Solo Napisano 1 Sierpnia 2017 Share Napisano 1 Sierpnia 2017 Niedawno kupiłem zestaw Army do polskiego F-16 i jak rozumiem, w zestawie z tymi zbiornikami i np. z Tamką 25/32 mogę robić Polaka? Na marginesie: Arma zrobiła w miarę przyzwoity jakościowo zestaw, do tego kupiłem to za 9 zł. Co prawda wszystkie światełka mogli zrobić z przezroczystej żywicy, no ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 1 Sierpnia 2017 Share Napisano 1 Sierpnia 2017 9 złotych?! A ja za normalną cenę dostać nie mogę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 1 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2017 Podejrzewam jakiś błąd w MojeHobby, bo teraz cena tego zestawu to 37,99 zł. Ja jednak kupiłem za 9,49zł, z tego co wiem to Karambolis8 zrobił tego samego dnia rezerwację i też ma zaklepany towar za 9,49zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 1 Sierpnia 2017 Share Napisano 1 Sierpnia 2017 A ja za 6 zł dostałem śmigło do Karasia z dziurami - nie mam niestety takiego szczęścia do żywicy :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin K. Napisano 1 Sierpnia 2017 Share Napisano 1 Sierpnia 2017 Niedawno kupiłem zestaw Army do polskiego F-16 i jak rozumiem, w zestawie z tymi zbiornikami i np. z Tamką 25/32 mogę robić Polaka?Na marginesie: Arma zrobiła w miarę przyzwoity jakościowo zestaw, do tego kupiłem to za 9 zł. Co prawda wszystkie światełka mogli zrobić z przezroczystej żywicy, no ale... A ja dwa razy rzeźbiłem to wszystko sam. Teraz myślę o zrobieniu Jastrzębia dla siebie. Ponieważ to żywica spytam Cię Solo o pasowanie zasobnika do podstawy statecznika? Odlew nieskurczony? Mam nadzieję że nad produktami Arma Hobby nie ciąży "klątwa Airesa". Przepraszam za malkontenctwo, ale pylony(?) ze światełkami mogli zrobić z przeźroczystej żywicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 1 Sierpnia 2017 Share Napisano 1 Sierpnia 2017 Karambolis8 zrobił tego samego dnia rezerwację i też ma zaklepany towar za 9,49zł. Towar już wysłany bez dopłaty. Porządna firma ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 1 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2017 Ponieważ to żywica spytam Cię Solo o pasowanie zasobnika do podstawy statecznika? Odlew nieskurczony? Mam nadzieję że nad produktami Arma Hobby nie ciąży "klątwa Airesa". Przepraszam za malkontenctwo, ale pylony(?) ze światełkami mogli zrobić z przeźroczystej żywicy Co do podstawy statecznika, to w miejscu łączenia z plastikiem zestawowym wydaje mi się że jest różnica w wysokości: jakieś 0,3-0,5 mm, trochę trudno to zmierzyć dokładnie suwmiarką bez wycinania. Na szczęście to jest akurat takie miejsce, że kawałek polistyrenu tę różnicę wyrówna. Odlew skurczony raczej nie jest, w ogóle wszystkie elementy są gładkie, nie ma na nich śladu po druku 3D (o ile to było w ogóle drukowane), detale są ostre i naprawdę niezłe, może poza kilkoma elementami klapy przedniego podwozia, gdzie troszkę to u mnie wygięte jest, ale może to uszkodzenie przy pakowaniu/transporcie. W każdym razie łatwo to się naprawi. Wadą (i to sporą) zestawu na pewno są dość nierówne grubości linii podziału, różne ich głębokości i czasami po prostu te linie są nierówne, to już ja bym chyba sam lepiej je wyrył gdyby było trzeba. Widać że ten element robił ktoś bez dużej wprawy albo w pośpiechu. Jeśli jednak porównywać ten zestaw z analogicznym (no ok, nie jest to w 100% zestaw do polskiego F-16) produktem Wolfpacka, to produkt Army jest wyraźnie lepszy. Ale mimo tego, przy cenie blisko 40 zł (Aires robi niektóre kabinki w tej cenie), to jest to produkt straszliwie wręcz drogi w stosunku do jego jakości. Ale dobrze że w ogóle jest. Ja za 9 zł nie zamierzam narzekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 2 Sierpnia 2017 Share Napisano 2 Sierpnia 2017 O wreszcie ktoś pokazał ten zestaw Pokaż te nierówne linie na jakimś zdjęciu, o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2017 No na zbliżeniu widać wyraźnie, że Arma wystrugała takiego gluta trochę. Na pewno lepiej użyć to niż samemu strugać, ale tak prosty element mógłby być jednak wykonany znacznie staranniej, szczególnie przy cenie bliskiej 40 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 2 Sierpnia 2017 Share Napisano 2 Sierpnia 2017 Szok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 2 Sierpnia 2017 Share Napisano 2 Sierpnia 2017 No, linie do poprawy, zdecydowanie. Ale kształt jest ogólnie ok. Edycja: Dodam jeszcze, że do kupienia jest sam ogonek, bez blaszek i drobnicy za 28 złotych (26,60 dla zarejestrowanych w sklepie Arma). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2017 Czyli sam żywiczny glut za blisko 30 zł? No ludzie... Proszono mnie o skan manuala do tego zestawu, żeby zobaczyć co on konkretnie poprawia. Służę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 2 Sierpnia 2017 Share Napisano 2 Sierpnia 2017 Pytałem z ciekawości. bo widziałem kiedyś mastera który poszedł do armahobby, zresztą jego zdjęcia były kiedyś na "pewnym: portalu...ten odlew nie ma z tym za wiele wspólnego, ktoś po prostu zmasakrował cały zasobnik, nieudolnie poprawiając linie, były tam zresztą jakieś nity jeszcze których tu w ogóle nie widac itd. Na odlewie reflektorów powinny być takie delikatne prążki symulujące żebrowanie. Wyszło im to w ogóle w żywicy? Niestety to kolejny dowód że AH ma bardzo duży problem z odlewaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 2 Sierpnia 2017 Share Napisano 2 Sierpnia 2017 Niestety to kolejny dowód że AH ma bardzo duży problem z odlewaniem Raczej z nierówną jakością. Na pierwszej stronie tego wątku są zdjęcia CFT ich produkcji i to jest prawdziwe cacuszko warte swoich pieniędzy. Ale matka była drukowana w 3D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2017 Pytałem z ciekawości. bo widziałem kiedyś mastera który poszedł do armahobby, zresztą jego zdjęcia były kiedyś na "pewnym: portalu...ten odlew nie ma z tym za wiele wspólnego, ktoś po prostu zmasakrował cały zasobnik, nieudolnie poprawiając linie, były tam zresztą jakieś nity jeszcze których tu w ogóle nie widac itd. Na odlewie reflektorów powinny być takie delikatne prążki symulujące żebrowanie. Wyszło im to w ogóle w żywicy? Niestety to kolejny dowód że AH ma bardzo duży problem z odlewaniem No nie, tak źle to nie jest. Na reflektorach do klapy przedniego podwozia są prążki, po weatheringu powinny być wyraźnie widoczne. Zasobnik jest ponitowany i nity są raczej ok, nawet widać je na okuciach tych butelkowatych sensorów po bokach. Nie widać tego tylko na moich zdjęciach. Jedyny chyba problem w zasadzie to te nieszczęsne linie podziału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 2 Sierpnia 2017 Share Napisano 2 Sierpnia 2017 Niestety to kolejny dowód że AH ma bardzo duży problem z odlewaniem Raczej z nierówną jakością. Na pierwszej stronie tego wątku są zdjęcia CFT ich produkcji i to jest prawdziwe cacuszko warte swoich pieniędzy. Ale matka była drukowana w 3D. ich wydruki 3D są często słabej jakości, co widać chociażby po zestawie do MiGa-29... pelno prążków i innych niedoskonałości. Ten zestaw CFT akurat jest bardzo prosty, więc łatwo to wyczyścić, wystarczy mocniej przeszlifować, natomiast standardowy glut ich produkcji to np. kółka w modelach serii PZL. Ładny model cyfrowy i słabiutka realizacja w żywicy. To samo dotyczy zresztą np detali w kabinie Iskry, są totalnym budyniem w prążki ... Nawiasem mówiąc ta osławiona PZL7 na zdjeciach wygląda tragicznie jakościowo, tam też coś dziwnego dzieje się z liniami i ryflowaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2017 Mam wrażenie że niestety Arma nie rozwija się od strony technologicznej. Kilka lat temu kupiłem ich AIM-9X w 1:72 - straszliwy glut jak dla mnie, wygląda to naprawdę niedobrze. Potem dostałem od nich bodajże GBU-38 i jakieś pylony - no niestety podobny poziom, może odrobinę lepiej to wyglądało. Jakoś tak w zeszłym roku kupiłem ich bomby GBU-31 w 1:48. Trochę lepiej, ale wygląda to przy takim Eduardzie bardzo słabo, coś jak NorthStar: nierówna powierzchnia, widoczne ślady po pracy drukarki 3D, brak kalkomanii. Produkt po prostu dla kogoś kto bardzo musi. Teraz kupiłem ten zestaw. I jakoś dużego postępu w jakości nie widzę. A oczekiwałbym że przez te kilka lat nauczyli się robić dobre odlewy. Niech przykładem będzie Aires. Kupiłem niedawno ich rakiety (Aerobonus) Ch-31, wyprodukowane sporo lat temu, jedne z pierwszych jakie robili. Koszmarek: linie podziału, nierówna powierzchnia, ogólnie detal - po prostu otworzyłem opakowanie i po chwili miałem ochotę wyrzucić to do kosza. A dziś? Aires robi małe żywiczne arcydzieła. Czyli jednak można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 3 Sierpnia 2017 Share Napisano 3 Sierpnia 2017 Ja przy każdym zakupie mam z ich produktami jakiś problem. Fajnie, że wymieniają buble od ręki, ale wydaje się, że nie kontrolują swoich produktów pod kątem jakości wykonania. Ładują w pudełka jak leci licząc chyba, że nie wszyscy zgłoszą reklamację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi