Jump to content

F-18C 1:18 BBI

Guest artoorkap
 Share

Recommended Posts

Witam!

Przedstawiam galerię zdjęć mojego F-18C w skali 1:18. To gotowiec (składa się go) ale jest bardzo dobrze zdetalowany (jak na zabawkę od lat 6. Tak jest napisane na opakowaniu:)) We wnękach podwozia jest b. ubogo , w kokpicie też ale wszystko da się zrobić. Można podwiesić pod niego 3 zbiorniki , 4 MK82 i 2 sidewindery.Stateczniki od bomb i rakiet są zrobione z gumy (przynajmniej się nie łamią).Jest też pilot i drabinka (niestety nie składa się ale da się zrobić:)).Skrzydła są składane,fotel można wyjąć , składa się podwozie i hak do lądowania. Jest bardzo duży. Na jednym ze zdjęć jest mój futerał na aparat dla porównania. Podsumowując świetny materiał do wyżywania się. Będzie obszerna relacja z detalowania tego olbrzyma ale dopiero za jakiś czas.

3b6fbd44b7d5bbeam.jpg2d691208b10167a4m.jpg9f419b37f7968393m.jpg

080262e75596da75m.jpgceb96a35c5ec27e0m.jpga58f502e761d86dam.jpg

Spitonowi chyba chodzoło, o porównanie skali z jakimś modelem, lub przedmiotem.
To jest tam zdjęcie modelu przy pokrowcu z aparatu.

Pozdrawiam

Napisałem "To gotowiec (składa się go) ale jest bardzo dobrze zdetalowany (jak na zabawkę od lat 6. Tak jest napisane na opakowaniu:))" Jak na tę skalę to fakt , jest ubogo ale wezmę się za niego. Będzie rozkręcony na części pierwsze, uzupełniony i złożony ponownie. Widziałęm jak jeden grek robił F-104 w tej samej skali i co mu wyszło. Będę się na nim wzorował. Tu jest relacja z tego F-104 http://forum.largescaleplanes.com/index.php?showtopic=12927

Proponuję też rzucić okiem do galerii na stronie www.aircraftresourcecenter.com i poszukać zdjęć przeróbek tego Horneta.

• 1 month later...
Uwielbiam F-18 (którym to stwierdzeniem mogę się narazić części wielbicieli Tomcatów )

Spokojnie Korniku. Prawda jest taka, że większość miłośników F-14 bardzo lubi Hornety. Zarówno "Legacy" jak i "Rhino/Bug", mimo, że te ostatnie zastąpiły F-14stki w US NAVY.

Choć dodam w tym miejscu, że piloci Tomcatów mieli asortyment ambiwalentnych określeń dla swoich kolegów latających w jednostkach VFA. Znany jest obrazek pilota F-14, który na wkładce hełmowej miał napis mówiący o tym, że piloci F/A-18 "kochają inaczej". Albo nabijali się, że Hornet to zabawka wyprodukowana przez koncerny paliwowe (częstsze tankowania w locie). Były też i takie symbole:

felix.jpg

Ale prawda jest taka, że wzajemnie się doceniali i uzupełniali. Dziś ci co latali na F-14, latają na Super Hornetach i je sobie chwalą.

A wracając do modelu (choć w pojęciu plastikowych modeli do sklejania, ciężko to nazwać modelem), to mi się nie podoba. Przypomina raczej zabawkę, a poziom wykonania odpowiada mniej więcej poziomowi średnio wykonanej repliki w skali 1/72.

Edited by Guest

To już ostatnie kilka zdjęć w galerii. Więcej będzie w wątku warsztatowym (chyba że któryś z moderatorów może przenieść wątek z galerii do działu warsztatowego, jeśli tak to byłbym wdzięczny)Klapy przedniej komory podwozia to dwa elementy. W oryginale były trzy. Poniżej fotka

7e7e487ea7cbf460m.jpg

Odetnę zaznaczone na czerwono elementy ,skleję je razem a następnie umocuję na mojej zabawce używając skleconego przed chwilą zawiasu.Poniżej fotki tego wynalazku.

6e381320f214a1d4m.jpg304e128ddf659226m.jpg

• 2 weeks later...

witam po przenosinach do odpowiedniego działu.Ostatnie dni zajął mi Mig-29 w MLP Zawias z blaszki od super gluta niestety się rozwalił. Zrobiłem nową klapę i zawias. Teraz wygląda to tak.

5fcc2110792d6660m.jpgeed0b4a4d536f29em.jpg

Podwozie się składa a te "ślady po wypychaczach" to tak naprawdę miejsca gdzie są śruby trzymające tę zabawkę w kupie.Ten "model" jest skręcany.Jak wezmę się za niego na serio to zaszpachluję te otwory.

• 2 weeks later...