Jerry Napisano 28 Lipca 2017 Share Napisano 28 Lipca 2017 Czy to gotowe paski plastraka? Jaka szerokość Generalnie wygląda super a to początek dopiero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 28 Lipca 2017 Autor Share Napisano 28 Lipca 2017 Skąd, wycinam je sobie z płytek hips. Na oko, szerokość mniej więcej 0,5 mm te węższe i około 1 mm szersze, grubość 0,5 i 0,25 mm. Tnę wiele pasków i potem dobieram wzrokowo wg podobieństwa szerokości. Nie są idealne. Myślałem o profilach Plastruct, ale ostatecznie ze względu na ograniczoną dostępność od ręki pożądanych rozmiarów uznałem, że na potrzeby tego modelu, gdzie niewiele będzie z tego widać i niedokładności nie będą tak razić, zrobię je sam. Dziękuję za komentarz. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 29 Lipca 2017 Autor Share Napisano 29 Lipca 2017 Tak to będzie mniej więcej wyglądać, oczywiście dojdą jeszcze przewody, linki, oparcie fotela i siedzisko. I zegary, jasna sprawa. W zestawie jest kalkomania, ale może coś innego wydziergam. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 29 Lipca 2017 Super Moderator Share Napisano 29 Lipca 2017 no i pięknie obserwuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 29 Lipca 2017 Share Napisano 29 Lipca 2017 Pięknie, dodałbym jednak dźwigary statecznika poziomego, bo bez tego dziwnie to będzie wyglądało. Edycja: Dobra, zapędziłem się z tymi dźwigarami, fotel i wręgi zasłonią to miejsce, o ile je zrobisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 29 Lipca 2017 Autor Share Napisano 29 Lipca 2017 Pięknie, dodałbym jednak dźwigary statecznika poziomego, bo bez tego dziwnie to będzie wyglądało. I fotel i dźwigar będzie Dzięki za oglądanie. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 2 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2017 W oczekiwaniu na silnik, powoli sobie dłubię dalej. Używając rozciągniętej ramki od Lindbergowego Laird Turner Meteor (dotarł przedwczoraj) zakleiłem rowy mając być wg WB liniami podziału, po wyszlifowaniu na gładko całość płatowca zostanie przeryta i ponitowana, gdzie trzeba. Co do powierzchni sterowych, zastanawiam się jeszcze nad ich odcięciem, dlatego nic z nimi nie robiłem. Lindberg dlatego, że jest wykonany z białego tworzywa (dość dziwnego nota bene, ale klei się normalnie), będę mieć zarys do wykonania nowych linii. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 4 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2017 Jest i silnik, miodzio Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowmare Napisano 4 Sierpnia 2017 Share Napisano 4 Sierpnia 2017 Wnętrze bardzo pro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 4 Września 2017 Autor Share Napisano 4 Września 2017 Trochę zwolniły prace, a wszystko z prostego powodu... braku pomysłu, jak uporać się z malowaniem wewnętrznej strony ścian kadłuba. Poszycie białe, wręgi i podłużnice w naturalnym kolorze drewna. Przyszło potem olśnienie, trzeba było pomalować te wręgi i podłużnice przed wklejeniem. Po dwóch nieudanych próbach malowania straciłem cierpliwość i - co tu kryć - poszedłem na łatwiznę. Prysnąłem całość brązowym, potem białym, przetarłem papierem ściernym i tak już zostawię. Zdjęć tego nie zrobiłem z premedytacją, nie ma się czym chwalić. Posiłkując się zdjęciami repliki R-2 włożyłem za to porządny i dość podobny do tego z repliki fotel pilota z pasami. Mam nadzieję, że bracia Granville mi wybaczą. Na usprawiedliwienie napiszę, że nie udało mi się namierzyć fotografii, na której widać byłoby jak wyglądał fotel pilota w R-1, ale jakoś nie sądzę, żeby była to tylko taka deseczka, w ojczyźnie Cadillaca. Składa się także jednostka napędowa. Montaż jest trudniejszy, niż się spodziewałem, nasady cylindrów nie do końca odpowiadają otworom w głowicy silnika, są zbyt szerokie - a rury łączące głowicę z cylindrami zbyt długie. Ale i tak już widać, że to będzie najbardziej efektowna część modelu. Podwozie: Jeszcze przede mną dużo szlifowania, odtworzenie linii podziału poszycia i nitów, no i limuzyna kabiny, oczywiście. Tablica przyrządów powstanie z użyciem kalkomanii i elementów fototrawionych Airscale. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 5 Września 2017 Share Napisano 5 Września 2017 Fajnie ogarniasz zdjęcia detali Kup tylko brystol zamiast ręcznika papierowego ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 5 Września 2017 Autor Share Napisano 5 Września 2017 Fajnie ogarniasz zdjęcia detali Kup tylko brystol zamiast ręcznika papierowego ;) Zdjęcia robiłem bezpośrednio z placu boju i po prostu nie miałem siły sprzątać i rozkładać warsztatu foto, a rolka ręcznika była pod ręką. Mam nadzieję, że koledzy wybaczą tą odrobinę niechlujstwa Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 5 Września 2017 Share Napisano 5 Września 2017 Wiem o co chodzi ;) Mi złożenie i rozłożenie studia do zdjęć zajmuje dobre 30 minut nie licząc samego focenia i potem obróbki na kompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 10 Września 2017 Share Napisano 10 Września 2017 ładnie im wyszedł ten silniczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 3 Października 2017 Autor Share Napisano 3 Października 2017 ładnie im wyszedł ten silniczek Fakt, jest świetny. Mam jeszcze kilka innych produktów Vectora, wszystkie trzymają podobnie wysoki poziom. Silnik lekko zwaloryzowany. Więcej przewodów (były jeszcze między gniazdami zaworów i między cylindrami) chyba już nie będę doklejać, znikłyby pod osłoną - a chciałbym powoli kończyć składanie GeeBee i brać się za najlepszą część, czyli malowanie. A, oczywiście przede mną jeszcze kabinka. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi