Constructor Napisano 3 Września 2018 Share Napisano 3 Września 2018 Witam W zestawie Academy, Tireg-I w 1:35, dołączone są przewody filtrów powietrza. Są one wykonane z gumy, która żre plastik. Zastanawiam się co z tym zrobić. Szukam zamienników ale z marnym skutkiem. Czy po pomalowaniu tych gum problem da się załatwić? Ale co z miejscem gdzie łączą się one z elementami plastikowymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 3 Września 2018 Share Napisano 3 Września 2018 Spróbuj z koszulką termokurczliwą o odpowiedniej średnicy, jeśli takową da się przypasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 3 Września 2018 Super Moderator Share Napisano 3 Września 2018 odlać gumę w żywicy, jedyna opcja, to samo dzieje się z gumą od Italeri, opony uszkadzają tworzywo nawet pomalowane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 4 Września 2018 Autor Share Napisano 4 Września 2018 Sama koszulka termokurczliwa raczej nie da rady. Jest gładka, a te przewody mają fakturę. Chyba, że myślisz o naciągnięciu jej na przewód. Ale to też nic nie da. Spróbuj z koszulką termokurczliwą o odpowiedniej średnicy, jeśli takową da się przypasować. Teraz mi coś przypomniałeś! Są takie koszulki ale z włókna szklanego. Nawet grosze to kosztuje. Średnica od 1mm. Lub coś takiego: Wydaje mi się, że to będzie najbardziej imitowało owe przewody. Dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 4 Września 2018 Super Moderator Share Napisano 4 Września 2018 Co to za guma co żre plastik? Po zetknięciu , plastik się topi? Może ona jest czymś powleczona i wystarczy to zmyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 4 Września 2018 Super Moderator Share Napisano 4 Września 2018 niestety z gumy wydziela się coś co powoduje że plastik robi się miekki, na dłuższą metę kontakt z tworzywem daje efekt "wtapiania" się gumy i co ciekawe guma nie jest uszkodzona tylko plastik ja miałem felgę z Opla Blitza (Italka) gdzie udało mi się po zdjęciu gumowej opony obrócić felgę na "lewą" stronę @konstruktor chyba najlepsze rozwiązanie- zamienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 11 Września 2018 Autor Share Napisano 11 Września 2018 Co to za guma co żre plastik? Po zetknięciu , plastik się topi? Może ona jest czymś powleczona i wystarczy to zmyć? Pierwszy raz się z tym spotkałem podczas kreślenia. Położyłem na desce kreślarskiej gumę, rano zauważyłem, że w tym miejscu jest już nadtopiony plastik. Może uda mi się zrobić ponowny eksperyment z kawałkiem tej "gumowej ramki" na plastikowej ramce. Teraz mam problem bo w Catalinie z Academy też są gumowe oponki i już się boję co będzie... Może jakieś impregnowanie plastiku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 11 Września 2018 Share Napisano 11 Września 2018 Lepiej poszukać żywicznych kółek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 11 Września 2018 Share Napisano 11 Września 2018 W ramach ciekawostki dodam, że w Benettonie B195 z Academy nie ma żadnego problemu z gumowymi oponami. Może dopiero od pewnego momentu swojego istnienia zaczęli stosować żrącą gumę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi