Mariucha Napisano 6 Lutego 2018 Autor Share Napisano 6 Lutego 2018 Wymaga trochę wygładzenia niektórych zmarszczek i będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 7 Marca 2018 Autor Share Napisano 7 Marca 2018 Nie nie, nie pękłem, nie myślcie Musiałem się nauczyć jednej ważnej rzeczy - umiejętności odnalezienia w tej pracy momentu, w którym trzeba powiedzieć "dość" Nastąpiło to zaraz po tym, gdy postępy zaczęły przypominać dwa kroki do przodu, trzy do tyłu Tak więc, mierząc siły na zamiary, powoli ruszyłem dalej Najpierw szklarnia interiorem Oczywiście tylko przymiarka I pojawiły się pierwsze kolorki Ten kolorek za kabiną bombardiera, to wynik szparki, która pojawiła się ni stąd, ni zowąd, pomiędzy osłoną a kadłubem. Czyli wklejenie dzioba nie poszło jak trzeba. Choć tam nie ma jakiś większych powodów, żeby zrobić to inaczej, niż przewidział producent... Musiałbym grubo szlifować w miejscu łączenia, a na pewno tego nie robiłem. Szpara na górze miała z jakieś pół milimetra, więc mały klin dookoła załatwił temat. Postawiłem go na podwoziu i okazało się, że garść ołowiu powpychana gdzie się dało, to za mało... Tak więc, za plecami pilotów musiały pojawić się worki z kontrabandą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 8 Marca 2018 Autor Share Napisano 8 Marca 2018 Nowe elementy podwozia I zamontowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 8 Marca 2018 Autor Share Napisano 8 Marca 2018 Łopatki śmigła, moim zdaniem, także wymagają minimalnej korekty. Wydaje mi się, że w samolocie są nieco łagodniej, bardziej "okrągło" zakończone. Tu oczywiście już po poprawkach. Na poparcie fotki. Po lewej model, po prawej samolot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 11 Marca 2018 Autor Share Napisano 11 Marca 2018 Ponieważ musiałem poprawić to nieszczęsne miejsce za celowniczym, niejako przy okazji dokonałem jakiegoś precośtam, czyli przygotowałem sobie w celach doświadczalnych powierzchnię do czegoś w rodzaju modulacji, więc teraz jest tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry Napisano 11 Marca 2018 Share Napisano 11 Marca 2018 Hey. Wygląda ciekawie. Jednak nie rozumiem czemu nie po wklejałes oszklenia. Teraz bedziesz wiekszy problem zeby to spasowac. Wklej to czym prędzej. Zniweluj szpary i szlifnij. Bedzie 10 razy lepiej Trzymam kciuki. Pzdr Jerry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 11 Marca 2018 Autor Share Napisano 11 Marca 2018 Szklarnia właśnie się pojawia. Ociągam się z nią, bo straciłem już całą nadwyżkę luf a z każdej szyby tutaj coś wystaje... Trochę mnie to teraz przeraża, widzę że łatwo nie będzie Jeśli chcę przy malowaniu mieć już to wszystko zamontowane, to nie ma bata, że czegoś nie połamię tymi marchwianymi łapami... 11 wystających dookoła potencjalnych odłamków, super... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 13 Marca 2018 Autor Share Napisano 13 Marca 2018 Dzisiaj niewiele już brakowało, żeby Mitchell odbył swój dziewiczy lot... Do tej pory, po krótszym lub dłuższym czasie, udawało mi się znaleźć w podbiurkowych czeluściach części tam spadające, ale nie dzisiaj. Jeden reflektor zniknął, przeniknął gdzieś do równoległego świata i mało brakowało, żeby po nim zniknął tam Mitchell. Szklanka zimnej wody, kilka oddechów, jakiś film, Mitchellowi się upiekło, a ja zrobiłem coś takiego. Wyżłobiłem małe coś, w co zamierzam wkleić wygiętą "szybkę", dookoła zaszpachlować, wyrównać, pomalować. Reflektor do środka, bo będzie go ładnie widać, też już prawie gotowy. Myślicie, że to się uda?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 14 Marca 2018 Share Napisano 14 Marca 2018 Uda sie na pewno . Jesli dobrze widze wyzlobiles takze kawalek na skrzydle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 14 Marca 2018 Autor Share Napisano 14 Marca 2018 Oczywiście pisząc, że "wyżłobiłem małe coś" miałem na myśli to, że właśnie w skrzydle Taki "wpust" na kawałek przeźroczystej folii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 14 Marca 2018 Share Napisano 14 Marca 2018 Ten sposob jest bardzo dobry. Szpachlowanie jest w bezpiecznej odleglosci od szkielka. Zreszta wszystkie kabinki , lampeczki, owiewki tak powinny byc zrobione w wypraskach, z naddatkiem. Znikly by wtedy krytyczne szczeliny czesto widoczne i niemozliwe wrecz do wyszpachlowania albo przyciecia, wygiecia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 14 Marca 2018 Autor Share Napisano 14 Marca 2018 Zgadzam się. Właśnie w tym momencie mam już całą szklarnię wklejoną i zamaskowaną i jestem cholernie ciekawy, jak źle to będzie wyglądać po pomalowaniu i ściągnięciu masek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hello Napisano 14 Marca 2018 Share Napisano 14 Marca 2018 Bedzie dobrze wygladac . Zawsze mozesz zrobic tak jak to robia inni - ominac to w relacji , nie robic zdjec makro tych szczegolow . Od poczatku jak kleje modele i ogladam warsztaty albo filmiki na youtubie zwracam uwage na moment sciagniecia masek. Nie chce przesadzic ale moze ze dwa razy ktos , autor pokazal szczegolowo efekt " po maskach ". Na pewno nie bedziesz sie wstydzil . Jest to trudne miejsce ale ambitne w calosci i cieszace oko i buzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 14 Marca 2018 Autor Share Napisano 14 Marca 2018 Takie słowa pocieszają i pokrzepiają początkującego jak ja, dzięki Przyznam, że zrobienie w taki sposób reflektorów przyszło mi do głowy zaraz po tym, jak zobaczyłem oryginalne. Ale jak szybko przyszło, tak szybko przeszło. Że nie teraz i jeszcze nie w tym modelu. Mitchell miał inne zdanie, chyba za głośno myślałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 16 Marca 2018 Autor Share Napisano 16 Marca 2018 Dwa niechciane kukułcze jaja: Wklejone Zafoliowane. Jeszcze szpachelka, maska, kolor i może się uda. To zmatowienie szkła tu wygląda o wiele mocniej, niż w rzeczywistości. Dzisiaj dostałem stencile Ten arkusz ma wymiar 4x12cm. Są tu m.in. czytelne napisy długie na 1,5-2mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 12 Czerwca 2018 Share Napisano 12 Czerwca 2018 Mariucha - które malowanie planujesz? Jakieś załączone do zestawu? Pytam, bo również mam ten zestaw i poszukuję zdjęć pudełkowego JAUNTY JO. Znam to najsławniejsze z momentu zestrzelenia, ale ono nie rozwiewa moich wątpliwości co do karabinów maszynowych w nosie tej maszyny. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji o montowaniu 4 km w nosie w B-25j w tym bloku produkcyjnym. Mało tego - dla oszklonych nosów w B-25j montowano maksymalnie 2 stałe km, więc skąd 4 km tak jak w tym modelu? Jakaś polowa modyfikacja? Pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 12 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2018 Zdecydowałem się na pudełkowe malowanie "Miss B Havin". Ilość jego zdjęć w necie powoduje zwątpienie, czy takowy w ogóle istniał A co do ilości ilości karabinów na szklanym nosie, to cztery niekiedy chyba bywały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 12 Czerwca 2018 Share Napisano 12 Czerwca 2018 Napisze tak. BARDZO mi się podoba. Takie modelarstwo lubie. Super żaluzje silnika, klapy, fartuchu uszczelniające. Podwozie. No po prostu miód ,-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 12 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2018 No i teraz nie wiem, czy w ogóle go kończyć, żeby czegoś nie s... zepsuć... ;) Jednak wbrew pozorom i tymczasowej ciszy na warsztacie, wciąż coś przy nim grzebię, powolutku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 9 Września 2018 Autor Share Napisano 9 Września 2018 Po kilku kompletnie nieudanych misjach, w których stracił część uzbrojenia i niemal kompletnie zostało zniszczone podwozie, Mitchell dostał w końcu chociaż kolor. Trwają też prace renowacyjne pozostałych elementów. Kto wie, może jeszcze poleci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 12 Września 2018 Autor Share Napisano 12 Września 2018 Nie wiedziałem, po co to robię, nie widziałem ich na żadnym chyba zdjęciu, ale już wiem - to wspaniała szkoła 60 piździkalek z napisami, z których część odczytać można tylko pod lupą. Ale można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 15 Września 2018 Autor Share Napisano 15 Września 2018 Za dzień będzie gotowy na front. Planuję jedynie zabawę filtrami i washem. Chyba że w praniu przyjdzie mi jeszcze coś do głowy... Pod kalkami X-22, na wierzchu XF-86. Oczekiwałem trochę lepszego matu , dobrze wymieszałem, pewnie źle kładłem... Wkrótce przekonam się, jak sprawdzi się pod filtry. Chyba że do jutra wymyślę coś innego, mam jeszcze H20. Ale nie wiem czy jest lepszy, no i jak zachowa się pod white spiritem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 16 Września 2018 Autor Share Napisano 16 Września 2018 Pierwsze zabawy z przebarwieniami, wyblaknięciami, i potem innymi brudami. Na razie tylko olejne filtry i washe. Staram się bardzo ostrożnie i delikatnie, choć z usuwaniem nadmiaru nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 16 Września 2018 Share Napisano 16 Września 2018 więcej tych przebarwień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 16 Września 2018 Autor Share Napisano 16 Września 2018 Może ciut... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi