Jump to content

USS Missouri - 1:200 - Trumpeter

DarkWing
 Share

Recommended Posts

Witam

Prezentuję mój ostatni model okrętu, który zamyka moja kolekcję.

Ostatni jaki wykonałem i ostatni dosłownie.

USS Missouri BB-63 model Trumpetera w skali 1:200.

Wykonany "podstawowo" bez dodatkowych ulepszeń i upiększeń chociaż.... jest jeden dodatek, drewniane pokłady Pontosa.

Niestety kiedy kupowałem pokłady były tylko w "kolorze" drewna więc musiałem sam je "czernić".

Budowa modelu trwała wyjątkowo dłuuugo ale to z powodu perypetii zdrowotnych i późniejszej rehabilitacji.

Koniec końców model ukończyłem i mogłem zamknąć marynistyczną gablotę

Niestety z powodów rozmiaru - to największy model w mojej kolekcji ~140 cm dł - zdjecia robiłem w gablocie jeszcze przed jej zamknięciem.

yzntFQj.jpg

Oq7SxKU.jpg

bdfGhnM.jpg

9MaSIJd.jpg

rFLpZH5.jpg

MbHSqnR.jpg

evNAA3O.jpg

WDyTGAG.jpg

Tvl3DiP.jpg

Hs7wJbJ.jpg

PG9OkF1.jpg

jAHEvoL.jpg

Cj1Iqim.jpg

AakijPF.jpg

JGNgr2T.jpg

A1V1d7r.jpg

1gxiNl8.jpg

7e69pyf.jpg

Zgodnie z zamysłem przy burcie Missouri wynurzył się Gato... (oczywiście obydwa okręty w tej samej skali)

UbrmUCw.jpg

tNzJBWS.jpg

I na koniec widok całej gabloty. Teraz, kiedy już jest wypełniona i nie ma potrzeby ściągania "dachu" mogłem ja zwieńczyć gablotką z IJN Yamato.... niestety w 1:350.

nCf41A4.jpg

Gdzieś jeszcze jest HMS King George V 1:350 ale dla niego zabrakło miejsca wśród tych modeli i stoi z pancerką...

Czy kolorystycznie słabo... nie powiedziałbym...

Fakt, że galeria tego modelu to chyba moja najsłabsza z dotychczasowych.

Popełniłem parę błędów przy fotografowaniu:

- aparat po wyjeździe wakacyjnym - zapomniałem ustawić balans bieli :(

- model w gablocie w czarnymi ściankami, srebrnym tłem i od prawej okno z ostrym światłem - całość paskudna do prawidłowego oświetlenia.

Zdjęcia wychodziły albo za ciemne albo prześwietlone - to co udało mi się pokazać to kompromis z tego co pstrykałem.

Co do malowania.

Całość nad pokładem malowana SkayGrey Tamiya - zgodnie ze schematem podanym przez Trumpetera. Taki kolor bazowy złamany filtrem Valleyo Neutral Grey.

Następnie brudzenie pigmentami - głównie kilka odcieni szarości + rdza, zacieki, zabrudzenia. Niestety na zdjęciach jest to bardzo słabo widoczne lub prawie w ogóle niewidoczne.

Podobnie burty, w świetle naturalnym mają delikatniejsze ślady eksploatacji.

Zdjęcie na którym nadbudówki są najciemniejsze jest najbliższe rzeczywistości.

Natomiast brak malowania niektórych powierzchni poziomych - tu się przyznaję, moje świadome działanie, zrezygnowałem z historyczności na rzecz oglądalności... jeśli można tak powiedzieć...

Bardzo lubię Twoje modele. A ten jest chyba najładniejszy…

burty są rewelacyjne !!! Brudzenie i zacieki super.

brak zgodności z historycznym malowaniem na rzecz oglądalności.... hmmmm historycznie pomalowany wyglągłądałby lepiej wg mnie.

Najsłabszym elementem, który bardzo, ale to bardzo psuje efekt końcowy jest olinowanie. Widać, że z nici i bardzo widać, że nie naturalnie porozpinane...

ogólnie - klasa

Fajne burty. Fajnie, że go trochę przybrudziłeś. Wygląda bardzo przekonująco. No i generalnie Twoja gablotka, musi robić na żywo duże wrażenie !!!! Co do kolorów, ja bym się przypieprzył do kolory tego samolotka na rufie...,-)