barszczo Napisano 28 Września 2017 Share Napisano 28 Września 2017 Co tam w temacie? Cisza u Ciebie dość długa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 28 Września 2017 Autor Share Napisano 28 Września 2017 Przestój, bo meble w sypialni się same nie skręcą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Września 2017 Share Napisano 28 Września 2017 Skąd ja to znam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 5 Października 2017 Autor Share Napisano 5 Października 2017 Jeszcze trochę klejenia i jeszcze więcej szpachlowania Spod kadłuba wymaga znacznie więcej pieszczot niż góra, która w zasadzie jest gotowa. Ale, jak na wiekowy zestaw i tak nie jest źle. Płatowiec w zasadzie skończony, podwozie i podwieszenia w trakcie, Kilka dupereli zostanie i po budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Października 2017 Share Napisano 5 Października 2017 Problemy widzę praktycznie w tych samych miejscach. Wypychacze na lotkach, slotach i klapach poszpachlowałeś? Koła będę wymieniał, dość już mam tych dziur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 5 Października 2017 Autor Share Napisano 5 Października 2017 Chyba nie ma tego modelu bez tych kraterów po wpychaczach Oczywiście zaszpachlowane. Koła w swoim zostawiam zestawowe, da się je ogarnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Października 2017 Autor Share Napisano 17 Października 2017 Obróbka skrawaniem za mną. Nie jest to moje ulubione zajęcie w tym sporcie, więc uradowanym. Znając życie jeszcze lokalnie tu i tam trzeba coś będzie liznąć pilnikiem po położeniu pokładu, ale zasadniczo - odhaczone. Oczywiście jeszcze linie i nity do odtworzenia tu i tam, ale to detal.Trochę detali-dupereli do dorabiania i przechodzimy z szarego modelarstwa na kolorowe. Klaruje się też podstawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 17 Października 2017 Share Napisano 17 Października 2017 Spora ta podstawka. Będą jeszcze jakieś akcesoria żeby ją wypełnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Października 2017 Autor Share Napisano 17 Października 2017 Wodzidło już zmotałem. W planach kuweta pod silnik, podstawki pod koła i linka uziemienia, zastanawiam się też nad nad kupnem drabinki. A podstawka duża, bo i na płaszczyznach postojowych dość luźno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomick Napisano 18 Października 2017 Share Napisano 18 Października 2017 Zazdroszczę, że masz już za sobą obróbkę skrawaniem Ja też nie przepadam za szlifowaniem i szpachlowaniem a mam to jeszcze przed sobą :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 18 Października 2017 Autor Share Napisano 18 Października 2017 Trza zęby zacisnąć i odrobić pańszczyznę, innego wyjścia nie ma Dzisiejszy update skromy. Kilka malowanek. Kanały dolotowe i dwa elementy do kokpitu. Bez washa, bez werniksów. Bez wielkich szaleństw, ale cały czas do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 24 Października 2017 Autor Share Napisano 24 Października 2017 Wykończyłem kokpit, wykończyłem (no prawie ) kopytki. Wiatrochron wymaga pieszczot pilnikiem, żeby się ładnie spasował z kadłubem, oszklenie domaga się polerki a na goleni przedniej przyda się przewód czy dwa, no i oczywiście reflektor. Ale zasadniczo, góra dziesięć części zostało jeszcze w ramkach. Zasadniczo ZPT już za mną, cały miesiąc zostaje mi na plastykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 24 Października 2017 Share Napisano 24 Października 2017 Kokpit będzie zamknięty czy tylko na malowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 24 Października 2017 Autor Share Napisano 24 Października 2017 Zamknięty. Myślałem nad otwartym, ale na podstawce udającej płaszczyznę postojową bez drabinki wyglądało by to słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 26 Października 2017 Share Napisano 26 Października 2017 Pytam bo się zastanawiałem po co te gluciki z maskolu przy oszkleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 26 Października 2017 Autor Share Napisano 26 Października 2017 Na Maskol mocowalem tylko dla oceny spasowania. Przy tamigawie czy innym chińczyku CNC to bym się nie zastanawiał i kleił toto ze sobą na koniec, po malowaniu. Ale tu trzeba będzie trochę obrobić wiatrochron, żeby zechciał pasować do kadłuba. I te przymiarki tylko dla oszacowania ilości pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 31 Października 2017 Autor Share Napisano 31 Października 2017 Kolejny raz "już prawie" koniec Kończę szlifować zbiorniki skrzydłowe, kilka blaszek i żywic do doklejenia i malowanie. Linie i nity na płatowcu odtworzone, mechanizacja płata przyklejona. Shopping na konto dalszych zabaw też już za mną. Czarny Surfacer 1500, kolory bazowe i papierowe RBFy Steel Scorpiona, ale w skali 1:72, bo w 1:48 miały te same gabaryty co i blaszki Eduarda, czyli dużo poza skalą Porównanie blaszaków edka i papierzaków skorpiona na dole. Te drugie mają większy potencjał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 1 Listopada 2017 Autor Share Napisano 1 Listopada 2017 "Nadejszla wiekopomna chwila" Toto żółte, to się światło żarówki w pokoju odbija, żadne niedomalowania czy kombinacje aerografem. Ten surfacer 1500 Black to petarda jest, dawno mi się tak fajnie podkładem nie malowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 2 Listopada 2017 Share Napisano 2 Listopada 2017 No panie, tu aż się prosi o NMF, tak gładki ten podkładzik wyszedł. Ale na Niemca też nosem kręcił nie będę. Francja - elegancja, jak to mawiają... Tak przy okazji - jakiej wielkości są te RBFy (oba)? Mi wychodzi, że te najczęściej spotykane, 24 calowe (mylę się?) powinny mieć w 1:48 1,27cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 2 Listopada 2017 Autor Share Napisano 2 Listopada 2017 No panie, tu aż się prosi o NMF, tak gładki ten podkładzik wyszedł... Też mi przez moment przeleciała taka myśl, ale srebrników to mam w kolejce sporo, z szachownicą głównie, tu zostajemy przy usmiechniętym, latającym holendrze. Tak przy okazji - jakiej wielkości są te RBFy (oba)? Mi wychodzi, że te najczęściej spotykane, 24 calowe (mylę się?) powinny mieć w 1:48 1,27cm. Mierzyłem linijką, więc dokładność tylko do 1mm, ale już daje to jakiś pogląd. Eduard 1:48 ~16mm Steel Scorpion 1:72 ~12mm Podejrzewam, że i edkowe w 1:72 miałyby ok. 12-13mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 2 Listopada 2017 Share Napisano 2 Listopada 2017 zostajemy przy usmiechniętym, latającym holendrze Tak, Holender. Nie wiem co mnie zaćmiło, że zobaczyłem Niemca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 2 Listopada 2017 Autor Share Napisano 2 Listopada 2017 Giermański, geometryczny kamuflaż Ordnung must sein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 2 Listopada 2017 Share Napisano 2 Listopada 2017 Piękna, czysta robota. Surfacer 1500 to mój ulubiony podkład od lat, Twoja "104" może posłużyć za kolejny dowód, że słusznie. Warto jednak moim zdaniem działać nim już po zamontowaniu oszklenia, no chyba że robisz wersję otwartą. Po prostu widać wtedy, czy spasowanie jest idealne, czy coś jeszcze poprawiać, a dodatkowa warstwa podkładu sprawia, że ramki oszklenia po pomalowaniu nie prześwitują od wewnątrz. Oglądam dalej, pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 2 Listopada 2017 Autor Share Napisano 2 Listopada 2017 Oszklenie mierzyłem wcześniej, ramę wiatrochronu nieco musiałem oszlifować, żeby poprawić jej wpasowanie w obrys kadłuba. A maluję osobno i kleję na końcu, bo mi się kiedyś zdarzyło uszkodzić oszklenie kabiny podczas prac malarskich i po niemiłej niespodziance w postaci pęknięcia, które ukazało się podczas zdejmowania maskowania mam uraz Malując oszklenie osobno i tak położę podkład pomiędzy obie warstwy kolorów, więc i niespodzianek z inną kolorystyką i niepełnym kryciem być raczej nie powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Listopada 2017 Share Napisano 3 Listopada 2017 Ładnie podkład siadł. Jaką dyszą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi