Hubert Kendziorek Napisano 1 Marca 2018 Share Napisano 1 Marca 2018 Kolejny maluch na warsztacie. Chodził za mną już długo, ale jakoś nie mogłem się zebrać, zniechęcany recenzjami i relacjami warsztatowymi dostępnymi w sieci. Teraz dwa wieczory wystarczyły, aby złożyć wannę, podwozie i nałożyć jeden bieg gąsienic. Model jest bardzo ciężki w obróbce, spasowanie słabe, liczne jamki skurczowe, ślady po wypychczach, a podwozie fabrycznie składa się tak, że koła zespołu jezdnego i napędowego nie znajdują się w jednej osi, mus uważać. Do tego niedolane części wieży, będzie trzeba je zastąpić elementami wykonanymi samodzielnie. Co ciekawe, same gąsienice - gdy już się je wytnie z ramek - składają się w zasadzie bezproblemowo. Jest z nimi natomiast problem taki, że kilkadziesiąt ogniwek było niedolanych, trzeba było sztukować. Nie chciałem jednak do tego dziada kupować Friuli. Wykorzystam natomiast na ile się da kupione na promocjach blachy i lufę od Abera. Resztę delali w miarę potrzeby dorobię samodzielnie. Z pozdrowieniami Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 1 Marca 2018 Super Moderator Share Napisano 1 Marca 2018 masochista :P też go zroibłem, czeka na malowanie, ale dałem mu wieże z Pumy i działko z WoT 30 mm ;) ale pooglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 1 Marca 2018 Autor Share Napisano 1 Marca 2018 masochista :P Jakąś mam widać słabość ;-) - wszak to nie pierwszy i nie ostatni trup na moim warsztacie. Za to +1 do doświadczenia. Z pozdrowieniami Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 1 Marca 2018 Super Moderator Share Napisano 1 Marca 2018 no kilka detali w moim zostało, może kiedyś wróce do niego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wal Napisano 1 Marca 2018 Share Napisano 1 Marca 2018 Oglądam z zaciekawieniem. Jednym z kolejnych czekających u mnie jest podobny ale w skali 1:72, dlatego będę wiernym podglądaczem pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 2 Marca 2018 Share Napisano 2 Marca 2018 Wygląda całkiem spoczko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 2 Marca 2018 Autor Share Napisano 2 Marca 2018 no kilka detali w moim zostało, może kiedyś wróce do niego Czaderski - to faktycznie rozwiązuje problem wieży. Z drugiej strony, kiedyś Techmod wypuszczał swoje Luchsy z żywiczną wieżą modelu "późnego", ale czy lepszą od plastikowej, nie mam pojęcia. Dzięki za oglądanie i komentowanie, będzie motywacja do pracy. Dzisiaj wieczorem pewnie złożę drugą stronę gąsienic i wezmę się za blachy. Z pozdrowieniami Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 2 Marca 2018 Autor Share Napisano 2 Marca 2018 Plan prawie wykonany. Prawie, albowiem jak chodzi o wzięcie się za blachy, to tylko je pooglądałem z bliska. Uznałem, że najpierw trzeba złożyć w miarę kompletny kadłub i dopiero do niego dopasować błotniki. Zatem, odciąłem fabryczne "pancerne" błotniki od płyty naprawdę pancernej, dokleiłem górną część pancerza, a następnie płytę czołową i boczne, które wcześniej skleiłem. Jak widać, potrzebna będzie szpachla, a brakujący 1 mm między płytą czołową, a pochyloną przednią górną płytą pancerza wypełniłem paseczkiem z hipsu. Łatwo zrozumieć niechęć do wykorzystania zestawowej wieży... co za koszmarny gniot. Ale ja jestem uparty, zrobię co się da, żeby wyglądała porządnie. Z pozdrowieniami Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 8 Marca 2018 Share Napisano 8 Marca 2018 Kibicuję, świetnie Ci idzie . Dopóki nie pokazałeś wieży, nie widziałem jakiegoś horroru . Ciekawe, wszystkie egzemplarze mają aż tak źle zrobioną wieżę, szczególnie ten ubytek w płycie?. Dziwi to tym bardziej, że gąsienice wydają się całkiem nieźlej jakości ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 9 Marca 2018 Autor Share Napisano 9 Marca 2018 To nie jest w Mirage Hobby żadna nowość, niestety. Nie mam na myśli tylko nierównej jakości różnych elementów, jakby robił je kto inny (np. w Karasiach i pochodnych), to jest w końcu ex-Techmod, ale takie ubytki trafiają się też w nowszych produktach, np. niedolana osłona silnika w PZL P.43, którą sobie kleję równolegle od wielu miesięcy. Szczęśliwie, tu akurat problem jest dosyć prosty do naprawy. Dzięki za komentarz! Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 9 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2018 Popracowałem wczoraj nad błotnikami. Ubytki na załamaniach będzie trzeba wyszpachlować, uzupełnić o łby śrób i nakrętki... Jestem zadowolony z podjętej decyzji o wymianie, wygląda to dużo lepiej, niż te "pancerne kloce" z pudła. Dopasowanie też bardzo dobre. Dziwne, że w zestawie Parta nie ma tylnej części tych błotników (chlapaczy?), jest za to przednia, której chyba nie będę montować. Te brakujące elementy dorobię z hipsu 0,25 mm korzystając z zestawowych, jako szablonu. Z pozdrowieniami Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Kwietnia 2018 Share Napisano 10 Kwietnia 2018 Blaszki dużo lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 12 Kwietnia 2018 Share Napisano 12 Kwietnia 2018 No to teraz czas wymienić gąski na metalowe XD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 13 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2018 No to teraz czas wymienić gąski na metalowe XD No cóż, wartość dodatków i tak już przebiła znacząco cenę modelu, ale akurat jak chodzi o gąsienice, dam sobie spokój, kolejne ponad 100 zł bez gwarancji, że będą pasować do koła napędowego i z zaprzepaszczeniem wysiłku włożonego w te plastikowe, z całą żmudną mordęgą składania tych metalowych, czego nie lubię po prostu...; zatem zdecydowanie: nie. Zresztą w tym modelu właściwie wypadałoby wymienić wszystko. Z pozdrowieniami Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 17 Kwietnia 2018 Share Napisano 17 Kwietnia 2018 Kruszyć kopii o to nie będę, Twój model w końcu. Ja mogę pisać za siebie i co ja bym zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi