DarkWing Napisano 13 Września 2018 Share Napisano 13 Września 2018 Witam Prezentuję mój ostatni model okrętu, który zamyka moja kolekcję. Ostatni jaki wykonałem i ostatni dosłownie. USS Missouri BB-63 model Trumpetera w skali 1:200. Wykonany "podstawowo" bez dodatkowych ulepszeń i upiększeń chociaż.... jest jeden dodatek, drewniane pokłady Pontosa. Niestety kiedy kupowałem pokłady były tylko w "kolorze" drewna więc musiałem sam je "czernić". Budowa modelu trwała wyjątkowo dłuuugo ale to z powodu perypetii zdrowotnych i późniejszej rehabilitacji. Koniec końców model ukończyłem i mogłem zamknąć marynistyczną gablotę Niestety z powodów rozmiaru - to największy model w mojej kolekcji ~140 cm dł - zdjecia robiłem w gablocie jeszcze przed jej zamknięciem. Zgodnie z zamysłem przy burcie Missouri wynurzył się Gato... (oczywiście obydwa okręty w tej samej skali) I na koniec widok całej gabloty. Teraz, kiedy już jest wypełniona i nie ma potrzeby ściągania "dachu" mogłem ja zwieńczyć gablotką z IJN Yamato.... niestety w 1:350. Gdzieś jeszcze jest HMS King George V 1:350 ale dla niego zabrakło miejsca wśród tych modeli i stoi z pancerką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 13 Września 2018 Share Napisano 13 Września 2018 Hej, wszystko pięknie ale kolorystycznie to słabo... Czemu taki jasny Czemu wszystkie powierzchnie poziome nie w Deck Blue Przecież w modelu miałeś podane malowanie... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 14 Września 2018 Autor Share Napisano 14 Września 2018 Czy kolorystycznie słabo... nie powiedziałbym... Fakt, że galeria tego modelu to chyba moja najsłabsza z dotychczasowych. Popełniłem parę błędów przy fotografowaniu: - aparat po wyjeździe wakacyjnym - zapomniałem ustawić balans bieli :( - model w gablocie w czarnymi ściankami, srebrnym tłem i od prawej okno z ostrym światłem - całość paskudna do prawidłowego oświetlenia. Zdjęcia wychodziły albo za ciemne albo prześwietlone - to co udało mi się pokazać to kompromis z tego co pstrykałem. Co do malowania. Całość nad pokładem malowana SkayGrey Tamiya - zgodnie ze schematem podanym przez Trumpetera. Taki kolor bazowy złamany filtrem Valleyo Neutral Grey. Następnie brudzenie pigmentami - głównie kilka odcieni szarości + rdza, zacieki, zabrudzenia. Niestety na zdjęciach jest to bardzo słabo widoczne lub prawie w ogóle niewidoczne. Podobnie burty, w świetle naturalnym mają delikatniejsze ślady eksploatacji. Zdjęcie na którym nadbudówki są najciemniejsze jest najbliższe rzeczywistości. Natomiast brak malowania niektórych powierzchni poziomych - tu się przyznaję, moje świadome działanie, zrezygnowałem z historyczności na rzecz oglądalności... jeśli można tak powiedzieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 15 Września 2018 Share Napisano 15 Września 2018 Bardzo lubię Twoje modele. A ten jest chyba najładniejszy… burty są rewelacyjne !!! Brudzenie i zacieki super. brak zgodności z historycznym malowaniem na rzecz oglądalności.... hmmmm historycznie pomalowany wyglągłądałby lepiej wg mnie. Najsłabszym elementem, który bardzo, ale to bardzo psuje efekt końcowy jest olinowanie. Widać, że z nici i bardzo widać, że nie naturalnie porozpinane... ogólnie - klasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 15 Września 2018 Share Napisano 15 Września 2018 Fajne burty. Fajnie, że go trochę przybrudziłeś. Wygląda bardzo przekonująco. No i generalnie Twoja gablotka, musi robić na żywo duże wrażenie !!!! Co do kolorów, ja bym się przypieprzył do kolory tego samolotka na rufie...,-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz.B Napisano 15 Września 2018 Share Napisano 15 Września 2018 Kawał modelu, a wszystkie razem stanowią wspaniałą ozdobę domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 15 Września 2018 Share Napisano 15 Września 2018 brak zgodności z historycznym malowaniem na rzecz oglądalności.... hmmmm historycznie pomalowany wyglągłądałby lepiej wg mnie. Też tak mi się wydaje... Poza tym model bardzo dobrze się prezentuje Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 15 Września 2018 Share Napisano 15 Września 2018 Jak na centralną ozdobę do domu to pierwsze wrażenie jest ok. Lecz na takim modelu to można było bardziej poszaleć,no i wybacz niebieskie bulaje? Jakbyś zazdrostki wymalował to jeszcze, ale tak to...trochę taki statek dla Kena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi