bart207skw Napisano 24 Maja 2018 Share Napisano 24 Maja 2018 witam. na początek pragnę nadmienić, iż jestem sklejaczem pudełkowym, nie jestem purystą modelarskim niniejszym postem chciałbym usystematyzować sobie wiedze an temat tego zestawu tak aby jak najpoprawniej go skleic. w rękach miałem zestaw mi-2 amodel, ariex promodel i intech/mistercraft/plastyk - i nie będę ich opisywał. o samym zestawie napisano już chyba wszystko. moje pytania: 1. wirnik główny - jest przeskalowany, ale moje pytanie dotyczy tego czy warto inwestować w żywicę z blmodel maker-a, czy może samemu jakoś przerobić ten wirnik lub przeszczepić z modelu intecha? a może ktoś je ze sobą połączył? jak to wygląda macie fotki? 2. kola - czy warto kupować żywicę czy wystarczy przeszczep z intecha? 3. wloty powietrza - wiem, ze są złe i zestaw quick boost to naprawia ale czy faktycznie warto kupić ten zestaw? czy ten błąd aż tak bije po oczach? 4. czy kalki z hb są autentyczne historycznie czy faktyczne mi-2 latały w takim kamuflażu i z takimi oznaczeniami w takim albo takim uzbrojeniu? pytam bo na tym forum przeczytałem kiedyś że sa wątpliwości w tym temacie. 5. czy uzbrojeni mi-2 z zestawu intecha w pełni nadaje się do zastosowania w modelu hb? nie będzie odbiegać od nich szczegółowością jakością i inne? 6. deska rozdzielcza - tablica przyrządów - czy, aż tak kluje w oczy? czy zakładając, iż robi się wersje zamkniętą deska ta nie będzie razić w oczy? z góry dzięki za uwagi, zdjęcia komentarze. tak jak mówiłem tym postem chciałbym usystematyzować sobie informacje tak aby skleić plemnika bądź plemniki dające satysfakcje mi jak i oglądającym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 25 Maja 2018 Share Napisano 25 Maja 2018 Witam Powoli zbliżam się do odgrzania swojej "fabryki czajników" i miałem takie same dylematy. Stosując zestawy QB poprawisz nie tylko wloty ale także wydechy. powinny być bardziej kwadratowe a Hb daje okrągłe. Myślę że wymiana tablicy to podstawa, ta którą dał Hb to jakaś pomyłka. W sumie za dechę plus osłona silników wraz z rurami i zaślepkami postojowymi to jakieś 30 zeta więc chyba warto. Co do głowicy to raczej bym też zakupił bo jest lepiej odwzorowana niż ta w intechu. Nad kołami się nie zastanawiałem, ja zostawię zestawowe. Zastanawiam się też czy łopaty wirnika głównego są prawidłowe. Hb daje w kaźdym wiatraku jakieś strasznie cienkie Co do malowania to odsyłam do książki T. Królikiewicza "Polski samolot barwa i godło", jest tam schemat Mi 2 z nrb 047. Co do radzieckiego nrb 38 to na pewno jest prawidłowe. Czekam na postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 25 Maja 2018 Autor Share Napisano 25 Maja 2018 tez się ku takim refleksjom skłaniam tylko ze suma sumarum model około 70pln dodatki w sumie prawie tyle samo. wiec skąd moje pytania czy warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 25 Maja 2018 Share Napisano 25 Maja 2018 Warto, bo błędy, które wymieniłeś dość mocno rzucają się w oczy. Co do wersji uzbrojonej - o którą konkretnie pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 25 Maja 2018 Autor Share Napisano 25 Maja 2018 a masz może jakies fotki zrobionych milkow z poprawkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Maja 2018 Share Napisano 25 Maja 2018 Skoro nie jesteś purystą (co w pełni popieram i sam stosuję) to proponuję takie odpowiedzi: 1. wirnik główny - Intech 2. kola - Intech lub zestawowe 3. wloty powietrza + wydechy - QuickBost https://www.martola.com.pl/pl142/produkty39031/mi_2_hoplite_set_air_intake_exhaust_f_o_d_ 4. czy kalki z hb są autentyczne historycznie czy faktyczne mi-2 latały w takim kamuflażu i z takimi oznaczeniami w takim albo takim uzbrojeniu? - Sprecyzuj o który pytasz? 5. czy uzbrojeni mi-2 z zestawu intecha - Tak 6. deska rozdzielcza - tablica przyrządów - Lepiej zmienić Tu masz: Mi-2 za 46zł Zamiast żywicy kup model Intecha (URP-G lub URN) będziesz miał głowicę, koła, uzbrojenie i kalkomanie do łaciatej wersji śmigłowca. ps. Ja z kolei nie jestem purystą językowym, ale czy mógłbyś większą wagę przykładać do pisania postów? Niewłaściwa interpunkcja, pomijanie polskich znaków i wielkich liter mocno utrudnia czytanie. A poprawna pisownia jest z pewnością łatwiejsze niż poprawne zrobienie Mi-2 w miniaturze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 25 Maja 2018 Autor Share Napisano 25 Maja 2018 dzięki za informację. co do pisania to jest to nawyk z pracy gdzie pisząc pisę skrótami, nie używa się ogonków. purystów językowych przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Maja 2018 Share Napisano 25 Maja 2018 A o poprawność którego malowania pytałeś? 047? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 25 Maja 2018 Autor Share Napisano 25 Maja 2018 tak dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Maja 2018 Share Napisano 25 Maja 2018 No w tym temacie HB trochę namieszał. Zielono-błękitne malowanie to głównie lata 60-70 Na pudełku malowanie poprawne (z błękitnymi powierzchniami dolnymi) ale odwrócona szachownica. Na schemacie z kolei zabrakło błękitu na spodzie i odwrócili szachownicę na prawej burcie. Jednolite zielone (oliwkowe) malowanie to wzór 2002 r. ale w nim są czarne numery 4-cyfrowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 26 Maja 2018 Autor Share Napisano 26 Maja 2018 a oliwkowe malowanie - te aktualne w mi-2 sokołach/głuszcach i mi8/17 to jaki to dokładnie kolor jest wg np. humbrola. pytam bo w pudelku z w-3rl z ajmodel był kolor humbrol 150. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 26 Maja 2018 Autor Share Napisano 26 Maja 2018 no i złożyłem zamówienie w martoli: wirnik, kola, kokpit, caly zestaw dotyczący silnika, maski p-mask i kalki techmodu te ze strażą graniczna (generalnie chciałbym zrobić w-3, mi-2 i kanie w barwach naszej straży - na cześć mojego szwagra tam pracującego ) a tak na marginesie, które maski, tzn jakich firm preferujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 26 Maja 2018 Share Napisano 26 Maja 2018 Swojego Mi-24 maluję aktualnie Humbrolem 116. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 10 Lipca 2018 Autor Share Napisano 10 Lipca 2018 no paczka z martoli doszla. kalki super, kola super, tablica przyrzadow niezla, wirnik w miare, maski zobzczymy. ogolnie fajny zestawik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 13 Lipca 2018 Share Napisano 13 Lipca 2018 To teraz do dzieła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 15 Lipca 2018 Autor Share Napisano 15 Lipca 2018 jeszcze jakieś dwa gniotki zrobię ze stajni mistercraft. bo siem bojem ze zperdzielem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 17 Lipca 2018 Share Napisano 17 Lipca 2018 Nie bój się... najwyżej spierdzielisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 18 Lipca 2018 Share Napisano 18 Lipca 2018 Nie bój się... najwyżej spierdzielisz "2-ki" z Hb to się raczej nie da spierdzielić - sam wiatrak składa się jak klocki lego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi