megapol Napisano 15 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2018 Zanim zacznę cokolwiek sklejać przedstawię zawartość pudła, jak na model w skali 1/35 to jest imponujące jak dla mnie, a wym to 46x29x9cm. Koła tego jamnika bez nakładek mają 8cm średnicy, a jeden moduł to 21cm. Nie wiem czy ktoś na tym forum składał już takiego brzydala bo nie chce mi się szukać a jeżeli jestem pierwszy to zapraszam do śledzenia wątku. Jak widzicie części nie za wiele i praca powinna być przyjemna. I historia pojazdu: W 1944 roku firma Krupp zbudowała prototyp super ciężkiego pojazdu rozminowania nazwanego roboczo Raumer-S. Czy faktycznie miał służyć do rozminowania terenu tego się już nie dowiemy, bo może to ciągnik dla jakiegoś urządzenia ale na pewno to praprzodek dzisiejszych MRAPów. Pojazd o łącznej masie 130 ton składał się z dwóch członów (każdy napędzany przez własny silnik Maybach HL90) połączonych przegubem. Oba człony posiadały parę stalowych kół o średnicy 2,7 m. Koła każdego z członów miały inny rozstaw, co pozwalało oczyścić z min większą powierzchnię. Jedyny zbudowany egzemplarz pojazdu został zdobyty pod koniec wojny przez armię amerykańską i przetransportowany do USA. Więcej danych tu: https://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=pl&prev=search&rurl=translate.google.pl&sl=de&sp=nmt4&u=https://de.wikipedia.org/wiki/R%25C3%25A4umer_S&usg=ALkJrhjT5qVAE4NYkCxvsjqhfABpUUVktA Dane techniczne: - załoga 8 osób - uzbrojenie - długość: 15,2 m, - wysokość: 3 m, - szerokość: 2,56 m, - masa: 130 ton, - silnik: 2x Maybach HL-90-P-20-K po 350 KM - prędkość maksymalna: 30 km/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 16 Stycznia 2018 Share Napisano 16 Stycznia 2018 Fajny pokrak (dopisany do listy życzeń) Będziesz go robił prosto z pudła, czy założysz coś od siebie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megapol Napisano 16 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2018 Będziesz go robił prosto z pudła, czy założysz coś od siebie ? Prosto z pudła byłby zbyt banalny i nie do końca jestem przekonany, że to pojazd do rozminowywania. Od siebie to dołożę grube łańcuchy i będzie wyglądał jak sznaucer i na pewno nie będzie cały zardzewiały jak jakiś prototyp Najchętniej też bym go uzbroił, gdzieś czytałem że miał mieć zamontowane dwa karabiny maszynowe MG 42 - 7,92mm przeciw piechocie i samolotom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 16 Stycznia 2018 Share Napisano 16 Stycznia 2018 Myślę że te dwa płaskie dachy aż proszą się o zamontowanie jakiś działek albo wyrzutni rakiet Kształt kabin też umożliwia doczepienie uzbrojenia po bokach (jak w AT-AT ze StatWars) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megapol Napisano 16 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2018 Coś wymyślę Te 130 ton masy i 700 kucy pod maską trzeba wykorzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megapol Napisano 27 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2018 Coś podziałałem przy modelu chociaż przeciągająca się grypa nie zachęca do prac. A jeżeli miałbym coś powiedzieć o modelu to zachęcam wszystkich do jego sklejania. Części idealnie spasowane, po odcięciu z ramek nie wymagają zbytniego nakładu pracy przy szlifowaniu i ten mięciutki plastik A po przestudiowaniu instrukcji i prześledzeniu dostępnych informacji z stron niemieckich i amerykańskich jestem pewien, że ten pojazd to tylko ciągnik, w tej wersji na pewno nie wyjechał by na pole minowe, zbyt wąskie koła i masa 130 ton zatopiły by ten pojazd w ziemi, nawet różny rozstaw kół nie pozwala na rozminowanie zbyt szerokiego pasa a te gumowe okładziny bardziej nadają się na jazdę po kostce brukowej. Taniej i rozsądniej jest stosować plow roller na czołgach Panzer IV A ogólnie czeka mnie dorobienie napędu na koła, dorobienie rur wydechowych oraz osprzętu hydrauliki na siłownikach oraz między zestawami. Muszę jeszcze powiększyć otwory w kabinach na karabiny MG a potem się okaże co jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megapol Napisano 1 Lutego 2018 Autor Share Napisano 1 Lutego 2018 Coś podłubałem i pomalutku do przodu. Hydraulika jako tako i wydechy z wkładów długopisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 2 Lutego 2018 Share Napisano 2 Lutego 2018 Obłóż go blachami jakowymiś albo innym dopancerzeniem żeby był bardziej Post-apo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megapol Napisano 6 Lutego 2018 Autor Share Napisano 6 Lutego 2018 Nadszedł czas aby pokazać w całości to monstrum. Standardowa wersja jamnika na wąskich kołach to porażka, przy tej masie trafiony i w błocie zatopiony. A na podrasowanych kołach wzbudza już szacuneczek, zresztą sami oceńcie. Pracy jeszcze trochę jest ale pomalutku do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 6 Lutego 2018 Share Napisano 6 Lutego 2018 Prezentuje się zacnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klaymen Napisano 6 Lutego 2018 Share Napisano 6 Lutego 2018 Wygląda super, zwłaszcza te przewody między członami jak w tramwaju Podrasowane koła też bardzo fajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Lutego 2018 Share Napisano 13 Lutego 2018 Niezły "smok" aż się prosi żeby dorobić mu na grzbiecie jakąś małą wieżyczkę "z armatką" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 13 Lutego 2018 Share Napisano 13 Lutego 2018 Oj , ładne to. Fajnie by się prezentowała ta giermańska maszynka w brejowatym śniegu. A jeszcze fajniej, gdybyś zrobił z tego element większej całości - może nawet na piachu No i od razu rodzi się pytanie- jak dużo masz miejsca i tych raumerów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megapol Napisano 13 Lutego 2018 Autor Share Napisano 13 Lutego 2018 Oj , ładne to. Fajnie by się prezentowała ta giermańska maszynka w brejowatym śniegu. A jeszcze fajniej, gdybyś zrobił z tego element większej całości - może nawet na piachu No i od razu rodzi się pytanie- jak dużo masz miejsca i tych raumerów ? Widziałem te foty Normalnie masakra i na tej pustyni to fajnie wygląda ale mój model ma już 44cm i to już granica. Niezły "smok" aż się prosi żeby dorobić mu na grzbiecie jakąś małą wieżyczkę "z armatką" Na pewno coś dostanie ale jeszcze nie zdecydowałem który kaliber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megapol Napisano 17 Lutego 2018 Autor Share Napisano 17 Lutego 2018 (edytowane) Bardzo długo się zastanawiałem co zamontować na jamniku no i po wszelkich analizach czy ma to być armata czy coś innego zdecydowałem na to poniżej. Jeszcze muszę przeanalizować sposób montażu w miejscu składania się pojazdu ale już niebawem będzie wszystko pasować. Edytowane 22 Lutego 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 22 Lutego 2018 Share Napisano 22 Lutego 2018 megapol - pomysł z wieżą od Geparda wydaje się OK Tylko co do lokalizacji to ta zaprezentowana jest nietrafiona. Ja bym ją umieścił dokładnie nad przednią osią, tam gdzie wystają te trzpienie/nity. No i obowiązkowo bym dorobił pod nią jakąś "barbetę" bo mechanizm obrotowy musi być - ale bez przesady z gabarytami tego pierścienia, wysokość bym dał mniej więcej jak te zawiasy w drzwiczkach od "szoferki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megapol Napisano 22 Lutego 2018 Autor Share Napisano 22 Lutego 2018 Hmmmmm gdyby ja przestawic na przedni czlon, ten z tylu bylby skromniutki wiec cos tez musialby dostac Model mam juz wstepnie pomalowany, chociaz fotki zrobie dzisiaj. A moze zamiast tej wiezy z Geparda lepsze by byly dwa Niemiecke zestawy 20mm Flakvierling 38 ( tych cztero lufowych) po jednym na zestaw. Co myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dbariusz Napisano 22 Lutego 2018 Share Napisano 22 Lutego 2018 Albo wieża od Geparda z tyłu, a z przodu Flakvierling 38 Chyba że Ci koncepcja nie pasuje wtedy te dwa Flakvierling 38 będą moim zdaniem lepszym rozwiazaniem niż sam Gepard na środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megapol Napisano 22 Lutego 2018 Autor Share Napisano 22 Lutego 2018 Wstępnie wygląda to tak, ale żeby było tak jak powinno to drugi segment też dostanie wieżę od Geparda. Wszystko mniejsze wygląda trochę dziwacznie. Podstawa wieżyczki dostanie jeszcze zębatkę zewnętrzną dla kontrastu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 22 Lutego 2018 Share Napisano 22 Lutego 2018 jak dla mnie dużo lepiej teraz wygląda co do drugiego członu.... logika by wskazywała że powinien być albo desantowy, albo transportowy, chociaż z drugiej strony.... można by iść w opcję 100% bojową to wtedy skoro z przodu uzbrojenie artyleryjskie to na "zadku" bym pokombinował coś rakietowego. Wydaje mi się że drugi Gepard wyglądałby trochę śmiesznie Co rakietowego... sam nie wiem... może jakiś zestawik a'la rosyjski Grad: Tylko jak to 1:35 to trochę szkoda kasy kupować drugi model na zużycie. Zawsze można też na "znanym portalu aukcyjnym" poszukac czegoś co by się nadało. Albo co tam będziesz wydawał kasę Masz talent do rzeźbienia to myślę że z kompletu zwykłych słomek majstrujesz podobna wypasioną wyrzutnie "za grosze" Co do "flaków" jestem o tyle sceptyczny że pojazd jest mocno konkretny i typu "czołgowego" a flak to lekka konstrukcja podatna na uszkodzenia/odłamki - a w dodatku cała obsługa siedzi na zewnątrz nieosłonięta (bo czołowa maska to trochę licha osłona) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megapol Napisano 22 Lutego 2018 Autor Share Napisano 22 Lutego 2018 M.A.V uwielbiam cie, zawsze umisz mi wbic klina W zasadzie nic kupowac nie musze, bo wystarczy zerknac tam gdze siedza pajaki i cosik wybrac. Gradem dysponuje ale mi go szkoda ale mam tez dwa Trumpeterki 00306 i 00307 i z tego cos moglo by podejsc tylko nie wiem jeszcze ktory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 22 Lutego 2018 Share Napisano 22 Lutego 2018 A może by mu tak... albo w ogóle postawić na prostotę i niezawodność ;) Tak tylko głośno myślę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 23 Lutego 2018 Share Napisano 23 Lutego 2018 M.A.V uwielbiam cie, zawsze umisz mi wbic klina Ja tam nic nie chciałbym sugerować - tak tylko czasem głośno myślę Wiem że to warsztat SF ale mimo wszystko jestem zdania że trzeba się jak trzymać "realiów" praktyczności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
megapol Napisano 23 Lutego 2018 Autor Share Napisano 23 Lutego 2018 A może by mu tak... albo w ogóle postawić na prostotę i niezawodność ;) Tak tylko głośno myślę.... Wiem że to warsztat SF ale mimo wszystko jestem zdania że trzeba się jak trzymać "realiów" praktyczności O artylerii myślałem na samym początku i te ogromne działa bardzo mnie kręciły, ale problem w tym, że większość klepie Takom i trzeba by je kupić Nad zrobieniem czegoś też myślałem ale boje się, że może nie pasować do całości więc szybciej znajdę dawcę czegoś i będzie to praktyczne Nie będę też wypisywał tego wszystkiego co ukrywają u mnie pająki, ale wybrałem trzy niesklejone modele których nie będzie mi szkoda a nadają się do transplantacji organów Zostało jeszcze wybrać który to będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 23 Lutego 2018 Share Napisano 23 Lutego 2018 cóż... patrząc pod kątem praktycznym nadal będę utrzymywał że jakiekolwiek "odkryte" stanowiska artyleryjskie to kiepski pomysł (tym bardziej jak robisz klimaty postapo), poza tym śmiem wątpić by ta potężną Skode dało się zamontować na takim jednoosiowym podwoziu tak by można było jej używać bojowo (chyba że jednorazowo bo wszystko by się rozpadło po pierwszym strzale) A tym trzech modeli co zaproponowałeś.... - to ostatni odpada od razu - patrząc na wielkość na moje oko byłaby kolizja z tym Gepardem na czołówce, chyba żebyś skrócił lufę o połowę, ale wg mnie ta wieża jest trochę zbyt potężna - ten środkowy Kub myślę że by się prezentował bajerancki tylko musiałbyś zrobić oszacowanie czy wyrzutnia nie wyjdzie zbyt kobylasta po umieszczeniu na tym Ramerze - ta pierwsza wyrzutnia chińska wygląda chyba najsensowniej, poza tym ma "bude" dla operatora to zawsze będzie więcej elementów Tak więc z tych 3 wariantów to albo 1 albo 2 Chociaż patrząc "po gospodarsku" wybrałbym 1, bo tą samobieżna wyrzutnie 122mm po demontażu tej tylnej obrotowej wyrzutni to by się jeszcze dała do czegoś wykorzystać w przyszłości, a z tego Kuba jak zdejmiesz mu wyrzutnie to już raczej nic potem nie zrobisz Ale i tak decyzja należy do ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi