Mateus_z Napisano 29 Stycznia 2018 Share Napisano 29 Stycznia 2018 Na początku chciałbym się przywitać, bo bardzo rzadko zaglądam do tego działu Zazwyczaj siedzę w pancerce 1:35 (chociaż i tak skończony model wychodzi ode mnie raz na ruski rok). Obecnie naszła mnie wielka chęć na zbudowanie jakiegoś "latadła" i wybór padł na tytułową maszynę. Kilka lat temu popełniłem Mustanga w 1:48, ale wyszedł co najmniej przeciętnie, żeby nie powiedzieć - słabo. Teraz chciałbym to zrobić sporo lepiej i dlatego zwracam się do Was z prośbą o cenne wskazówki w trakcie budowy modelu. Schemat malowania jeszcze nie wybrany. Pozdrawiam, Mateusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 29 Stycznia 2018 Share Napisano 29 Stycznia 2018 TU MASZ CENNE WSKAZÓWKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 31 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2018 Powoli zacząłem pracę nad kokpitem: Dodam jeszcze trochę rozjaśnień i zrobię washa. Napotkałem już pierwszy problem, w zestawie nie ma pasów bezpieczeństwa i zastanawiam się czy próbować w jakiś sposób zrobić własne czy zostawić bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 31 Stycznia 2018 Share Napisano 31 Stycznia 2018 Napotkałem już pierwszy problem, w zestawie nie ma pasów bezpieczeństwa i zastanawiam się czy próbować w jakiś sposób zrobić własne czy zostawić bez. Proszę : Kilka przykładów z różnych polskich for Jeszcze Greatgonzo wrzucał poradnik na forum, lecz niestety nie działają foteczki :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 31 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2018 Dzięki za podpowiedź. Wytnę po prostu chyba same paski z taśmy, żeby coś tam było widać przez owiewkę, bo niestety nie mogę znaleźć wystarczająco cienkiego drucika do zrobienia sprzączek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 31 Stycznia 2018 Share Napisano 31 Stycznia 2018 jak ma być coś widać przez owiewkę to Tamka daje kalkę pasów i wyglądają całkiem przyzwoicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 31 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2018 jak ma być coś widać przez owiewkę to Tamka daje kalkę pasów i wyglądają całkiem przyzwoicie To by było najlepsze rozwiązanie, ale niestety w tym zestawie takowej kalki nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 1 Lutego 2018 Share Napisano 1 Lutego 2018 https://www.mojehobby.pl/products/Seatbelts-Luftwaffe-WWII-fighters-STEEL-17630569.html Koszt niewielki , a przy okazji masz na jeszcze 3 modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 1 Lutego 2018 Autor Share Napisano 1 Lutego 2018 Nad pasami jeszcze będę się zastanawiał w trakcie budowy, jeśli coś wymyślę to dodam na sam koniec. Chociaż teraz tak sobie myślę czy jest jakiś sens, bo kokpit jest i tak mocno uproszczony, a najważniejsze teraz dla mnie to potrenować malowanie. Kokpit uważam za skończony, a wyszło to tak: Robiłem to pierwszy raz i na pewno jest sporo do poprawy, ale sprawę wnętrza już zamykam. Dużo ważniejsze dla mnie będzie malowanie całej bryły i na tym chciałbym się skupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 1 Lutego 2018 Share Napisano 1 Lutego 2018 Nawet gdybyś nie napisał, zgadywałbym, że masz doświadczenie w czołgach Ale spoko, wygląda dobrze. Ale powiedz mi, tablica, to kalka, która tak nie siadła na mocno wystających zegarach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 1 Lutego 2018 Autor Share Napisano 1 Lutego 2018 Nawet gdybyś nie napisał, zgadywałbym, że masz doświadczenie w czołgach Ale spoko, wygląda dobrze. Ale powiedz mi, tablica, to kalka, która tak nie siadła na mocno wystających zegarach? Dokładnie tak, pomimo dość mocnego potraktowania płynami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 1 Lutego 2018 Share Napisano 1 Lutego 2018 Może spróbowałbym ją teraz ponacinać pomiędzy zegarami i po tym potraktował płynem. Ew. pomógł jeszcze jakimś pędzelkiem powciskać ją pomiędzy zegary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 1 Lutego 2018 Autor Share Napisano 1 Lutego 2018 Może spróbowałbym ją teraz ponacinać pomiędzy zegarami i po tym potraktował płynem. Ew. pomógł jeszcze jakimś pędzelkiem powciskać ją pomiędzy zegary? Dopiero zdjęcia mi uwydatniły, że bardzo słabo to się ułożyło i niestety już chyba za późno, bo na kalkę położyłem lakier matowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 3 Lutego 2018 Autor Share Napisano 3 Lutego 2018 Powoli, ale do przodu: Teraz zostało mi tylko trochę poszpachlować, wyryć kilka linii podziału, dokleić kilka pomniejszych elementów i można kłaść podkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 8 Lutego 2018 Autor Share Napisano 8 Lutego 2018 Zamaskowałem i pomalowałem wewnętrzną stronę owiewki używając masek Montexu. Do tej pory byłem bardzo zadowolony z tego produktu, bo nie miałem żadnych kłopotów z ich poprawnym naklejeniem. Jednak pojawił się teraz problem - podczas odklejania masek w niektórych miejscach pozostał klej. Mógłbym go usunąć benzyną do zapalniczek, ale niestety mógłbym niechcący rozpuścić cześć pomalowanego obramowania. Jest na to jakiś lepszy sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jerry Napisano 8 Lutego 2018 Share Napisano 8 Lutego 2018 Wykałaczka bardzo delikatnie. Dlatego własnie nie uzywam masek Montexu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 9 Lutego 2018 Share Napisano 9 Lutego 2018 Z masek które trzeba układać na zagięciach trzeba było wyciąć środek i zalać maskolem. Nie odklejają się wtedy i mniejsze ryzyko zostawienia kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 12 Lutego 2018 Autor Share Napisano 12 Lutego 2018 Jeszcze tylko końcowe poprawki niedoskonałości, które wyszły po podkładzie i można kłaść kolor: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 17 Lutego 2018 Autor Share Napisano 17 Lutego 2018 Pierwszy kolor położony: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 19 Lutego 2018 Autor Share Napisano 19 Lutego 2018 Pierwsze malowanie z wykorzystaniem patafixu już za mną. Bardzo się bałem co zobaczę po oderwaniu maskowania. Na szczęście się nie rozczarowałem i efekt bardzo mnie zadawala. Muszę tylko w kilku miejscach dokonać niewielkiego retuszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 20 Lutego 2018 Autor Share Napisano 20 Lutego 2018 Mam zamiar pierwszy raz pobawić się w cieniowanie i proszę Was o jakieś rady. Pierwsze co zamierzam zrobić to przejechanie linii podziałowych farbą Smoke z palety Tamiyii. Problem pojawia się dalej, otóż nie za bardzo wiem jak dokonać rozjaśnień środków paneli. Tam gdzie kolor jest jednolity (spód samolotu) to jest wszystko jasne - rozjaśniam kolor bazowy i psikam na środki paneli. A co z górnymi powierzchniami, gdzie stykają się ze sobą różne kolory kamuflażu? Nie dam rady dokładnie rozjaśnić każdego koloru z osobna, bo wyjadę poza ich granice. Da się to zrobić jednym odcieniem malując jednocześnie na obu kolorach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Lutego 2018 Share Napisano 20 Lutego 2018 Przymaskuj taśmą na granicy kolorów i tyle Poza tym czasem można zrobić oszustwo i rozjaśnić wnętrze jednego koloru, traktując przejście kolorów jako dodatkową linię podziału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 24 Lutego 2018 Autor Share Napisano 24 Lutego 2018 Cieniowanie linii podziałowych zacząłem od spodu (specjalnie, żeby w razie czego łatwo skorygować błąd i przede wszystkim nabrać doświadczenia w mniej widocznym miejscu). Na razie wyszło coś takiego: W moim odczuciu w niektórych miejscach przesadziłem i trzeba będzie to skorygować. Jednak nie do końca wiem jak intensywnie ma to wyglądać na tym etapie prac, dlatego zwracam się do bardziej doświadczonych Kolegów o poradę. Pozdrawiam, Mateusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ferret37 Napisano 24 Lutego 2018 Share Napisano 24 Lutego 2018 Cieniowanie bardzo sztuczne. Pobaw się z różnicowaniem paneli, nie linii. BTW sloty przykleiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateus_z Napisano 24 Lutego 2018 Autor Share Napisano 24 Lutego 2018 Cieniowanie bardzo sztuczne. Pobaw się z różnicowaniem paneli, nie linii. BTW sloty przykleiłeś? Będę jeszcze rozjaśniał trochę panele, ale chciałbym też mieć cienie wokół linii. Po prostu chcę zobaczyć jak to finalnie będzie wyglądało wykonane w taki sposób. A sloty tak, przykleiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi