sebastain Napisano 5 Marca 2018 Share Napisano 5 Marca 2018 Zaczynam kolejną przygodę. Po 20-tu latach przerwy wracam do modelowania. Na warsztat trafił biedronkowy Hurricane MkI od Airfixa. Postanowiłem sobie trochę przypomnieć, pobawić się nowymi pomysłami, narzędziami jakich wcześniej nie miałem itp. Więc zaczynamy: Pracę rozpocząłem od dopasowania płaszczyzn skrzydeł. Poza tym, że dolna jest dłuższa, to grubość krawędzi spływu powoduje, że płat wygląda "siermiężnie", jak wyciosany. Na początek więc obszlifowałem od wewnątrz płaszczyzny styku i wyciąłem lotki. Korci mnie, żeby wyciąć jeszcze klapy i zamontować jakieś inne, ale to zobaczę jak skończę szlifowanie. W międzyczasie dopasowuję elementy kabiny i nakleiłem maski na owiewkę. Jakbyście mieli jakieś podpowiedzi dla "świeżaka" w związku z tym modelem, to dajcie znać. Czy ten model wart już jest waloryzacji np. blaszkami fototrawionymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 6 Marca 2018 Autor Share Napisano 6 Marca 2018 W międzyczasie malowanie elementów wnętrza. Znów zabawa z washem, czyli do poprawki. Przy okazji zapytam - zauważyłem, że zaszpachlowywujecie w tym hurricane płótno na skrzydłach poniżej pokryw uzbrojenia - chodzi o pełne wyrównanie, czy "spłycenie" naciągu płótna i zostawienie płytkich fal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 8 Marca 2018 Autor Share Napisano 8 Marca 2018 Dorysowalem parę kresek na skrzydłach. Trochę krzywo ale jutro poprawię. Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 13 Marca 2018 Autor Share Napisano 13 Marca 2018 Na razie tak sam do siebie gadam... Pociąłem stateczniki, muszą być wychylone, bo drążek wkleiłem również pochylony tzw. "oddany od siebie". W międzyczasie przykleiłem skrzydła do kadłuba i szpachluję szparę między kadłubem i skrzydłami. Zastanawiam się nad nitowaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 13 Marca 2018 Share Napisano 13 Marca 2018 niby tylko biedronkowy, a całkiem ambitnie wykonywany, podoba się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariucha Napisano 13 Marca 2018 Share Napisano 13 Marca 2018 Bardzo słuszna droga. Rżnij, rysuj, nituj, jak nie teraz, to kiedy To będzie procentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 14 Marca 2018 Autor Share Napisano 14 Marca 2018 Podcięcia do mocowania sterów - powinny wyglądać trochę bardziej naturalnie - zobaczymy po malowaniu. Przy okazji zastanawiania się nad nitowaniem, dorobiłem światełka na końcach skrzydeł. Żarówki trochę słabo widoczne. Jeszcze próby nitowania. Piłka od dremela jest trochę słaba - trzeba znaleźć porządniejsze narzędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 16 Marca 2018 Autor Share Napisano 16 Marca 2018 Jaki powinien być na spodzie kolor? Bo wydaje mi się że pomyliłem duck egg blue z duck egg green. Użyłem Valllejo 71009 a czy nie powinien być Vallejo 71404? Powinien być chyba taki, ale znóœ na zdjęciu nie jestem pewien odcienia. Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 19 Marca 2018 Autor Share Napisano 19 Marca 2018 Przechodzimy do malowania. Robiąc preshading coś dziwnego dzieje się z aerografem. Raz wychodzą piękne pólprzezroczyste cieniutkie linie a raz plujnie wielką kropą, którą później rozdmu:bip:e na wszystkie strony. Mam PIwatę, w której wypolerowałem iglicę z dyszą 0.2mm. Starałem się na ile się dało porobić w miarę równomierne kreski ale gdzieś w połowie malowania z kolei zaczął pluć większymi kropami. Nie wiem, czy to brak wprawy, czy mieszania farby. Mieszam w zbiorniczku w aerografie. Używam (na razie) Vallejo Model Air. Tak wygląd pre-brudzing. Spód kadłuba przemalowałem. Patrząc na zdjęcia na primeportal, dopasowałem kolor, żeby jak najbardziej podobny był do tego z tamtych zdjęć. Po wyschnięciu zamaskowałem spód przed malowaniem góry. Najpierw położyłem na całym modelu kolor dark earth. Preshading jest trochę widoczny, jednak obawiam się, że pod zielonym zniknie zupełnie. A malując brązem, nie zauważyłem plucia aerografu, niezależnie od poziomu rozcieńczenia. Czasem rozcieńczam farbę w proporcji maksymalnie 2:1 z rozcieńczalnikiem etylowym 40%-owym (czasem korci, żeby wziąć łyka na uspokojenie) Maski do kamuflażu znalazłem gdzieś w internetach, dopasowałem skalę, wydrukowałem. Ta przyklejona na skrzydle, którą widać na zdjęciu, była wydrukowana odwrotnie, więc przykleiłem ją jak należy. Pozostałem maski były ok. Maski przymocowałem na bluetacka, żeby przejścia między kolorami były łagodne. Zobaczymy jaki będzie efekt po malowaniu. Znaczy, wiem, jaki efekt powinien być, obejrzałem kilka tutoriali ale nie wiem jak wyjdzie to w moim wykonaniu. Pierwszy raz w życiu robię "plamiasty" kamuflaż na modelu aerografem. Za dawnych czasów robiłem to krótko przyciętym pędzelkiem. No to jedziemy z Dark Green. W trakcie malowania, wpadłem na to, że malując pod kątem, zwłaszcza w okolicy stateczników, podmaluję coś pod maską. Jak je odkleje to będę to widział czy coś poszło nie tak. Nie wiem jak Wy to robicie w praktyce, ale czy dobrym sposobem jest zamaskować dodatkowo np. powierzchnie pionowe, gdy maluje się poziome i odwrotnie? Malowało się przyjemnie - zielony nie robił niespodzianek. Zbliża się chwila prawdy - co to wyszło pod maskami? Na pierwszy rzut oka - operacja się udała! Jednak bliższe oględziny wskazują, że nie do końca. Jednak wyszły "podwójne" cieniowania w miejscu, gdzie przemieszczałem się aerografem z pozycji pionowej do poziomej. Dodatkowo okazało się, że zapomniałem zaszpachlować połączenia między kadłubem a statecznikiem pionowym. Podobnie "przecieki" pojawiły się na łączeniu pionowych i poziomych masek między skrzydłem a kadłubem. W kilku miejscach uszczelniłem to połączenie ale nie wszędzie. Również przejście skrzydło-kadłub w częsci przedniej pod silnikiem wymaga poprawek. Za to całkiem-całkiem wygląda wlot i wylot chłodnicy, które również podszlifowałem, żeby nie były tak grube. Z pozytywnych rzeczy to po malowaniu krawędź spływu skrzydła wygląda przyzwoicie, opłaciło się spędzić kilka wieczorów na dopasowanie tego elementu. Zastanawiam się co dalej z tymi malowankami - zrobić poprawki w miejscach wymagających, czy powtórzyć operację z maskowaniem? W międzyczasie zajmę się konfekcją: podwoziem, śmigłem, pooglądam trochę o weatheringu, żeby nie wyszedł za masakrycznie, jak na moim Mitsubishi Zero. Oczywiście, zdaję sobie sprawę, że to co moim zdaniem "w miarę wyszło" to niejeden z was wstydziłby się pokazać. Mam nadzieję, że za "kilka modeli", trochę podciągnę poziom i będę wstawiał coś bardziej "godnego oglądania". No i muszę przygotować sobie jakieś stanowisko do fotografowania modeli, bo widzę, że te zdjęcia, które wrzucam "szału nie robią". Na razie plan jest taki, żeby poćwiczyć składanie i malowanie na jakiejś serii tematycznej. Na początek chyba będą to myśliwce Bitwy o Anglię. Na półce czeka już Messerschmidt Bf-109E3, również z Airfixa. Ale nim się zajmę jak opanuję Hurricana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 20 Marca 2018 Share Napisano 20 Marca 2018 Spróbuj lokalnie maskowania blue tackiem, lub jeśli lubisz adrenalinę - malowanie z ręki A tak na serio to nie ma czego demonizować - malujesz trzymając dyszę blisko powierzchni modelu (ok 1cm) i ukośnie w kierunku do "wewnątrz" plamy. Tylko najpierw polecam trening na boku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 12 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2018 Po krótkiej przerwie na trening, prace ruszyły dalej. Poprawiłem nierówne plamki jak radziliście - zasłoniłem bluetackiem i deliktanie prysnąłem brązowym - wyszło ok. Zacząłem nakładać kalki ale tutaj jakiś zonk. Może to to, że model pochodzi z biedronki, bo papierek pod kalkami jakiś taki "suchy" był. Długo się odmaczały, zanim kalka zaczęła się przesuwać i gdyby nie Decal Fix, to w ogóle by się nie przykleiła do modelu. W kilku miejscach przysrebrzyła - zwłaszcza przy literkach, bo nie wycinałem po konturze, tylko przykleiłem w całości kalkę. Wykończyłem detale, czyli podwozie, śmigło i wydech. Chyba wydech wyszedł najlepiej. Kolektor malowałem najpierw kolorem "gunmetal", potem ciemnobrązowym (ciut czerwonego, ciut dark earth, dwa ciuty panzer dark gray), rozcieńczonym "glaze-medium", na to wash w kolorze sepia i "przypudrowałem" suchą pastelą pomarańczową. I delikatnie w linie między kolektorami czarny wash. Żółty kwadracik na skrzydle malowałem techniką mieszaną. Przykleiłem szablon, podkład z białej farby malowałem pędzelkiem a żółty trysnąłem aerografem. Niestety biały kolor gdzieniegzie podsiąknął pod szablon - trzeba poprawić. Reflektory na skrzydłach wyszły w miarę, chociaż nierówno obrobione - robiłem je bez okularów, światełka na końcówkach - też lepsze niż oryginalne. Z tych elementów też jestem zadowolony. Chodniki na skrzydłach również namaluję, a jak dojrzeję, to znaki na stateczniku pionowym też. Na razie jest lekko postrzępiona kalka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 12 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2018 Zgodnie z podpowiedzią, ktorądostalem przy okazji warsztaty z Corsairem, odrapania na chodnikach na skrzydłach zrobiłem metodą "srebrny-lakier-czarny" i poskrobalem wykałaczką. Efekt bardzo mi się podoba. Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 15 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2018 Trochę więcej scratchu. Odrapania zrobiłem białą kredką (pożyczyłem od żony kredkę "gretacolor"). Naniosłem matowy werniks Vallejo. Nierozcieńczony wychodzi matowy ale ledwo się rozpyla przez dyszę 0,2mm. Zaczynam montować podwozie i śmigło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 16 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2018 Na tą chwilę myślę, że starczy znęcania się nad hurricanem. Znów kłopot z owiewką - przy odklejaniu masek został klej na owiewce. Przy próbie wyczyszczenia trochę się starła farba i za mocno ścisnąłem owiewkę, przez co delikatnie pękła. Poprawię jak najdzie mnie ochota na zabawę w maskowanie. No i z czasem jeszcze linkę anteny dorobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarpen Napisano 20 Kwietnia 2018 Share Napisano 20 Kwietnia 2018 Fragment kadłuba pod kabiną pilota wraz z drzwiczkami po prawej stronie oraz prowadnicą limuzyny był ze sklejki,a więc nie było tam obić. Czasem warto zobaczyć sobie fotki restaurowanych warbirdów,co da nam jakieś pojęcie o materiałach zastosowanych do budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radoslaw6363 Napisano 10 Października 2018 Share Napisano 10 Października 2018 Czarny pasek służący do chodzenia po skrzydle ,to był kawałek tkaniny naklejony na skrzydło i nie było tam obić ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abominus Napisano 12 Października 2018 Share Napisano 12 Października 2018 Akurat ten egzemplarz tzn. jego foteczki i to muzealne są łatwo dostepne w sieci. Sam robię ten model więc niedługo będzie co porównywać. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 12 Października 2018 Autor Share Napisano 12 Października 2018 Akurat ten egzemplarz tzn. jego foteczki i to muzealne są łatwo dostepne w sieci. Sam robię ten model więc niedługo będzie co porównywać. ;) Tak, oglądałem je. Tyle, że w muzeum wisi "czyścioch" a ja chciałem troszkę się pobawić technikami, których nigdy w życiu nie stosowałem. Poza tym zestawowa kalkomania chodnika ma delikatne "zadrapania" - więc trochę się nią też zasugerowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abominus Napisano 12 Października 2018 Share Napisano 12 Października 2018 Wiadomo, że to co trafia do muzeum to czyściutkie ale to co przeszedł akurat ten egzemplarz pozawala na fajne kombinacje z brudzeniem i temu podobnymi, na co i ja sobie też zezwoliłem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 12 Października 2018 Autor Share Napisano 12 Października 2018 No to czekam na warsztat, żeby popatrzeć Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abominus Napisano 13 Października 2018 Share Napisano 13 Października 2018 Raczej juz na galerię pójdzie bo jest na ukonczeniu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi