Neeeeeds Napisano 2 Października 2017 Share Napisano 2 Października 2017 Witam, jestem początkującym modelarzem i jak wiadomo potrzebuję trochę informacji. Zakładam nowy temat ponieważ na forum jest dużo rozrzuconych informacji i często bardzo ogólnych. Mam za sobą model samolotu oraz okrętu, ale widzę że jeszcze sporo muszę się dowiedzieć. Maluję tylko farbami Tamiya - pędzlem i będę zaczynał przygodę z malowaniem modeli czołgów 1/35. I tu mam parę pytań: 1. Czy muszę rozcieńczać czymś te farby czy mogę je nakładać od razu na model? Słyszałem różne zdania. 2. Jak wg. waszego doświadczenia przygotować model do pracy? Mycie, podkłady itp 3. Malując okręt wzdłuż zdarzało mi się że pędzel odrywał wcześniejszą warstwę i tworzył duże ,,brudy,, jak tego uniknąć? 4. Jak uzyskać delikatne chodź krótkie przejścia kolorów? Jeśli macie jeszcze jakieś uwagi lub porady to z chęcią wysłucham. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 2 Października 2017 Share Napisano 2 Października 2017 Informacje są rozrzucone bo nie chce się czytać i pownioskować (poćwiczyć) tylko nowy temat i... 1. Jak za gęsta to rozcieńczasz. 2. Umyć najpierw, później zapodkładować i malować. 3. Weź większy pędzel. Może za szybko następna warstwa, za gęsta farba jeśli masz bruzdy. 4. Delikatnie malować rzadszą farbą lub kupić aero. Ps. Tamka do pędzla jest średnia na duże powierzchnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 2 Października 2017 Share Napisano 2 Października 2017 1. Musisz sam wyczuć kiedy farba jest za gęsta, a kiedy nie. Dwie farby w tym samym kolorze tego samego producenta mogą mieć same z siebie różną gęstość, nie ma reguły. 3. Za szybko malowałeś i pierwsza warstwa nie zdążyła porządnie zaschnąć, farba Tamiya jest na to bardzo podatna. Możliwe też, że miałeś źle przygotowany plastik. Poza tym malowanie kadłuba okrętu pędzlem jest prawie niewykonalne, jeśli chcesz zrobić to naprawdę porządnie. Zbyt duża, gładka powierzchnia. Z czołgami w 1/35 powinno już jednak być okej. Do malowania pędzlem polecam Vallejo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neeeeeds Napisano 2 Października 2017 Autor Share Napisano 2 Października 2017 Dzięki za rady. Mam jeszcze jedno pytanie. Jaki podkład polecacie oraz jaki rodzaj pędzli (z czego). Dodam że interesują mnie tańsze rozwiązania, ponieważ modelarstwem interesuje mnie zrobienie tylko kilku modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 3 Października 2017 Share Napisano 3 Października 2017 To kup podkład w sprayu np. Mr. Surfacer 1200 Spray od Gunze. Wyjdzie kwotowo na to samo, co podkład w słoiczku+rozcieńczalnik, a starczy właśnie na kilka modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 11 Grudnia 2017 Share Napisano 11 Grudnia 2017 Czy dwie warstwy farby Gunze serii H nakładane pędzlem, bedą ze sobą reagowały ( tak jak seria C przy MLT i Tamyia przy MLT ) przy zastosowaniu dedykowanego rozcieńczalnika ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Grudnia 2017 Share Napisano 11 Grudnia 2017 Tak, będą się wzajemnie rozpuszczać. Farby Gunze C i H to farby do aerografu, nie do pędzla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek0101 Napisano 11 Lipca 2018 Share Napisano 11 Lipca 2018 Witam Jaki polecacie podkład pod farby akrylowe nie za miliony. Też potrzebuje informacji na temat jaki polecacie dobry rozcieńczalnik do farby akrylowej. Pozdrawiam Przemek 0101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi