Skocz do zawartości

kalki do F-16

imt

Rekomendowane odpowiedzi

crustian tak, szachownice malowane są fabrycznie.

Szukałem dość długo ale w takim razie weźmie kolega mi wytłumaczy to zdjęcie:

polskiszachmat.jpg

- to fota z przelotu dostawczego. Szachownice ze wzgledow prawnych zostaly zaklejone, a samoloty dostaly tymczasowe oznaczenia amerykanskie. Jak widac naklejki zaslaniajace szachownice sie oderwaly. Nie wiem kiedy, ale pamietam ze slady po oznaczeniach amerykanskich - tzn. brud przyklejony do resztek kleju widzialem z bliska na samolocie, calkiem dlugo po przylocie - mysle ze 1/2 roku jeszcze byly.

Co do powloki lakierniczej naszych F-16, to zapewne jest objeta gwarancja. Namalowanie czegokolwiek bedzie skutkowalo tym ze jak farba faktycznie zacznie odpadac, to producent bedzie sie zaslanial ze to przez polskie malunki okolicznosciowe...

Pozdr.

Pawel

• Odpowiedzi 89
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Tia, po przekazaniu technologii itd. Czyli beda, ale jeszcze nie byly. Powloka powinna byc zmieniana, odnawiana co 5-6 lat. Jak latwo zauwazyc - wlasnie zbliza sie termin... to amerykanie cos przekazuja, tylko za farby zaplacimy jak za zboze... ale taki to biznes.

Pozdr.

Pawel

Na cale Jastrzebie? Bladego pojecia nie mam. Na powloke, pewnie rzeczone 5-6 lat, taki jest maks na swiecie... Oczywiscie jezeli uzytkownik chce miec wszystko jak z ksiazki i ma na to kase. Jak go WZL-2 pomaluje to tez da gwaranacje i tez pewnie znajdzie sie zapis ze - malowanie czegokolwiek na oryginalnej powloce moze ja oslabic itd. itp.

Pozdr.

Pawel

A tak A'propos pytania o zaklejanie szachownic na F-16, to na Herkulesach nie tylko szachownice, ale również numery są zaklejane na czas przelotu dostawczego

Trzeba sobie postawic pytanie czy to jest do czegos potrzebne, takie malowanie? Moim zdaniem to festyn i tyle. MON za Klicha i tak dostal w d... z budzetem, ze ja jestem gotowy sobie to odpuscic. Dla modelarzy wystarczy naklejka + jeden przelot dla publicznosci.

Pozdr.

Pawel

nowy kamuflaż śmigłowców WL też "przypadkiem" nasi sojusznicy "zasugerowali", żeby się im nasze maszyny np z afgańskimi nie myliły ...

Nie wiem skąd masz takie informacje ale zielone malowanie śmigłowców powstało coś około roku 2002 wiec co ono ma wspólnego z Afganistanem ?

A na zachodzie mogą sobie malować tygryski czy co tam chcą bo nie mają takiej super bajeranckiej powłoki jak nasze F-16

Na zachodzie tez czesto jest "zastaw sie, a postaw sie". Pierwszy przyklad z brzegu - Holandia... z blisko 90 szt. F-16, tylko 30 zdolnych do lotu. W wyniku ograniczenia nakladow, oszczednosci, dochodzi do kanibalizacji, stawiania na kolkach z powodu brak czesci itd. Mimo to F-16 RNLAF Demo Team - wymalowywany jest jak ta lala.

Pozdr.

Pawel

A na zachodzie mogą sobie malować tygryski czy co tam chcą bo nie mają takiej super bajeranckiej powłoki jak nasze F-16
- gdzie sobie, na zachodzie wymalowali F-16? Co to bylo? Jakies stare strucle, w rodzaju Mirage-2000, F-16A/B, czy Tornado. Samoloty pewnikiem na resursach... Nowe samoloty od wielkiego hallo sie tak maluje, jezeli juz to zazwyczaj robi to lotnictwo kraju producenta - patrz francuskie "Rafalki". Eurofightera w tygrysim malowaniu chyba jeszcze nie widzialm.

Pozdr.

Pawel

- gdzie sobie, na zachodzie wymalowali F-16? Co to bylo? Jakies stare strucle, w rodzaju Mirage-2000, F-16A/B, czy Tornado. Samoloty pewnikiem na resursach... Nowe samoloty od wielkiego hallo sie tak maluje, jezeli juz to zazwyczaj robi to lotnictwo kraju producenta - patrz francuskie "Rafalki". Eurofightera w tygrysim malowaniu chyba jeszcze nie widzialm.

Pozdr.

Pawel

No, czeskie Gripeny mają świetne malowania.

- oni musza miec swietne malowania! Czeski wiceminister obrony przy okazji zawieruchy w Libii, przyznal ze zgodnie z umowa leasingowa, samoloty moga byc uzywane tylko do obrony czeskich granic i pribaltiki, a latac moga tylko w granicach NATO. Wczesniej spoleczenstwo nie bylo informowane o takich zapisach. Leasing sie konczy w za trzy lata, dostali w uzytkowanie uzywane samoloty, to co im zalezy strzelic sobie malowanko?

Z Gripenami jest ten klopot ze Szwedzi opracowali bardzo skromna palete. Tajlandia wyslala zapytanie czy moga dostac na zamowionych platowcach inne barwy, to im Szwedzi odpowiedzieli ze moga, i wyslali odpowiedni kosztorys R&D nowych farb. No i tajlandzkie tez sa szare. Taka powloka to nie w kij dmuchal.

Pozdr.

Pawel

dostali w uzytkowanie uzywane samoloty, to co im zalezy strzelic sobie malowanko?

Paweł chyba nie do końca tak jest,w/g mnie w umowie musiał pojawić sie zapis że mogą sobie okreslone malunki robić, do czasu spłaty"lizingu"właścicielem są szwedzi chyba że się myle

PKD4GA właśnie o to mi chodzi ze na zachodzie maja stare samoloty. Jak się pojawia temat F-16 to robi się mała wojenka wiec napisałem to nieco luźno aby nie podgrzewać atmosfery. Widać nie wszyscy zrozumieli moje intencje

nowy kamuflaż śmigłowców WL też "przypadkiem" nasi sojusznicy "zasugerowali", żeby się im nasze maszyny np z afgańskimi nie myliły ...

Nie wiem skąd masz takie informacje ale zielone malowanie śmigłowców powstało coś około roku 2002 wiec co ono ma wspólnego z Afganistanem ?

Gdy wprowadzano nowe malowanie LWL jednym z argumentów był taki, że trzeba je pomalować według wzorów obowiazujących w NATO. Oczywisty debilizm, wystarczy popatrzeć na różnorodność malowań śmiglaków NATOwskich...

Czeskie Gripeny też są oklejane, nie malowane Edytowane przez Gość

PKD4GA właśnie o to mi chodzi ze na zachodzie maja stare samoloty. Jak się pojawia temat F-16 to robi się mała wojenka wiec napisałem to nieco luźno aby nie podgrzewać atmosfery. Widać nie wszyscy zrozumieli moje intencje
- eeee tam, od razu wojenka... dyskutujemy sobie.

Pozdr.

Pawel

Co do metody.Rzeczywiście jest bardzo skomplikowana i tajna jak diabli

"W ramach projektu bydgoska firma otrzyma technologię usuwania powłok malarskich samolotów i ich malowania, a także zostanie wybudowany hangar do wykonywania tych zadań.

W ramach projektu bydgoska firma otrzyma technologię usuwania powłok malarskich samolotów i ich malowania, a także zostanie wybudowany hangar do wykonywania tych zadań.

"Do usuwania powłok malarskich zostanie zastosowana nowoczesna technologia PMB (Plastic Media Blasting), inaczej zwana metodą kulkową. Polega na atakowaniu pod ciśnieniem małymi kuleczkami z plastiku starych powłok. Nie trzeba przy tym demontować poszczególnych części samolotów" - podkreślił prezes WZL nr 2.

Załużny zaznaczył, że technologia, która będzie stosowana w zakładach jest nowoczesną w skali światowej, a dysponuje nią niewiele firm w Europie. Jest to też technologia ekologiczna.

Do WZL nr 2 do końca roku ma trafić samolot demonstracyjny do szkoleń związanych z opanowaniem technologii.

Źródło: PAP

Coś mi się zdaje, że motoryzacja od jakiegoś czasu już tego używa:

;
;

Takie piaskowanie 21wieku tylko, że plastikiem nie piaskiem.

No i technologia od dawna w Polsce jest już i to nawet w wymienionej WZL nr.2 w Bydgoszczy . Ale siła propagandy MON jest wielka .

Długo tu nie zaglądałem, sorry.

crustian nie rozumiem o co Ci chodzi. Na siłę próbujesz coś udowodnić co nie ma miejsca. Najpierw (na poprzedniej stronie) wklejasz zdjęcie, które jest poparciem (o zgrozo!) tego co napisałem wcześniej, tłumaczy Ci to logicznie PKD4GA , ale dalej nic.

W takim razie tygrysie ozdoby można było zapewne wymalować a nie dawać słabej jakości naklejki,oczywiście jeśli miał to być stały element na płatowcu

Można było wymalować, ale:

- malowanie tradycyjną metodą wiązałoby się ze złamaniem zasad jakie nas obowiązują w związku z Have Glass

lub:

- można było odesłać maszynę do USA, gdzie by to nam zrobili za niezłą sumkę fabrycznymi farbami

Zaraz znaleźliby się tacy co krzyczeliby, "na co to pieniądze poszły!"

Z innymi s-tami jest podobnie. Z reguły malowane są te starsze, gdzie nie ma technologii = obostrzeń. Nowsze dostają naklejki.

I radzę pisać to o czym się ma pojęcie. Patrz: Gripeny w Czechach, nie były malowane. Jednak znawcy zawsze swoje wiedzą...

Mi o nic nie chodzi i nic nie chcę udowadniać . Jedynie, że ta cała gadania o wysokiej technologi malowania to puste gadanie. Może jedynie skład chemiczny samej farby jest inny. Co do zdjęcia z poprzedniej strony to mam zwyczajnie wątpliwości czy te szachownice są malowane czy naklejone, a znak usa jest jak mi się zdaje jak najbardziej malowany. Więc musiał być później usunięty.Tak? No to zmierzam do tego, że MON sobie mógł tylko ubzdurać w swym własnym gronie, że nie wolno afefów malować i chopoki idą na tanizne z tymi naklejkami na siamolotcik, bo gwarancja ni jak nie przepadnie jeśli mają być w Polszy odnawiane malowania . Ot tylko tyle i aż tyle nic po za tym.

mam zwyczajnie wątpliwości czy te szachownice są malowane czy naklejone, a znak usa jest jak mi się zdaje jak najbardziej malowany. Więc musiał być później usunięty.Tak?
Nie

Odwrotnie...

Szachownice fabrycznie namalowane, tylko zaklejone na czas przelotu szarymi kwadratami.

Znaki USAF naklejane, później zostały zdjęte, choć klej po nich pozostał

Fotka F-16 z zaklejona szachownicą:

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/5,55670,3727147,F_16_w_Polsce.html?i=13