Skocz do zawartości

Syryjski weteran - T-54 mod. 1951, Miniart 1:35

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 95
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Kamil -

Teraz tylko dopracować parę detali jak peryskopy, czy lampa, kurz i brud i kończymy z nim. I zaczynamy......2, moze BMP-2 ?

Myślałem o BMP, ale już skleiłem jedynkę i na razie wystarczy. Mam już inny, niecny plan - znowu zmieniam teatr działań wojennych.

Napisano

Odrobina niepewności nikomu nie zaszkodzi. Tematu nie zdradzę, ale miejsce i owszem - Bałkany, Bośnia i Hercegowina, przełom 1995/1996 roku.

Napisano

Trzymam kciuki, żeby to był jakiś białawy VAB 4x4 francuzików....

"mam nadzieję, że z grubsza przypominają to co jest na oryginale i nie machnąłem jakiegoś ultra babola widocznego dla arabskojęzycznych. " - a można spytać, Kamilu,co głoszą napisy? Mógłbym co prawda pokazać zdjęcie w osiedlowej kebabowni, ale żywię pewne obawy- a nuż zaczną się obcokrajowcy agresywnie zachowywać ;)

Napisano

O, Lordzie, albo źle patrzyłem, albo Cię dawno na Modelworku nie widziałem!

A żebym to ja wiedział, co głosi ten napis. Wprawdzie na studiach zaliczyłem semestr arabskiego jako wykład fakultatywny, ale nie chciało mi się grzebać za notatkami i odszyfrowywać tego. Podejrzewam, że coś w stylu "Allach jest wielki", ew. nazwa ugrupowania, do którego pojazd należał. Tudzież to i to - z obu stron napisane jest co innego.

Napisano
Dzięki wielkie, czyli wiemy, że niewiele wiemy, a to już coś

I fakt- dawnom po modelłorku nie buszował ;)

Po prostu wrzucając model na fejsbukowe grupy, gdzie są Arabowie nikt się nie czepnął, więc przestałem się przejmować.

Tymczasem... Zasadnicza część brudzenia za mną. Jeszcze się pojawi "trójwymiarowy" brud - trochę grudek piachu, ziemi, gruzu, itp. śmieci. Ale to później - muszę sobie poodlewać z gipsu trochę pustaków. Nie chcę też zakurzyć go na amen, bo wszystko co do tej pory wymalowałem zleje się w jedną, matową kupę.

idfxRWN.jpg

ncpeDka.jpg

aJtz8hf.jpg

6FsCmCp.jpg

qJe13Ox.jpg

Pozdrowienia!

Napisano

Gdzieś tam pomalutku wieczorami sobie machnąłem zręby podstawki. Balsa i podkład pod panele jako wypełnienie - bardzo fajny materiał, a że akurat nie mogłem dostać płyty styroduru, to kupiłem to. Nie wyszło drogo, a bardzo fajnie się z tym pracuje.

Tam gdzie "górki", tam będzie gruz i śmieci. Gruz już powoli się "tworzy", jutro może zgromadzę ze szpargałów trochę śmieci i wyleję klej do płytek wymieszany z w/w.

tlISJvZ.jpg

niZM18Q.jpg

Napisano

Podstawka zalana gipsem i wstępnie wysypana gruzem i śmieciem. Zdjęcia na świeżo, jeszcze wszystko schnie. W sumie to chyba nie miałem wcześniej okazji robić gruzowiska. Może być?

1Uw4AwP.jpg

zfjFGyT.jpg

F7dLwpy.jpg

Pozdrowienia!

Napisano

Okej, dzięki, zobaczę co da się zrobić. Choć trochę się nad pustakami napracowałem, żeby je poodlewać i teraz żal kruszyć.

Napisano

Bazowe kolorki na podstawce położone - najpierw maziaje aerografem i potem już nieco dokładniej pędzelkami. Teraz powolutku wszystko będzie gasnąć i z pierwotnej oczojebności niewiele zostanie.

ydk7ETH.jpg

AQQ8Wsn.jpg

cKlptO9.jpg

Napisano

Na ta drogę, tez coś wrzuć. Nie sądzę, żeby cieć z miotłą zgarniał z drogi cały syf na pobocza. Za sterylna ta droga.

Napisano

Jak postawię tam model to zobaczysz, że w zasadzie wcale jej nie widać. Nie mogę jej teraz zaśmiecić, nie mając ruchomego podwozia. Jak model wyląduje na podstawce, to wtedy podrzucę tego i owego. ;-)

Poza tym:

syrian-conflict.jpg

SYRIA-CONFLICT-ALEPPO-AFTERMATH.jpg?w=640&fit=max&q=60

ALEPPO.jpg

Może jednak ciecie miotłami działają?

Napisano

To się cieszę.

Tymczasem...

Robiąc gruz na podstawkę, zagruzowałem też resztkami Teciaka. Nie za dużo - raczej symbolicznie. Oczywiście biorę poprawkę na to, że realny wóz powinien być uwalany cały kurzem i gruzem, ale - w moim odczuciu - nie miałoby to przełożenia na fajny i ciekawy model w skali 1:35. A opieram się na pewnym znanym modelu T-72, który widziałem na zdjęciach i potem porównałem sobie na żywo w Moson. Nie zrobił wrażenia.

PQ74fjf.jpg

g8venLz.jpg

ZPf91i0.jpg

vnQmM2V.jpg

I taka mała przymiareczka:

zneLRWQ.jpg

Model idzie na półkę, a ja idę gasić kolorki na podstawce, kurzyć ją i brudzić.