Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W zasadzie nie używałem do tej pory blaszek ale pora chyba zacząć.

Mam do was pytanie - jakiego kleju do tego używacie ?

Odpowiedź pewnia padanie wszystkich CA np. super glue, ale nie o to mi chodzi.

W super glue zasycha mi końcówka a gdy ją odkręcam to jest tendencja że cała zawartość się wylewa - bardzo mnie to irytuje :(

Czy są jakieś CA z lepszym podajnikiem który nie zasycha ?

Proszę polecić konkretne produkty

dzięki

Napisano

W zasadzie to mozna coś takiego jakie się znajdują na tej stronie.

Klik

Napisano
Czy są jakieś CA z lepszym podajnikiem który nie zasycha ?

Hej.

Proponuję inne podejście - zorganizuj sobie koszulkę do dokumentów. Robią je z polietylenu a tego nie chwyta żaden klej.

Klejąc CA kapię sobie kropelkę na koszulkę i dopiero stamtąd wykałaczką nakładam klej na docelowe miejsce (lub maczam klejony element np koniec żyłki). Wykałaczek mam kilka - obrobionych na "ostro" albo na "łopatkę" w zależności od tego, co jest potrzebne.

A'ha.... tubkę CA przechowuj pionowo. ZAWSZE.

Pozdrowionka

ZzB

Napisano

A jest jakiś CA wolno schnący? Bo ja w te "gęste" to nie wierze - mam i nie widzę różnicy pomiedzy super glue, a tymże klejem

Napisano

Wolno schnących to raczej nie ma. Jeśli chodzi o lepszą aplikację kleju to można się pokusić o nowy produkt Gunze, o którym mowa była tu:

viewtopic.php?t=6100&highlight=

Choć ja tam wolę SuperGlue. Tak jak było napisane - klej najpierw na jaką płytkę, a dopiero z niej wykałaczką na miejsce docelowe. Po aplikacji kleju tubkę natychmiast stawiamy pionowo, i dopiero po chwili możemy założyć zatyczkę (co by się nie przykleiła).

Napisano

Ja, do blaszek fototrawionych (robię ich bardzo dużo) stosuję zawsze "Kropelkę". Dozowanie wg mnie, jest lepsze niż w przypadku Super Glue. Brak problemow z końcowką. W przypadku "Kropelki", nie występuje rownież kłopot "żelowania" kleju.

Napisano

A ja po prstu na czubek dozwnika kleju CA (jak trzeba to co scinam ile trzeba) Nakładam igłe od zastrzyków jak na strzykawkę. Można w tedy dozować minimalne ilości.

W zależności od gestości kleju stosuję igły średnicy 0.4-0.5mm. W aptece kupisz potrzebne grubości i lości.

Gdy klej zaschnie Ci w igle wystraczy sekunda dwie nad zapalniczką i igła jest znawu drożna.

Gdy kończe skejić dotykam slina kropelkę keju, aby zaschła na igle co uszczelnia igłe. A ponowne otwarcie to ponownie płomień zapalniczki.

Gdy już klej zaschnie tak że nie da się go wypalić po prostu zmieniam igłe i już...

Rozwiązanie tanie i bardzo dobre. Dozwać można precyzyjnie i małe ilości kleju. Dopasujesz też do każdej tupki i nie wydasz majątku na keleje Tamki czy Gunze.

MarCiu