totalnie krzywe to jeszcze zmieściło sie 5 zamiast 6... Zastanawiam się czy w ogóle tego nie zerwać i wypi...yć w cholerę... I zdjęcie mocowania łopaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 7 Sierpnia 2017 Super Moderator Share Napisano 7 Sierpnia 2017 no właśnie używasz eska i dlatego masz nie zamknięty klaps jak mniemam... edka omijam ale coś mi tam świta że w miejscu tych kółek powinna być śruba, wszak czymś mocowano uchwyty do kadłuba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cade Napisano 7 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2017 Klaps jest specjalnie otwarty by moc łopatę wyjąć Zamkne go po malowaniu. Czy wielką zbrodnia będzie zastąpienie tego badziewia z frontu takim motywem z kanistrami? ...edka omijam ale coś mi tam świta że w miejscu tych kółek powinna być śruba, wszak czymś mocowano uchwyty do kadłuba... Kurcze masz rację dziś rano spojrzałem i na ramkach od blach są formy do odciskania na ciepło główek śrub :/ Dziękuję! A to znaczy, że jeszcze sporo dłubania przede mną nim zacznę malować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 8 Sierpnia 2017 Share Napisano 8 Sierpnia 2017 Ładnie oblaszkowałeś go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cade Napisano 8 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2017 (edytowane) Ładnie oblaszkowałeś go Dziękować dziękowaćAle nie zniosłem tego syfu co zrobiłem na froncie i zmieniłem na takie coś... Edytowane 11 Sierpnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cade Napisano 10 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2017 (edytowane) Udało się złożyć i pomalować działko i jego mocowanie. Edytowane 11 Sierpnia 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cade Napisano 11 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2017 I tak oto pierwszy chińczyk zakończył swój marny żywot po 2 i 1/10 modela... Przy rozbieraniu do czyszczenia część dyszy z gwintem stwierdziła, że zostanie w aerografie... thats all... można gdzieś to dokupić czy odpuścić totalnie i zainwestować w nowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi