Jump to content

Złota polska jesień

jureczek
 Share

Recommended Posts

Klasa 5 - Dioramy

Kategoria Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego

Kategoria Specjalna 3 - Najlepszy model w barwach Polski

Witam

Startuje w Naszym konkursie w dziale " Dioramy "

Kolorystyka jesieni jest przeogromna ,będę się starał ukazać ja na malej podstawce .

Czy mi się uda czas pokaże

p3MWAuu.jpg

i malutki in box

fIc3Lx1.jpg

Edited by Guest

• Replies 96
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Zamysłem mojej dioramki jest: parkowa alejka z mnóstwem drzew i krzewów. W alejce ustawione dwie ławeczki . Na jednej z nich siedzi dziadek z wnuczka .Moze jakaś kałuża , może gołębie ?

Ponieważ efektem ma być kolorystyka drzew ,mecze się przy ich komponowaniu

ac3LNW8.jpg

gf4VXWf.jpg

Yn3SMUA.jpg

Ławeczki może i fajne, super, pierwszorzędne, ale strasznie krzywe - oglądając takie obiekty w parkach odnoszę wrażenie że są na ogół dość starannie wykonane.

A tutaj deski nierówne, te gięte elementy metalowe - każdy inny, a powinna być zachowana powtarzalność tych elementów.

Zwróć uwagę że miejsca mocowania (które zaznaczyłeś) drewnianych desek - nie pokrywają się z konstrukcją.

5ed3c933fe9af52f591d28fdb9656678.jpg

a2be38d375935bfcdba76e595db95b0e.jpg

Na miejscu dyrekcji parku takiej "fuszery" bym nie przyjął ;)

Edited by Guest

hiwis - miły kolego ,to nie centrum rozrywki w Krakowie , a park w biednej polskiej gminie

Nie wiem Młodzieńcze czy pamiętasz parki gdzie zamiast ławek straszyły tylko betonowe od nich nogi i nie było na czym "D" posadzić

Faktycznie tutaj stolarz raczej się nie przyłożył ,a o ile bardzo cie to razi , to niedokładność listkiem zasłonie .Ładnym , kształtnym abyś pod lupa nie mógł się czepić ,ze to nie liść. Tylko się nie obrażaj , nie jestem złośliwcem. Coz nogi robiłem z reki ,bez szablonu ,nie mam tak fajnych zdolności manualnych i cierpliwości jak Ty

Pendzelek - mam aero .Tutaj pryskałem bardzo grubo ,chce dodać troszkę pigmentu -zrobić imitacje mchu na nogach ławki. Farba na deskach jest po Worn Efekt ,chce przetrzeć deski tak ,aby wyglądały jak złoszczona farba

Dla wyjaśnienia moja praca ,to nie ma być , złe określeniem na początku wątku -(parkowa aleja)

To ma być kawałek zalesionego terenu z piękna gama kolorów , a nie z kostkowymi dróżkami ,drogami dla rowerów

Miejsce powiedzmy z dusza gdzie jest fajnie sobie usiąść i powspominać cudowne chwile

hiwis - miły kolego ,to nie centrum rozrywki w Krakowie , a park w biednej polskiej gminie

Nie wiem Młodzieńcze czy pamiętasz parki gdzie zamiast ławek straszyły tylko betonowe od nich nogi i nie było na czym "D" posadzić

Faktycznie tutaj stolarz raczej się nie przyłożył ,a o ile bardzo cie to razi , to niedokładność listkiem zasłonie .Ładnym , kształtnym abyś pod lupa nie mógł się czepić ,ze to nie liść. Tylko się nie obrażaj , nie jestem złośliwcem. Coz nogi robiłem z reki ,bez szablonu ,nie mam tak fajnych zdolności manualnych i cierpliwości jak Ty

Nie mówię o "centrum rozrywki" ale o starych ławkach w parkach - nieważne gdzie - bywały i bywają różne - proste i bardziej wymyślne w kształtach ale są powtarzalne.

Jeśli nie chciało Ci się robić szablonu i wyginałeś konstrukcję "z ręki" trzeba było wybrać sobie mniej skomplikowany wzór by coś na kształt powtarzalności zachować.

Oczywiście można sobie tłumaczyć że to "byle jak" bo w czasach komuny było tylko "byle jak", a wszyscy wokół byli pijani i wszystko robili krzywo i niestarannie i wszystko wokół było zniszczone - ja takich tłumaczeń nie kupuję.

Bez urazy ale tej "niedokładności" nie jesteś w stanie zasłonić "listkiem" chyba że te ławki ukryjesz pod górą liści - pomysł masz ciekawy, może to fajnie wyglądać to weź to zrób jak należy - skleciłeś takie dwie ławki, sklecisz kolejne dwie tylko lepsze ;)

Poprawie

Podoba mi się trzecia fota z betonowa konstrukcja i chciałbym uzyskać taki efekt postarzenia drewna

w Sprawie okrągłej dziury , to może Solo wyciął ,bo szukał kiedyś okrągłej podstawki.

Prawdopodobnie wybiorę te zrobiona z kłody , bardziej pasuje do mojego tematycznego klimatu

Ale jak to wykonać ?

Tu nasuwa mi się fajna myśl , którą wyczytałem w jakimś z postów. Nie pamiętam , wiec nie zacytuje ,a nie pamiętam gdzie szukać

Sens jest taki " modelarz to taki dziwny człowiek ,który maluje prawdziwe drewno podkładem ,a później farbami ,aby wyglądało jak prawdziwe drewno "

Tego prawdopodobnie będę się trzymać .Chyba ,ze macie jakieś fajne pomysły

Czekam na porady i na siatkę liściastą Heki-flor -1551