Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Moglibyście doradzić mi jaki mam wybrać model na początek? Chodzi mi o model wojskowy jakiegoś czołgu z II WŚ. Może być sowiecki, amerykański - wszystko mi jedno Skala 1/35. Nigdy nie sklejałem modeli. Pozdro!

PS. Jeśli zły dział to powiedzcie jaki, bo jużsam nie wiem ;)

• Super Moderator
Napisano

Witam.

Wydaje mi się, że czołg na pierwszy model w życiu i w skali 1:35 to troche nie fajnie.

Modele w tej skali są drogie, a czołgi nieznam sie na pancerce, chyba nie należą do łatwych w budowie.

Na początek kup sobie jakiś samolot za kolka złotych i na nim spróbój swoich sił. Jeżeli Ci się nie spodoba, to żadna strata, a tak to byś stracił jakieś ok 80-100zł a może i więcej, no ale to twój wybór.

Powodzenia przy budowie i nie zniechęcaj się.

Napisano

Ja bym na początek polecił jakiś model ze Zvezdy np. T-34 lub IS . Nie są zbyt drogie (40-50 zł) A i nie sprawiają zbyt dużo problemów.

Napisano

a ja popieram zdanie jawkersa modele czołgów nie są łatwe lepiej ci kupić jakiś samolot np meserschmitt w skali 1/72 są to łatwe modele samolotów i niedrogie powodzenia

Napisano

Ja ci doradze tak, wybierz jakiś najtańszy model bo napewno go spiepszysz budując go pierwszy raz...

Kup TKS RPM'u lub Pume italeri 1:35.

Nie słuchaj się ich nie zbieraj skali 1:72 bo to zabawki

Napisano

dumo nikt nie powiedział że ma zbierać te modele w skali 1/72 ja tylko mu doradziłem żeby na początek złożył sobie model w skali 1/72 jak mu zaczną wychodzi te modele i mu się to spodoba i jeśli zechce to przejdzie na skale 1/35

Napisano

A ja myślę, że jak kolega XwojtasX chce koniecznie sklejać pancerkę to niech bierze się za skalę 1:35, bo do 1:72 może się szybko zniechęcić. Ja sklejałem T-72 w 72 i z powodu małych części miałem czasami dość, a Sherman sklejał mi się elegancko.

Napisano
Ja ci doradze tak, wybierz jakiś najtańszy model bo napewno go spiepszysz budując go pierwszy raz...
z tym się zgadzam

Nie słuchaj się ich nie zbieraj skali 1:72 bo to zabawki Razz Razz
Z tym się nie zgadzam

A prawda jest taka że jak masz wolne 40-50 zł to kupujesz coś w 1:35 i się zaczynasz uczyć, ale możesz sobie też za tyle kupić 2 w 1:72. Jak się opanuje 1:72 można przejść do większej skali. Takie moje zdanie.

Napisano
A prawda jest taka że jak masz wolne 40-50 zł to kupujesz coś w 1:35 i się zaczynasz uczyć, ale możesz sobie też za tyle kupić 2 w 1:72. Jak się opanuje 1:72 można przejść do większej skali.

W zupełności zgadazm się z tobą

Napisano

Ale trudno ze skali 72 przejść na 35... sam byłem zielony jak zacząłem budować 1:35

Napisano

no ja jak zcząłem swoją przygodę modelarską to składałem samoloty w 1/72 no i jak stwierdziłem że mi się podopba to modelarswto i juz jestem wstanie złożyć coś większego i trudniejszego to przeszedłem na 1/35 i nie jest mi źle z tą skalą:) ale nadal uważam że najlepiej jest zacząć od skali 1/72

Napisano
stwierdziłem że mi się podopba to modelarswto i juz jestem wstanie złożyć coś większego i trudniejszego to przeszedłem na 1/35

Yyy a mi się zdaje że to 1/72 jest trudniejsza na początek. W 1/35 ma się większe elementy i jakoś łatwiej to wszystko ogarnąć. Jestem za jakimś tanim modelem Zvezdy czy Italerki.

Pozdrawiam

Napisano

Ja się wypowiem tak i chyba zostane za to powieszony, dla mnie skala 1:72 jest tylko dla początkujących jaka zabawka do wyrzucenia. Nie rozumiem ludzi którzy budują modele w tej skali, mowa tylko o pancerce.

Napisano

Nie zostaniesz za to powieszony, bo to Twoje zdanie. Jakbyś napisał bez tego " dla mnie skala 1:72" to może i by Cie powiesili . No ale po części się zgadzam, że jedyna słuszna skala to 1:35 . A wracając do tematu, to tak jak powiedziałem (napisałem), kup sobie coś z Italeri, Zvezdy albo Academy. Teraz sobie przypomniałem, że stoi u mnie Flakpanzer IV Wirbelwind Academy (w zasadzie to dwa) i nieźle się go sklejało a drogi nie był. A że troche taki nie jak powinien być, to Cię nie powinno martwić skoro dopiero zaczynasz i ma być to Twoj pierwszy model.

Pozdro

Napisano

To może wreszcie jakieś konkrety:

proponuję T-34 albo IS-2 Zvezdy

M4A1 Sherman Italieri

Panzer IV Academy

nie są za trudne, a jak złapiesz bakcyla do przydadzą się do eksperymentów

Napisano
Nie słuchaj się ich nie zbieraj skali 1:72 bo to zabawki

dla mnie skala 1:72 jest tylko dla początkujących jaka zabawka do wyrzucenia. Nie rozumiem ludzi którzy budują modele w tej skali, mowa tylko o pancerce.

72_Emil_03.jpg

72_Bergepanther_09.jpg

72_mh3_02.jpg

72_Ursus&TK3_04.jpg

72_Boredom_Terror_11.jpg

72_CSR_1938_00.jpg

Chyba nie muszę dodawać, że wszystkie te modele to skala 1:72

zdjątka zapożyczone ze stronki smallscaleafv.com

pozdrawiam, Radek

Napisano

Shermana mogę polecić. Nie ma zbyt wiele szpchlowania i części są dość dobrze spasowane. Jedynym mankamentem jest brak faktury odlewu i trochę sztywne gumisie.

Napisano

Ale chodzi o wielkość to jest malutkie, teraz w połowie budowy siedem dwójki bym ją zgniótł.

1:35 jedyna słuszna skala.

Napisano

znaczy ja tez jestem wielbicielem skali 1/35 ale mówię już któryś raz z rzędu że na początek skala 1/72 jest najodpowiedniejsza

Po 1. Model jest tani w tej skali.

2. Jeśli się go zepsuje to się dużo nie straci ponieważ wiele pieniędzy nie włożyło się w ten model

Tak jak kolega który założył ten temat napisał żę będzie pierwszy raz składał model więc nie sądze żeby go rzucić od razu na skalę 1/35 i żeby wydał ok. 100 zł na dobry model

Myślężę to wszystko

Napisano

Można kupić tks za 12zł w skali 1:35. Jest mały jak go spiepszym nie będzie aż tak żal.

Napisano

Panowie proszę jeszcze raz: nie bijcie piany tylko dajcie jakąś konkretną radę.

Dumo - skleiłeś już jakiegoś TKSa? Czemu pchasz kogoś na minę?

Cena podanych przeze mnie modeli to ok 45 zł, za to części o wiele więcej niż w 1/72.

Napisano

Skleiłem TKS pare lat temu, wiadomo jak mała cena to i syf ale poćwiczyć można 50zł to jest spory wydatek bo i tak wczesniej czy później te pięniądze będą wyrzucone w błoto...

Jak widać każdy doradził założyciel tematu sam musi zdecydować.

Napisano

Skleiłem kiedyś T-34/76 ze Zvezdy , i z czystym sumieniem mogę go polecić początkującemu: mało części , brak drobnych elementów , bardzo prosty do wykonania układ jezdny , części dosyć dobrze spasowane, gąsienice z winylowych pasków. Tak, że dla początkującego w sam raz , tym ,że do oryginału mu dosyć daleko to się nie przejmuj, nie od razu Kraków zbudowano , na początku posklejaj parę takich modeli prosto z pudła, a w miarę nabywania doświadczenia dojdziesz w końcu do etapu robienia modeli waloryzowanych blachami i żywicą. Życzę powodzenia i nie przejmuj się początkowymi niepowodzeniami, tylko bądź cierpliwy, a będą efekty (pancerka wcale nie jest trudna, jak się do niej przyłożysz).