marioba Napisano 20 Maja 2018 Share Napisano 20 Maja 2018 Witam Szanownych Forumowiczów! Nowy warsztat zakładam. Ogólnie dotyczyć będzie sprzętu radziecko-rosyjskiego i co tam się jeszcze trafi przy okazji. Drogą kupna stałem się posiadaczem tego cuda! Miałem ochotę na zlepienie Dużego Ruska. Padło na KV-2 od Zvezdy. Po naszemu to bardziej KW-2 (Klimient Woroszyłow)! Ale nich będzie po anglosasku "KV" Po rozpruciu pudła wszystko wygląda jak typowa Zvezda. Poczytałem sobie na różnych mądrych stornach o wadach i zaletach tego wypustu http://www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/zvezda/zvezda3539.html Po tych interesujących lekturach stwierdziłem co następuje: Zestaw ma same wady, oraz brak jakichkolwiek zalet! Jednym słowem coś dla mnie... Model będzie robiony raczej z pudła bez większych inwestycji. Dałem za niego 85 PLN i raczej nie dokupię do niego gąsek za 130 PLN. Starać się będę robić lekkie korekty tego nieszczęścia co by jakoś wyglądało, no i na końcu jakoś to dobrze pomalować. Na początek zlepiłem wannę. Lepienie bez większych problemów... Potem wahacze. I tu był mały problem bo praktycznie można je wkleić w każdej pozycji. Trzeba mierzyć wysokość wklejenia.. Przednie osie z napinaczami... Potem zabrałem się za kółka. Dużo szpachli i szlifowania. Są na nich mocne przesunięcia. Dekielki, kapselki... Po kilku godzinach wygląda to tak: Zabrałem się za zestawowe gąski. Składają się z długich, krótkich, krótszych i pojedynczych odcinków. całość ze straszną ilością wypychaczy i nadlewów. Trochę nad tym popracowałem... Gąsieniczki są obrzydliwie proste i nawet nie sygnalizują jakiegokolwiek zwisu. Trzeba go było zrobić... Przy okazji lepienia tego czegoś od Tamiyi Zostało mi coś takiego do układania tamiyowskich gasek (JSU stoi na metalowych Friulach, czeka na malowanie, które będzie pokazane w tym warsztacie. Tamiyowskie gąski poszły do tego nieudanego modelu http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=68&t=53646 ) Górny prosty kawałek gąski... "Foremka-kopyto". Oczywiście trzeba zidentyfikować lewą i prawą... Piętnaście minut zabawy... Zdjęta gąska z kopyta... I tak to wygląda na kółkach... Nad samą wanną trzeba jeszcze ostro popracować. Linie spawu i takie różne duperelki. To co pokazałem jest efektem dwóch week-endów. Generalnie jest to mój taki mały powrót na forum. Praktycznie przez dwa lata mnie nie było. Jakieś tam pojedyncze modele, rzadkie wpisy i komentarze. Brak czasu, praca, jakieś dramaty rodzinne i cała kupa mniejszych i większych problemów ... cdn.... I tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 20 Maja 2018 Share Napisano 20 Maja 2018 Namawiałbym jednak na zmianę tytułu wątku na KW. Poza tym wątek ciekawy i będę go śledził z uwagą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 20 Maja 2018 Share Napisano 20 Maja 2018 Zasiadam w pierwszym rzędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 20 Maja 2018 Share Napisano 20 Maja 2018 A nie lepiej był zakupić KW-2 z Trumpka?mniej stresu by było..i gąski już ułożone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 20 Maja 2018 Autor Share Napisano 20 Maja 2018 A nie lepiej był zakupić KW-2 z Trumpka?mniej stresu by było..i gąski już ułożone Wszystko można! Ale kupienie Trumpetera było by zbyt proste. Zvezda to wyzwanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 20 Maja 2018 Share Napisano 20 Maja 2018 Kot jesteś Też ostatnio złapałem zajawkę na ruski.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Maja 2018 Share Napisano 20 Maja 2018 No to się będzie działo. Ty zawsze z jakiegoś badziewia niezły model wystrugasz. A przy okazji - temat Sherman wyczerpany czy coś jeszcze zostało? Chodzi mi o napoczęte projekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 20 Maja 2018 Autor Share Napisano 20 Maja 2018 Shermany dalej aktualne. Stoją rozbabrane i czekają na wenę. Teraz chce polepić dużego Ruska i tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Maja 2018 Share Napisano 20 Maja 2018 To dobrze. Duży Rusek nie jest zły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 20 Maja 2018 Share Napisano 20 Maja 2018 Super, będę podglądał z wielkim zainteresowaniem . Mam pytanie, czy po ukształtowaniu gąsek, nie będą one za krótkie ( regulacja koła napinającego daje radę )?. Czy ewentualnie są ogniwka nadmiarowe do wykorzystania, albo masz z zapasów? . Czym większy rusek, tym lepszy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 21 Maja 2018 Autor Share Napisano 21 Maja 2018 Mam pytanie, czy po ukształtowaniu gąsek, nie będą one za krótkie ( regulacja koła napinającego daje radę )?. Czy ewentualnie są ogniwka nadmiarowe do wykorzystania, albo masz z zapasów? . Osobiście przekonałeś się że modele Zvezdy są zdradzieckie jak Kontrrewolucja! Dlatego lepiąc te zestawy, trzeba być czujnym jak Czekista! Zanim zabrałem się za gąsienice, dokładnie policzyłem i pomierzyłem ile będę potrzebował ogniwek. Tutaj Zvezda poszła "do ludzi" i ogniwek jest z lekkim nadmiarem. Będzie dobrze... I tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 21 Maja 2018 Share Napisano 21 Maja 2018 Czyli zachowałeś kontrrewolucyjną czujność!Chwała wam za to towarzyszu marioba- Partia wam tego nie zapomni.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 21 Maja 2018 Share Napisano 21 Maja 2018 He, he, czyli wykazałeś czujność . Jeszcze raz potwierdza się, że największym poziomem zaufania jest kontrola - ufaj i kontroluj . To śledzę dalej, Zvezda na jednej pułapce pewnie nie poprzestała . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 27 Maja 2018 Autor Share Napisano 27 Maja 2018 Witam po tygodniu przerwy! Powalczyłem z gąsienicą. Na razie tylko prawy bok. Chyba dobrze wyszło... Raczej symetrycznie, raczej prosto, raczej równo! Chyba dobrze? Zabetonuje się to w klika dni i zrobię lewy bok. Ogniwek gąsienic wystarczyło. Nie trzeba było dokładać dodatkowych ogniw, mimo zrobienia dość znacznych zwisów górnej taśmy. Coś tam podłubałem przy lufie, łożu armaty i takich tam duperelkach do niej... No i wczoraj drobny zakup... I to na razie tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Maja 2018 Share Napisano 28 Maja 2018 Gąska super. Sama lufa wygląda dobrze? Bo na elemencie łoża widać że ostra walk była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 28 Maja 2018 Autor Share Napisano 28 Maja 2018 Sama lufa wygląda dobrze? Sama lufa to trzy oddzielne elementy do lepienia w jedna całość. Polepiłem, ale trzeba było trochę to wszystko obrobić. W sumie lufa jest OK. Poprawiłem tylko linie linie łączeń i jest OK. Bo na elemencie łoża widać że ostra walk była Tutaj walka dopiero się zaczyna. Wszystko jest wstępnie obrobione. I tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 31 Maja 2018 Autor Share Napisano 31 Maja 2018 Witam po kilku dniach! Ciąg dalszy walki z gąskami. Lewy bok właśnie pokleiłem. Raczej równo, raczej symetrycznie, raczej OK... Tyle zostało ogniwek... A plastikowe gąsienice kleję zawsze tym... I tyle na dzisiaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 31 Maja 2018 Share Napisano 31 Maja 2018 Fajnie udało Ci się ułożyć gąski . Zazdraszczam umiejętności operowania Contactą . Używam tego kleju do łączenia dużych elementów ( bo daje bardzo silne łączenie ) zwłaszcza tam, gdzie nie będzie widać, że troszkę za dużo zapodałem . Chociaż, ostatnio wpadłem na "genialny" pomysł, by aplikować nie bezpośrednio z igły a pośrednio ( za pomocą igły do szycia osadzonej w patyczku ). Drobiazgi i ogniwka łączę Tamką Extra Thin Cement - ten klej dużo mi wybacza . P.S. Działaj, działaj, bo mam tego potworka, tylko od Trampka. P.S. 1. Mam jednak pewną propozycję - jestem pewien, że zrobisz ten model świetnie ( pomimo pułapek Zvezdy ), to czy nie warto dokupić jednak lufki metalowej, choćby od RB - przy tym kalibrze ładnie w niej widać gwint, w plastiku chyba nie ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 1 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2018 Czołem! P.S. 1. Mam jednak pewną propozycję - jestem pewien, że zrobisz ten model świetnie ( pomimo pułapek Zvezdy ), to czy nie warto dokupić jednak lufki metalowej, choćby od RB - przy tym kalibrze ładnie w niej widać gwint, w plastiku chyba nie ?. Lufki metalowej nie kupię! Model ma problemy z wymiarami. Nie ma dedykowanej lufy do Zvezdy. Z inną lufą mogą być kłopoty i dlatego poświęcę gwint i zamontuję zestawową lufę, która całkiem nieźle wygląda. Zmagania z armatą. I tu jestem zaskoczony! Składa się to bezproblemowo. Spasowanie wzorowe! Przymiarka lufy... A tu oryginał. Spawy raczej delikatne, wysokiej jakości. To w końcu czołg robiony w latach przedwojennych. Wszystko elegancko wykończone i wyszlifowane... Na belce pancerza czołowego widać okrągłe spawy. Nie ma ich na zestawowej belce. Trzeba je zrobić. Na zdjęciu wstępne podejście. Przyklejone styrenowe "plasterki" Jak zbetonują, to obrobię je jakoś... Wstępnie zabrałem się za górę. Dupcia wyszpachlowana bo jest kwadratowa... Góra z dołem składa się tak sobie, dlatego wkleiłem milimetrowej grubości paski hipsu. Będzie łatwiej to złożyć do kupy... Pogrzebałem w starych zapasach i okazało się że mam manekiny do tego pojazdu. Cos się z tego pudełka wykorzysta. Kupione jest to bardzo dawno temu. Zwróćcie uwagę na cenę... I tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 1 Czerwca 2018 Share Napisano 1 Czerwca 2018 Ok, jak zestawowa lufa jest w porządku, to spoko . Odnośnie belki przedniego pancerza - może łatwiej byłoby obrabiać te plasterki, jakby najpierw nawiercić otwory i w nie wkleić okrągłe pręciki wystające ponad powierzchnie belki albo uzupełnić miliputem/GS-em i ukształtować spawy ?. Noo, za figurki zabuliłeś jak za niezłą brykę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 10 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2018 Czołem! Mały postęp. Belka prawie zrobiona... No i mała wpadka Zvezdy. Aby wkleić prawidłowo wzmocnienie, trzeba przedłużyć górę wanny. Projektant modelu nie zastosował żadnych kołków ustalających, listew itp. Trzeba było samemu to zrobić... Prace nad armatą... Popracowałem trochę nad wieżą. Poszpachlowałem trochę od wewnątrz. Chyba zrobię otwarte włazy i chyba cos tam podłubię we wnętrzu co by tak pustką nie ziało. Kwitów mało. Ma ktoś jakieś zdjęcia środka? I tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 10 Czerwca 2018 Share Napisano 10 Czerwca 2018 Śledzę warsztat uważnie. Fotka znaleziona na szybko, może się przyda i jeszcze kilka znajdziesz na tej stronie https://imgur.com/gallery/qKnt0 a tu przykładowe i na koniec przekrój przez KW-2 Działaj dalej, bardzo fajnie ci to wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 11 Czerwca 2018 Share Napisano 11 Czerwca 2018 Super . Jak znam życie, mnie by te "plasterki" przy obróbce odpadły . Jak widać z mocowaniem wzmocnienia, Zvezda trzyma poziom i jak to było w Monty Pythonie: - Nie spodziewałem się hiszpańskiej inkwizycji; - Nikt nie spodziewa się hiszpańskiej inkwizycji; P.S. Słońca do wieży wpadało chyba więcej przez otwarty zamek lufy, niż właz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 17 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2018 Witam! Po długim namyśle zrezygnowałem z robienia wnętrza wieży. Przede wszystkim za mało danych. Robienie na oko bebechów jest trochę bez sensu. Nastrzelam sobie tylko obciachu i będzie kwas. Poza tym model miał być z pudła z małymi modyfikacjami. Jak zacznę wydziwiać, to wyląduje na półce i postoi tam ( jak znam siebie ) kilka lat. Dlatego polepiłem wieżę. Lepi się ona podle. Boczne ściany były mocno zwichrowane. Trzeba było wszystko mocno naciągać. Wszystko jest praktycznie polepione cyjanoakrylem. Strop wieży jeszcze niewklejony. Muszę jeszcze polepić górny właz, który będzie otwarty. Uchwyty zawsze zastępuję drutem miedzianym. Plastikowe lubią odpadać podczas malowania, łoszowania, brudzenia itp. Zaczyna to jakoś wyglądać... I tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Czerwca 2018 Share Napisano 18 Czerwca 2018 To fakt, zaczyna. Mnie sie zawsze urywł właz razem z zawiasem od środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi