luckyLUKE Napisano 22 Września 2017 Share Napisano 22 Września 2017 Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce Kategoria Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Wybierając dzisiaj w Biedronce owoce zauważyłem w alejce obok takiego samotnego samolota... Przy kasie okazało się, że wpadł do koszyka - a niech go ... Po powrocie do domu pomyślałem sobie, że zrobię go z tego co jest w pudle z minimalnym dodatkiem podstawowej chemii modelarskiej (szpachla, płyny do kalek itd.). Taki luźny projekt prosto z pudła. Wg producenta malowanie pudełkowe przedstawia maszynę o numerze AI-102 z grupy myśliwskiej z lotniskowca Akagi, która 7 grudnia 1941 roku (mieści się w sezonie jesiennym) uczestniczyła w ataku na Pearl Harbor. Pilotowana była przez Lt. Saburo Shindo - jego "wierna replika" jest w pudełku ;) Pozostało jeszcze pokazać in-box i nie skompromitować się doszczętnie malowaniem przy użycie pędzla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 22 Września 2017 Autor Share Napisano 22 Września 2017 Rozeznanie przeciwnika: O dziwo spasowanie jest bardzo dobre. Subtelne linie podziału pozwolą zaoszczędzić na washu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 22 Września 2017 Share Napisano 22 Września 2017 Robiłem ten zestaw kilka lat temu (klik) . Miły, łatwy i przyjemny nawet dla bardzo początkującego jakim wtedy byłem. Tylko figurantowi trzeba zrobić jeszcze jeden staw na goleniach, żeby się pod tablicą zegarów zmieściły . Ale ogólnie dużo wtedy traci, bo zasłania całe wnętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 23 Września 2017 Autor Share Napisano 23 Września 2017 Robiłem ten zestaw kilka lat temu (klik) . Miły, łatwy i przyjemny nawet dla bardzo początkującego jakim wtedy byłem. Tylko figurantowi trzeba zrobić jeszcze jeden staw na goleniach, żeby się pod tablicą zegarów zmieściły . Ale ogólnie dużo wtedy traci, bo zasłania całe wnętrze. Rzeczywiście kulasy trzeba trochę dogiąć Sam model rzeczywiście jest przyjemny, ale niestety nie będzie pomalowany w zgodzie z oryginałem - działam tylko na bazie 4 kolorów z opakowania (nie licząc farby do washa). No i pędzel trochę duży (nie używam dodatkowych) - trudno malować detale. Muszę przyznać, że to dość zabawne doświadczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 23 Września 2017 Autor Share Napisano 23 Września 2017 Dramatycznego stanu tej osłony nie da się opisać... A tak wygląda po pierwszej rundzie: Masakra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 23 Września 2017 Share Napisano 23 Września 2017 działam tylko na bazie 4 kolorów z opakowania Swojego pędzlowałem humbrolami. Powierzchnie zewnętrzne chyba 147, wewnętrzne jakaś własna mieszanka niezbyt przypominająca (jak to się okazało po czasie) oryginalny kolor. Będę podglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 26 Września 2017 Share Napisano 26 Września 2017 Dramatycznego stanu tej osłony nie da się opisać... Bo to towar z biedronki , tani nie zawsze dobry. Stara haegawa dużo lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 26 Września 2017 Autor Share Napisano 26 Września 2017 Bo to towar z biedronki , tani nie zawsze dobry. Stara haegawa dużo lepsza. Nie liczyłem na to, że będzie to towar 1 klasy ;) Z drugiej strony reszta wygląda w porządku i wszystko na razie ładnie do siebie pasuje. Kokpit złożony, kadłub sklejony: Miał być z pilotem, ale nieudolnie go pomalowałem i oddałem go ostatecznie córce. Żeby uratować krzesło (niestety wkleiłem go szybciej niż pomyślałem) zrobiłem ksero kalki pasów z innego zestawu (Tamiya) i przykleiłem. Jakoś to wygląda. Po wklejeniu owiewki powinno być ok - zdjęcia dobrze oddają ile tam w środku widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 7 Października 2017 Share Napisano 7 Października 2017 Czyżby Karaś Waszmości tak wszelakie siły i sposobności zabierał, iż na tu pierworodnego zabrakło? Pytam, bom ciekaw okrutnie, czemuż to w zapomnieniu został. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 7 Października 2017 Share Napisano 7 Października 2017 Samolociki z Airfixa w Biedrze?! O żesz Ile kosztował, jeśli można wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 8 Października 2017 Autor Share Napisano 8 Października 2017 Czyżby Karaś Waszmości tak wszelakie siły i sposobności zabierał, iż na tu pierworodnego zabrakło? Pytam, bom ciekaw okrutnie, czemuż to w zapomnieniu został. Niezupełnie - w wolnych chwilach coś tam wycinałem. Mam sklejony płat ze skrzydłami, odcięte końcówki skrzydeł (zestaw pozwala zbudować model ze złożonymi) i jeszcze kilka innych elementów. Wrzucę w ciągu dnia fotkę z aktualnym stanem. Samolociki z Airfixa w Biedrze?! O żesz Ile kosztował, jeśli można wiedzieć? O ile dobrze pamiętam, to 30 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 8 Października 2017 Autor Share Napisano 8 Października 2017 Tak jak obiecałem: Kadłub ze skrzydłami jest spasowany b. dobrze. Kraś jest obecnie pierwszy w kolejce do czasu aż mnie czymś zdenerwuje ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 8 Października 2017 Share Napisano 8 Października 2017 No to (sz)czekam, aż Karaś dorośnie i pójdzie na patelnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 29 Października 2017 Autor Share Napisano 29 Października 2017 W tzw. międzyczasie minimalnie poszło do przodu (przymiarka silnika z osłoną i śmigłem oczywiście na sucho): W zasadzie chyba obejdzie się bez szpachli - to duże zaskoczenie. Uprzedzając - wiem, że pokrywy podwozia są wklejone pod niewłaściwym kątem (te bliżej środka). Nie sprawdziłem tego przed przyklejeniem, a też z uwagi na delikatność części (bardzo miękki plastik, łamały się w palcach podczas szlifowania) starałem się wkleić je tak, żeby potem się znowu nie łamały. W sumie to nie wiem czy dałoby się je sensownie przykleić zgodnie z instrukcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 30 Października 2017 Share Napisano 30 Października 2017 Coś mi się zdaje że przyklejając zewnętrzne osłony podwozia przysłoniłeś otwory do mocowania goleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 30 Października 2017 Share Napisano 30 Października 2017 Jak ktoś pójdzie teraz i uda mu się wygrzebać modele spośród garnków, skarpet, butów i gaci to 17,99 zapłaci Swoją drogą jak Wam się podobają opisy z instrukcji. Autor miał wenę Bardzo ładne to Twoje Zero, Lucke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luckyLUKE Napisano 30 Października 2017 Autor Share Napisano 30 Października 2017 Coś mi się zdaje że przyklejając zewnętrzne osłony podwozia przysłoniłeś otwory do mocowania goleni Tak też się stało - mogłem sprawdzić. Jednakże instrukcja wskazuje (jak się teraz okazało), że oba elementy wchodzą w tę jedną dziurę ;) Co ciekawe osłony idealnie w tej dziury pasowały. Czyżby projektant zorientował się również po fakcie? Bardzo ładne to Twoje Zero, Lucke. Dzięki, ale to bardziej ulep niż model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 31 Października 2017 Share Napisano 31 Października 2017 Czyżby projektant zorientował się również po fakcie? Raczej nie , a6m tak miały .Tę cześć najlepiej przykleić zdecydowanie po goleni. Goleń ,osłona goleni (duża) i dopiero ta mała. Za bardzo ufasz instrukcji , z reguły z 70% z nich ma bardzo poważne błędy malarskie lub montażowe . Pooglądaj zdjęcia podwozia tego modelu to będziesz wiedział co i jak ( ze swojej strony mogę polecić podglądanie innych jak to robią ). Oczywiście należy to przełożyć na wlasne oczekiwania odnośnie modelu. Tak na szybko ten model z sieci , mam nadzieję że rav się nie obrazi http://e-rav.pl/index.php?galeria=154 http://s3.zetaboards.com/locate_and_cement/topic/7556448/1/ tu jest fajnie pokazany montaż https://www.super-hobby.com/products/A6M2-Zero-type-21-exterior-TAMIYA-60317.html powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 31 Października 2017 Share Napisano 31 Października 2017 tutaj masz jak to powinno wyglądać w tym modelu: viewtopic.php?f=64&t=57659 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 31 Października 2017 Share Napisano 31 Października 2017 tutaj masz jak to powinno wyglądać w tym modelu: Uwaga model źle pomalowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 5 Listopada 2017 Share Napisano 5 Listopada 2017 A niby za co? Za to że podpieram się twoim zdjęciem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gobo Napisano 17 Grudnia 2017 Share Napisano 17 Grudnia 2017 Witam, też mam ten model. jaki ma być kolor kadłuba? Bo chyba nie ten o numerze 90, on raczej nie jest szary, a taki ma być na zewnątrz. Chyba że się mylę. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi