Piotr D. Napisano 14 Sierpnia 2018 Share Napisano 14 Sierpnia 2018 Cześć Mam problem z rozcieńczaniem lakierów akrylowych Tamiya. Do tej pory używałem dedykowanego rozcieńczalnika, ale przeczytałem, że można też używać alkoholu izopropylowego. Po rozcieńczeniu lakieru matowego albo półmatowego tymże alkoholem na powierzchni modelu pojawia się biały nalot. W ogóle mam wrażenie, że jakakolwiek powierzchnia potraktowana czystym alkoholem izopropylowym w momencie schnięcia dostaje białego nalotu. Czy ten alkohol to jednak złe rozwiązanie? (przynajmniej dla lakierów, bo farby nim rozcieńczone zachowują się normalnie). A może powinienem go czymś (np wodą destylowaną) rozcieńczyć, bo jest za mocny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 14 Sierpnia 2018 Share Napisano 14 Sierpnia 2018 Lakierów Tamiya? Tzn tych z oznaczeniem "LP-"? Jak nie chcesz używać dedykowanego rozcieńczalnika, to zawsze pozostaje Gunze Leveling Thinner. On chyba nawet zawiera w składzie IPA, ale nie tylko. W kwestii czystego IPA to chyba sam sobie odpowiedziałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr D. Napisano 14 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2018 Spotter, widziałem, że ludzie używają alkoholu izopropylowego do akryli Tamiyi i z farbami rzeczywiście mi się sprawdził. Poza tym po malowaniu farbami rozcieńczonymi IPA łatwiej wyczyścić aerograf. Tylko z lakierami się gryzie. Fixer, mowa o lakierach XF-86 i X-35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 14 Sierpnia 2018 Share Napisano 14 Sierpnia 2018 XF-86 to lakier. X-35 nie jest lakierem, tylko środkiem matującym dodawanym do farb błyszczących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 14 Sierpnia 2018 Share Napisano 14 Sierpnia 2018 X-21 to taki środek matujący farby błyszczące - X-35 to semi gloss clear a XF-86 to flat clear i zawiera chyba talk. Stąd ten nalot. Moze źle rozmieszałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 14 Sierpnia 2018 Share Napisano 14 Sierpnia 2018 Przemek - ach, racja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 14 Sierpnia 2018 Share Napisano 14 Sierpnia 2018 Za Przemkiem, pół mat i mat Tamki trzeba dobrze rozcieńczyć i wymieszać, ja robię 1/1 mieszankę i daje kilkanaście warstw, cieńszych, więcej niż normalnie, opcje piskaj na mokro/mokro warstwy, biały nalot to złe rozcieńczenie, wszystko kwestia wprawy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRONEK47 Napisano 4 Stycznia 2019 Share Napisano 4 Stycznia 2019 Podłączę się do tematu. Da radę rozcieńczyć xf86 leveling thinerem czy lepiej czystą 40%? Nie mam w tej chwili rozcieńczalnika Tamiya i nie mam jak nabyć a jest potrzeba pomalowania . Brak doświadczenia w malowaniu i drugie pytanie, to bardzo zły pomysł żeby malować tym przy uzyciu pędzla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 4 Stycznia 2019 Share Napisano 4 Stycznia 2019 2 X TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi