Kamil K. Napisano 1 Marca 2018 Autor Napisano 1 Marca 2018 Kamil -Teraz tylko dopracować parę detali jak peryskopy, czy lampa, kurz i brud i kończymy z nim. I zaczynamy......2, moze BMP-2 ? Myślałem o BMP, ale już skleiłem jedynkę i na razie wystarczy. Mam już inny, niecny plan - znowu zmieniam teatr działań wojennych. Cytuj
Kamil K. Napisano 1 Marca 2018 Autor Napisano 1 Marca 2018 Odrobina niepewności nikomu nie zaszkodzi. Tematu nie zdradzę, ale miejsce i owszem - Bałkany, Bośnia i Hercegowina, przełom 1995/1996 roku. Cytuj
Kamil K. Napisano 1 Marca 2018 Autor Napisano 1 Marca 2018 A, nie, nie, nie tym razem. Spokojnie, czekam do 10-tego na pensję i wkrótce po tej dacie się ujawnię. Cytuj
LordDisneyland Napisano 1 Marca 2018 Napisano 1 Marca 2018 Trzymam kciuki, żeby to był jakiś białawy VAB 4x4 francuzików.... "mam nadzieję, że z grubsza przypominają to co jest na oryginale i nie machnąłem jakiegoś ultra babola widocznego dla arabskojęzycznych. " - a można spytać, Kamilu,co głoszą napisy? Mógłbym co prawda pokazać zdjęcie w osiedlowej kebabowni, ale żywię pewne obawy- a nuż zaczną się obcokrajowcy agresywnie zachowywać ;) Cytuj
Kamil K. Napisano 1 Marca 2018 Autor Napisano 1 Marca 2018 O, Lordzie, albo źle patrzyłem, albo Cię dawno na Modelworku nie widziałem! A żebym to ja wiedział, co głosi ten napis. Wprawdzie na studiach zaliczyłem semestr arabskiego jako wykład fakultatywny, ale nie chciało mi się grzebać za notatkami i odszyfrowywać tego. Podejrzewam, że coś w stylu "Allach jest wielki", ew. nazwa ugrupowania, do którego pojazd należał. Tudzież to i to - z obu stron napisane jest co innego. Cytuj
LordDisneyland Napisano 1 Marca 2018 Napisano 1 Marca 2018 Dzięki wielkie, czyli wiemy, że niewiele wiemy, a to już coś I fakt- dawnom po modelłorku nie buszował ;) Cytuj
Kamil K. Napisano 2 Marca 2018 Autor Napisano 2 Marca 2018 Dzięki wielkie, czyli wiemy, że niewiele wiemy, a to już coś I fakt- dawnom po modelłorku nie buszował ;) Po prostu wrzucając model na fejsbukowe grupy, gdzie są Arabowie nikt się nie czepnął, więc przestałem się przejmować. Tymczasem... Zasadnicza część brudzenia za mną. Jeszcze się pojawi "trójwymiarowy" brud - trochę grudek piachu, ziemi, gruzu, itp. śmieci. Ale to później - muszę sobie poodlewać z gipsu trochę pustaków. Nie chcę też zakurzyć go na amen, bo wszystko co do tej pory wymalowałem zleje się w jedną, matową kupę. Pozdrowienia! Cytuj
makinen Napisano 2 Marca 2018 Napisano 2 Marca 2018 Bajka! Chętnie bym się do Ciebie na korepetycje zapisał. Cytuj
Kamil K. Napisano 2 Marca 2018 Autor Napisano 2 Marca 2018 Jeśli masz jakiś "konkret", to pytaj - odpowiem i zostanie w wątku dla potomnych. Cytuj
makinen Napisano 2 Marca 2018 Napisano 2 Marca 2018 Tu by chyba podstawowe lekcje były potrzebne Cytuj
Kamil K. Napisano 2 Marca 2018 Autor Napisano 2 Marca 2018 E tam, nie gadaj głupot, trzaskasz Humvee aż miło! Jakby co, to pisz. I każdy inny też - jak będę umiał, to pomogę. Cytuj
Kamil K. Napisano 4 Marca 2018 Autor Napisano 4 Marca 2018 Gdzieś tam pomalutku wieczorami sobie machnąłem zręby podstawki. Balsa i podkład pod panele jako wypełnienie - bardzo fajny materiał, a że akurat nie mogłem dostać płyty styroduru, to kupiłem to. Nie wyszło drogo, a bardzo fajnie się z tym pracuje. Tam gdzie "górki", tam będzie gruz i śmieci. Gruz już powoli się "tworzy", jutro może zgromadzę ze szpargałów trochę śmieci i wyleję klej do płytek wymieszany z w/w. Cytuj
Kamil K. Napisano 5 Marca 2018 Autor Napisano 5 Marca 2018 Podstawka zalana gipsem i wstępnie wysypana gruzem i śmieciem. Zdjęcia na świeżo, jeszcze wszystko schnie. W sumie to chyba nie miałem wcześniej okazji robić gruzowiska. Może być? Pozdrowienia! Cytuj
Tomasz Andryk Napisano 5 Marca 2018 Napisano 5 Marca 2018 Gruzowisko bardzo fajne. Jedyne co to można by bardziej pokruszyć te pustaki (zwłaszcza te na drodze). Cytuj
Kamil K. Napisano 6 Marca 2018 Autor Napisano 6 Marca 2018 Okej, dzięki, zobaczę co da się zrobić. Choć trochę się nad pustakami napracowałem, żeby je poodlewać i teraz żal kruszyć. Cytuj
Kamil K. Napisano 8 Marca 2018 Autor Napisano 8 Marca 2018 Bazowe kolorki na podstawce położone - najpierw maziaje aerografem i potem już nieco dokładniej pędzelkami. Teraz powolutku wszystko będzie gasnąć i z pierwotnej oczojebności niewiele zostanie. Cytuj
makinen Napisano 8 Marca 2018 Napisano 8 Marca 2018 Na ta drogę, tez coś wrzuć. Nie sądzę, żeby cieć z miotłą zgarniał z drogi cały syf na pobocza. Za sterylna ta droga. Cytuj
Kamil K. Napisano 8 Marca 2018 Autor Napisano 8 Marca 2018 Jak postawię tam model to zobaczysz, że w zasadzie wcale jej nie widać. Nie mogę jej teraz zaśmiecić, nie mając ruchomego podwozia. Jak model wyląduje na podstawce, to wtedy podrzucę tego i owego. ;-) Poza tym: Może jednak ciecie miotłami działają? Cytuj
Kamil K. Napisano 9 Marca 2018 Autor Napisano 9 Marca 2018 To się cieszę. Tymczasem... Robiąc gruz na podstawkę, zagruzowałem też resztkami Teciaka. Nie za dużo - raczej symbolicznie. Oczywiście biorę poprawkę na to, że realny wóz powinien być uwalany cały kurzem i gruzem, ale - w moim odczuciu - nie miałoby to przełożenia na fajny i ciekawy model w skali 1:35. A opieram się na pewnym znanym modelu T-72, który widziałem na zdjęciach i potem porównałem sobie na żywo w Moson. Nie zrobił wrażenia. I taka mała przymiareczka: Model idzie na półkę, a ja idę gasić kolorki na podstawce, kurzyć ją i brudzić. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi