NAND Napisano 16 Lutego 2018 Share Napisano 16 Lutego 2018 Dzień dobry, postanowiłem skleić okręt, wybór padł na Zare. Będzie to mój pierwszy okręt w życiu na warsztacie. Mam dlatego pewne obawy czy wytrwam do końca i jak się w ogóle budowa potoczy. Zare będę robił prosto z pudła wspierając się fabrycznymi blaszkami, co nie ukrywam przeraża mnie to bardzo, trochę tych blaszek jest. Relacja z budowy raczej będzie przebiegała wolno, raz ,że mi się nigdzie nie spieszy a dwa nie zawsze mam czas na klejenie. To tyle gadania, zapraszam do relacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NAND Napisano 16 Lutego 2018 Autor Share Napisano 16 Lutego 2018 czesiek - dzięki, może dotrwam do końca, bardzo bym chciał. Teraz jak tak popatrzyłem na te "lufy" to przydałoby się je nawiercić, chyba tak zrobię a przynajmniej spróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 16 Lutego 2018 Share Napisano 16 Lutego 2018 Bella Zara! Jednak niełatwy materiał do pracy wybrałeś (z tego co pisał Czesiek o Romie trumpka), także powodzenia i cierpliwości z tą włoszką. Możesz taką lufę lekko nakłuć igłą stalową (taką krawiecką), tylko precyzyjnie w sam środek, powstały otwór rozwiercić delikatnie wiertłem węglikowym 0,2 lub 0,3 mm aby uzyskać symetryczny okrągły dołek. Jak zapuścisz czarną farbą na koniec to będzie przyzwoity efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Lutego 2018 Share Napisano 17 Lutego 2018 Ja będę obserwował z ciekawością, bo to nowy wypust i mam nadzieję że lepszy jakościowo. Sam mam zamiar dodać coś włoskiego do swojej kolekcji i jeżeli Zara okaże się dobrą jakościowo zastąpi one planowaną Romę. Trumpeter wprawdzie zapowiedział Vittorio Veneto, ale wszystko wskazuje na to że jest to przepak Romy, więc cudów się raczej nie spodziewam. Nie każ długo czekać na update, a w między czasie mógłbyś wrzucić kilka fotek że zbliżeniami na detale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej R Napisano 17 Lutego 2018 Share Napisano 17 Lutego 2018 Również będę zaglądał . A co do luf, to polecałbym kupno toczonych metalowych. Wyglądają znacznie lepiej i nie kosztują furmanki pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 17 Lutego 2018 Share Napisano 17 Lutego 2018 Modelik bardzo przyjemny, mam skończony czekający na olinowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NAND Napisano 17 Lutego 2018 Autor Share Napisano 17 Lutego 2018 bazylms - z chęcią pokażę detale Zary tylko proszę napisz mi o które Ci dokładnie chodzi? Wybacz mi ale jestem naprawdę początkującym w tej dziedzinie i nie wiem dokładnie co Ci pokazać zdjęcia instrukcji Cię zadowolą? Maciej R - przy tym modelu odpuszczam sobie zakup dodatkowych akcesoriów, robię prosto z pudła. sjr - chciałbym być już na tym etapie, nie wiem jeszcze co mnie czeka, najbardziej boję się o blaszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 17 Lutego 2018 Super Moderator Share Napisano 17 Lutego 2018 najbardziej boję się o blaszki Nie bój się o blaszki ; krzywdy Ci nie zrobią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 17 Lutego 2018 Share Napisano 17 Lutego 2018 Mogą być np. fotki wież artylerii głównej i może jakiś element z nadbudówki, chodzi o części plastikowe, jeżeli można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NAND Napisano 20 Lutego 2018 Autor Share Napisano 20 Lutego 2018 bazylms - wybacz mi ale nie mam obecnie na nic czasu, w weekend porobię zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Lutego 2018 Share Napisano 20 Lutego 2018 Spoko, się nie spieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 20 Lutego 2018 Share Napisano 20 Lutego 2018 NAND, taka jedna kwestia. Modelu nie znam, ale jest w sieci pewien filmik, facet musiał szlifować te wyoblenia pod nadbudówki, bo miał problem ze spasowaniem. Sprawdź, jak to u Ciebie wygląda, mógłbyś? Tutaj rzeczony filmik (zaznaczam, że kilka rzeczy skopał koncertowo, jak choćby wielka jak Rów Mariański dziura na "dupce", czy malowanie barbety wieży "A" ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 20 Lutego 2018 Share Napisano 20 Lutego 2018 Nadbudówki faktycznie wchodzą bardzo ciężko, najlepiej trochę podciąć tak jak na filmiku żeby nie mieć z tym większych problemów. Co do samego filmiku to wydaje mi się że model zrobiony "na szybko" i to widać. Dla mnie koszmarem było stworzenie łamanej drabinki w kształcie litery L tu jest wg mnie najtrudniejszy element układanki. Teraz trochę inaczej składałbym ten model, ale z racji tego iż był to mój pierwszy krążownik jestem nawet zadowolony. Nie straszy w gablocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NAND Napisano 4 Marca 2018 Autor Share Napisano 4 Marca 2018 Przepraszam Was drodzy forumowicze ale relacja upadła i nie będzie kontynuowana, model został sprzedany. Temat do zamknięcia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi