zloty Napisano 28 Października 2017 Autor Share Napisano 28 Października 2017 Może ktoś posiada zdjęcie pokazujące górę skrzydeł. Chodzi mi o to jak wymalować kolor ciemno szary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 28 Października 2017 Share Napisano 28 Października 2017 Pytanie czy to jest ciemnoszary?? Układ jest taki sam jak w innyc 737. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 28 Października 2017 Share Napisano 28 Października 2017 (edytowane) ...' Edytowane 28 Października 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 28 Października 2017 Autor Share Napisano 28 Października 2017 Czyli tak jak u kolegi z innego forum? http://www.findmodelkit.com/content/boeing-737-800-caribbean-airlines Jak nie ciemnoszary,to jaki to jest kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 28 Października 2017 Share Napisano 28 Października 2017 To jest taki metaliczny. Ja swoje malowalem Steel Model Master Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 28 Października 2017 Autor Share Napisano 28 Października 2017 super,dzięki,wiem o co chodzi zrobię tak jak na jednym ze swoich ostatnich modeli zmieszam srebrny C8 gunze z szarym gunze,oczywiście ciemniejszym niż na F3F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 28 Października 2017 Share Napisano 28 Października 2017 Wiesz co ja bym nie mieszał. Kolor na skrzydłach jest metaliczny, a ta powłoka w zależności od padania światła wydaje się ciemnoszara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 28 Października 2017 Autor Share Napisano 28 Października 2017 Na zdjęciach mechanika na krawędzi natarcia wyraźnie jest "metaliczna",zaś ten kolor nazwijmy go ciemnoszarym,wcale. Na modelu nie uzyskam powierzchni która zmienia się w zależności od kąta patrzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 28 Października 2017 Share Napisano 28 Października 2017 Na dzisiaj znalazłem u siebie malowanie Lotowskiego 737-300. Kolor ten to Boeing Grey 707 wg FS to 16515, BAC 707. Metaliczny ?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 28 Października 2017 Autor Share Napisano 28 Października 2017 Taki kolor wymyśliłem; Gunze C8,C305,i kropla niebieskiego. poprawki na jasnoszary przy klapach i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 28 Października 2017 Share Napisano 28 Października 2017 Ten kolor nazywa się coroguard grey edit: corogard grey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 28 Października 2017 Share Napisano 28 Października 2017 Na dzisiaj znalazłem u siebie malowanie Lotowskiego 737-300. Kolor ten to Boeing Grey 707 wg FS to 16515, BAC 707. Metaliczny ?... No wszystko się zgadza ale to jest na platowiec jasno szary... ten szary można śmiało z powodzeniem zastąpić flatt gull grey. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 28 Października 2017 Share Napisano 28 Października 2017 Wpisałem ten coroguard grey i oto co pisze fsm http://cs.finescale.com/fsm/modeling_subjects/f/48/t/137362.aspx . W poniedziałek zobacze dokumentacje i postaram sie podac zarówno oryginały bońka, jak i te którymi maluja teraz w locie ,chyba akzonobel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 28 Października 2017 Share Napisano 28 Października 2017 Ten kolor był dostępny w palecie Xtracolor ale nie mogę namierzyć jego numeru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 29 Października 2017 Share Napisano 29 Października 2017 Faktycznie o corroguard zawsze dużo się dyskutuje ;-) Ja w swoich modelach stosowałem 374 Revella, Tamiya XF-53. Ale nigdy nic metalicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 29 Października 2017 Autor Share Napisano 29 Października 2017 Uwielbiam załogantów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 29 Października 2017 Share Napisano 29 Października 2017 Francja elegancja, te kalki dają wrażenie głębi kabiny. A one były w zestawie?? Wpisałem ten coroguard grey i oto co pisze fsm http://cs.finescale.com/fsm/modeling_subjects/f/48/t/137362.aspx . W poniedziałek zobacze dokumentacje i postaram sie podac zarówno oryginały bońka, jak i te którymi maluja teraz w locie ,chyba akzonobel. http://images.extremespotting.com/PHOTOS/3818/M http://images.extremespotting.com/PHOTOS/2165/L http://images.extremespotting.com/PHOTOS/4565/L https://lh3.googleusercontent.com/-F0hE_R3cLOc/UPKz3rDG_EI/AAAAAAAAAdU/ndzj0dZZRAU/s1280/G-BNLMB744BAW209LHR-MIA8.01.2013.png Także jak tam napisał zależy jak światło pada... Na pierwszym zdjęciu środek płatowca jest jaśniejszy. To zdjęcie ukazuje dwa odcienie: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c7/Boeing_777_above_clouds%2C_crop.jpg Tak jak wspomniałem zależy pod jakim kątem się patrzy to ten kolor jest inny od ciemnego po jasny. Ja bym obstawiał przy metaliku... EDIT: 3M zgłosiło słowo "Corogard" w październiku 1951 r. I zostało zarejestrowane rok później. Jest to opisany jako "przezroczysty ochronny materiał powłokowy nanoszony w postaci ciekłej". Powłoka ochronna susząca po nałożeniu tworzy twardy, przezroczysty film. " Firma 3M zezwoliła, aby znak towarowy wygasł w 1993 roku. Także nie ma co się spierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 29 Października 2017 Autor Share Napisano 29 Października 2017 Kalki to 8A Decals. Z zamieszczonych foto wynika że dół też malowany tym specyfikiem,to jest regułą? Na LOTowskich nie zauważyłem aby tak było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 30 Października 2017 Share Napisano 30 Października 2017 Fajnie ta kabina wygląda. Tutaj akurat pokazałem na przykładzie innego typu Boeinga, 737 nie spotkałem aby dolne części były tak malowane. Ale myślę że trochę wyjaśniłem owy corogard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 31 Października 2017 Share Napisano 31 Października 2017 (edytowane) Nie, od spodu łiski nie sa malowane tym lakierem. Lakier jest przezroczysty, i istotnie potrafi w tych samych warunkach oswietlenia ,,dawać ,, rózne odcienie. Z wczorajszych obserwacji, przy oknie awaryjnym- kolor blach poszycia...dalej, coraz ciemniejszy....Nie jest to lakier metaliczny, choć stosuje się do niego domieszke proszku aluminiowego.Może sprawiać takie wrażenie, ponieważ skrzydła pokryte sa utwardzaczem który jest błyszczący. Na żywo , padały okreslenia, ,,średnio-ciemno szary. W dokumentacji nic o nim nie ma, niestety. Bede drązył , choc nie robie pasażerów, bo mnie to zaciekawiło. Pamietaj że przy wyjsciach awaryjnych na skrzydła są ,,chodniki,, jasne. tu https://www.airplane-pictures.net/photo/941762/sp-lwa-lot-polish-airlines-boeing-737-800/ w/g mnie ten kolor jest najbliższy tego w realu. Edytowane 31 Października 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 31 Października 2017 Share Napisano 31 Października 2017 3M zgłosiło słowo "Corogard" w październiku 1951 r. I zostało zarejestrowane rok później. Jest to opisany jako "przezroczysty ochronny materiał powłokowy nanoszony w postaci ciekłej". Powłoka ochronna susząca po nałożeniu tworzy twardy, przezroczysty film. " Firma 3M zezwoliła, aby znak towarowy wygasł w 1993 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 31 Października 2017 Share Napisano 31 Października 2017 Czyli krótko pisząc wystarczy dowolny ciemniejszy szary i powinno być dobrze(?). Przyznam, że ja w swoich do tej pory zrobionych modelach mam chyba z 5 różnych odcieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 31 Października 2017 Share Napisano 31 Października 2017 Airbus ma tą kolorystykę szarą. Kolega malował Airbusy i kolor ten określił jako szary. Mam kilka planów i zależy od linii to te kolory nieznacznie się różnią. LAN ma np Gris M9004, Vueling Grau PMS 424C . Ale to Airbus nie zasmiecajmy koledze wątku. Jak chcesz mogę podesłać fotki owych planów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 3 Listopada 2017 Autor Share Napisano 3 Listopada 2017 Dziękuje koledzy za dyskusje i uwagi o Corogardzie.Dobrze że się komuś chce. Tymczasem kaleczki; Tutaj to mi przypomina Lądowanie kapitana Wrony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 3 Listopada 2017 Share Napisano 3 Listopada 2017 Zgrabnie wygląda. Podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi