olisadebe21 Napisano 29 Stycznia 2018 Share Napisano 29 Stycznia 2018 Witam Szanownych Forumowiczów ! Oto zdjęcia mojego drugiego w życiu modelu - ubolewam nad ich jakością fotografii, mimo wielu prób wyszły jak wyszły.. Model też wyszedł tak jak na zdjęciach, choć moim zdaniem, na żywo wygląda jakby inaczej. Pierwszy model to ten:http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=81&t=58346 Dużo czytam, podglądam doświadczonych kolegów, zakupiłem różne czasopisma, książki historyczne - postanowiłem podejść do tematu poważnie. Zapraszam do oglądania, oceny i komentarzy. Pozdrawiam Marcin DSC00160 by Marcin Hajdas, on Flickr DSC00162 by Marcin Hajdas, on Flickr DSC00165 by Marcin Hajdas, on Flickr DSC00168 by Marcin Hajdas, on Flickr DSC00169 by Marcin Hajdas, on Flickr DSC00171 by Marcin Hajdas, on Flickr DSC00176 by Marcin Hajdas, on Flickr DSC00179 by Marcin Hajdas, on Flickr DSC00182 by Marcin Hajdas, on Flickr DSC00183 by Marcin Hajdas, on Flickr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olisadebe21 Napisano 29 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2018 Aha, zapomniałem dodać, że model będzie na dioramie, bo jej tworzenie daje mi tyle samo radości co samego czołgu. Mam już zakupiony domek French Street Miniartu i wkrótce przystępuję do pracy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witek Szlamer Napisano 30 Stycznia 2018 Share Napisano 30 Stycznia 2018 Model całkiem spoko. Panele boczne robią wrażenie. Przybrudzenie też fajne. Co do kalkomanii to tak średnio coś ci nie za dobrze wyszła. Czekam na dioramkę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olisadebe21 Napisano 31 Stycznia 2018 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2018 Kurde, myślałem, że zasypiecie mnie komentarzami, a tu cisza.. Czyżby było aż tak źle, że prawie nikomu nie chce się napisać parę słów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 31 Stycznia 2018 Share Napisano 31 Stycznia 2018 Model jest ok. Taki bez fajerwerków. Tak nie wyróżnia się negatywnie jak i wybitnie pozytywnie to i ludzie nie piszą. Mi się podoba. Pierwsze wrażenie sprawia pozytywne. Spójny kolorystycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olisadebe21 Napisano 1 Lutego 2018 Autor Share Napisano 1 Lutego 2018 Właśnie te zdjęcia.. Kolor jest inny niż na nich, nie tak zielony. Dziękuję za komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 1 Lutego 2018 Share Napisano 1 Lutego 2018 Generalnie nie zabieram głosu w "Galerii", lecz tym razem znów wyjątek na znak tego że oglądałem Twoją galerię. U mnie na monitorze wygląda bardzo zielono - na temat kolorów nie będę pisał (różne przekłamania kolorów) - popatrz na instrukcję - W malowaniach tych pojazdów - kolorem podstawowym (bazowym) jest RAL 7028 Dunkelgelb, a jako dodatkowe kolory (uzupełniające) to - RAL 6003 Olivgrün i RAL 8017 Schokoladen-braun. ... - postanowiłem podejść do tematu poważnie. Szkoda że nie zdecydowałeś się na warsztat. (Lub ja nie widziałem. ) Marcin parę drobnych uwag. - brak napisów - "Wilma" i "Paula" - brak "zimmeritu" na przednim pancerzu wieży (widać tylko resztki przy wizjerze), - brak wieżowego MG, - brak ograniczników na włazach kierowcy i strzelca (kawałki prętów przyspawanych do pancerza.) Właz po otwarciu nie "leży" na pancerzu. - nie powinno być pasty zimmerit na wlotach do przekładniami - brak przewodu przy przednim reflektorze. - przednie usztywninie prawego błotnika mocowane z prawej strony przedniego MG ma otwór. Jest to dość charakterystyczne - stosowane tylko w niektórych pojazdach. - brak uchwytu przeciwlotniczego na włazie D-cy, jest zdjęcie gdzie pojazd właśnie No.615 nie ma wieżowego MG ponieważ jest on założony na uchwyt p-lot.(Les Panzers de la Hitlerjugend - Normandie 44 - str.38) - złe bolce na przednich hakach, - brak mocowań przy zapasowych gąskach na przednim pancerzu Wszystkie mocowania osłon bocznych kadłuba i na wieży były przykręcane do pancerza śrubami. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olisadebe21 Napisano 1 Lutego 2018 Autor Share Napisano 1 Lutego 2018 Dziękuję Krzysztof za wszelkie uwagi. W kilku przypadkach mam swoje wyjaśnienia: ,,brak "zimmeritu" na przednim pancerzu wieży (widać tylko resztki przy wizjerze)" - jest zimmerit, tylko na zdjęciach prawie go nie widać ,,brak ograniczników na włazach kierowcy i strzelca (kawałki prętów przyspawanych do pancerza.) Właz po otwarciu nie "leży" na pancerzu" - podczas budowy odłamały mi się i zapomniałem ich później przykleić ,,Wszystkie mocowania osłon bocznych kadłuba i na wieży były przykręcane do pancerza śrubami" - w katalogu ,, Niemieckie pojazdy wojskowe II wojny światowej" autorstwa Davida Doyla wyczytałem , że Schurzeny ( te na kadłubie) były mocowane jedynie na zaczepy - stąd były bardzo podatne na uszkodzenia i zerwanie, opadały także w bardzo charakterystyczny, zakrzywiony sposób na dół - niczym nie podparte z dołu Zastosowałem własnie te kolory do malowania - kolor bazowy Tamiya, pozostałe Vallejo. Ale wiem już, że będę używał już tylko raczej Tamiya.. Tak jak pisałem to mój drugi model i wiele rzeczy robię/używam po raz pierwszy - choćby właśnie farb czy produktów do weatheringu. Mam już swoich faworytów, na przykład te farby. Pierwszy raz używałem też aerografu - wszystko dla mnie jest nowe. Mam nadzieję, że będę robił postępy - modelarstwo to wspaniałe hobby! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 1 Lutego 2018 Share Napisano 1 Lutego 2018 Marcin - doprecyzuje - ja pisałem: Wszystkie mocowania osłon bocznych kadłuba i na wieży były przykręcane do pancerza śrubami. Do pancerza - nie do osłon. W modelu na mocowaniach osłon nie widać główek śrub. Ja ze swojej strony polecam publikacje Panzer Tracts No.4-3 - jeśli chodzi o Pz.Kpfw.IV ausf.H i ausf.J. OK - po kolei, 1.WIEŻA - w miejscu mocowania uchwytów do wieży najpierw przyspawywano podkładki, - dopiero potem zakładano uchwyty które przykręcano śrubami do w/w podkładek - tak powinny być mocowane tylne osłony przy włazie D-cy jedna strona - druga strona - 2.KADŁUB - w miejscu mocowania uchwytów do kadłuba najpierw przyspawywano podkładki, - dopiero potem zakładano uchwyty które przykręcano śrubami do w/w podkładek Mam nadzieję, że będę robił postępy - modelarstwo to wspaniałe hobby! Tego się trzymaj, za każdym kolejnym modelem będzie lepiej. Kolejny model zacznij na warsztacie. Koledzy pomogą. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 3 Lutego 2018 Share Napisano 3 Lutego 2018 Bardzo ładny model, jak na drugi w karierze to pogratulować. Fotki faktycznie słabe, balans bieli zawiódł. Aż nie mogłem się powstrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Lutego 2018 Share Napisano 3 Lutego 2018 Sądzę że faktycznie chyba słaba jakość fotek spowodowała brak komentów. Jest całkiem ok. Podziwiam za wybór na drugi model z Zimmeritem i kamo - ja się nie odważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 11 Lutego 2018 Share Napisano 11 Lutego 2018 Miły dla oczu! Podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriston Napisano 12 Lutego 2018 Share Napisano 12 Lutego 2018 Zapasowe ogniwka chyba powinny być też w kamuflażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wal Napisano 24 Lutego 2018 Share Napisano 24 Lutego 2018 Na poprawionej fotce kolegi gorlock-a model przybrał ładne barwy. Wielu skorzystało na merytorycznych postach jakich udziela na forum meser262. Uwagi są cenne i rzeczowe. Jak na drugi model, ja uważam że jest dobrze. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi