skikut87 Napisano 5 Grudnia 2018 Share Napisano 5 Grudnia 2018 Cześć Pierwszy temat na nowym forum przypadł na tygryska. Z założenia chcę zbudować Tygrysa z numerem 112 w poniższym malowaniu http://tiger1.info/pictures/112-patchy.jpg którego moim zdaniem fajną interpretacje można zobaczyć na tym tym forum: http://modelerssocialclub.proboards.com/thread/12834/rye-field-model-tunisian-tiger?page=2 Model dodatkowo zamierzam wzbogacić blachami Voyagera - decyzja spowodowana głównie za małym zasobnikiem na wieży Na dzień dzisiejszy udało mi się ukleić główny kształt pancerza Do poprawy jeszcze zostaje szpara miedzy pancerzami i zalepienie dwóch otworów na tylnej płycie i powoli będę wchodził w etap posiłkowania się pomocą kolegów bo niestety RMF daje za dużo części a ja nie mam pojęcia które przykleić np dotyczy wentylatora wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 5 Grudnia 2018 Share Napisano 5 Grudnia 2018 (edytowane) No typ raczej bardzo słabo odwzorował zdjęcie , więc się nie wzoruj na nim. Patrz na to: To ten sam Tygrys tylko po zmianie nr na 724. ps. Fajnie, że teraz można linki klikać Edytowane 5 Grudnia 2018 przez Seb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 5 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2018 (edytowane) 35 minut temu, Seb napisał: No typ raczej bardzo słabo odwzorował zdjęcie , więc się nie wzoruj na nim. Patrz na to: To ten sam Tygrys tylko po zmianie nr na 724. ps. Fajnie, że teraz można linki klikać i się zaraz zacznie kwestia RAL... swoja drogą dziwne, że RMF podaj jako kolo RLM02 który do tych co już rozczytałem ma się nijak.. Dodatkowo zobacz to foto z tiger info. Widać ewidentnie, ze lufa była dużo ciemniejsza oraz można dopatrzeć się też ciemnych plam ( pod granatami) Edytowane 5 Grudnia 2018 przez skikut87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 5 Grudnia 2018 Share Napisano 5 Grudnia 2018 To nie chodziło o kolor, bo teorii jest wiele. Zwróć uwagę, że Tygrys był łatany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 5 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2018 (edytowane) oki... teraz widzę krążki, ale to akurat nie problem, pytanie tylko co było po drugiej stronie Edytowane 5 Grudnia 2018 przez skikut87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 5 Grudnia 2018 Share Napisano 5 Grudnia 2018 Ale jest wiele zdjęć 112 jak była jeszcze nówką sztuką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 6 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2018 (edytowane) No właśnie wiele zdjęć i wiele wykonań i tu się pojawia pytanie o rodzaj wywietrznika na stropie wieży ( z uchwytem czy bez) oraz o rodzaj wydech ( same klapy czy też z grzybkami). Abstra:bip:ąc już oczywiście od tematu kolorystyki samego czołgu i cyfr... Edytowane 6 Grudnia 2018 przez skikut87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 6 Grudnia 2018 Share Napisano 6 Grudnia 2018 Wydechy bez daszków, wentylator z uchwytem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 6 Grudnia 2018 Share Napisano 6 Grudnia 2018 Dokładnie tak jak napisał >Seb< - pozwól tylko trochę rozwinę. Wentylator w osłonie pancernej w swojej pierwszej wersji i na to może być założona osłona pancerna właśnie ta z uchem. 8 godzin temu, skikut87 napisał: No właśnie wiele zdjęć i wiele wykonań ... . Jedni robią bez osłony na wentylatorze - inni z założoną osłoną. I obydwie wersje jak najbardziej prawidłowe. 8 godzin temu, skikut87 napisał: ... rodzaj wydech ( same klapy czy też z grzybkami). Jeśli chodzi o rodzaje "zadaszeń" nad wydechem to dokładnie były trzy rodzaje - z klapką nad wydechem bez daszku - z klapką nad wydechem z daszkiem - bez klapki z daszkiem. Na wczesnych Tygrysach (a Twój taki jest 250012 ) był z klapką bez daszka. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 6 Grudnia 2018 Share Napisano 6 Grudnia 2018 Zapoznaj sie z ta strona zdjecia i szczegoly z linkow. Co do malowania zajrzyj do mojego watku tam dosc obrzernie Krzysztof (meser262). Ktory zestaw voyagera dajesz? W zaleznosci ktory wypust masz w pudelu mozesz napotkac kilka niedociagniec. Ja u siebie nie mialem takiej szpary z przodu moze dlatego ze zrobilem cala gore na raz i wszystko ladnie sie spasowalo. Plyta pancerza gdzie jest wizjer kierowcy bywala troszke za krotka. Blotniki jesli nie masz w zestawie voyagera to zakup lub czeka cie przerabianie. Kilka problemow masz opisanych tutaj https://www.track-link.com/forums/site_blogs/24224/flat W razie pytan wal smilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 7 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2018 16 godzin temu, kzugaj napisał: Zapoznaj sie z ta strona zdjecia i szczegoly z linkow. Co do malowania zajrzyj do mojego watku tam dosc obrzernie Krzysztof (meser262). Ktory zestaw voyagera dajesz? W zaleznosci ktory wypust masz w pudelu mozesz napotkac kilka niedociagniec. Ja u siebie nie mialem takiej szpary z przodu moze dlatego ze zrobilem cala gore na raz i wszystko ladnie sie spasowalo. Plyta pancerza gdzie jest wizjer kierowcy bywala troszke za krotka. Blotniki jesli nie masz w zestawie voyagera to zakup lub czeka cie przerabianie. Kilka problemow masz opisanych tutaj https://www.track-link.com/forums/site_blogs/24224/flat W razie pytan wal smilo Mam otwarty w zakładkach twój wątek - i to on natchnął mnie do ruszenia tego czołgu z szafy co do voyagera to 35799 Ja pancerz kleiłem po kolei od wanny ku górze. Ta szpara nie stanowi problemu bo już ja zalałem CA a następnie wypełnię mr surfface -oby przy nim były tylko takie problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 8 Grudnia 2018 Share Napisano 8 Grudnia 2018 Obawiam sie ze i w tym zestawie zasobnik jest nie taki jaki powinien byc. 112/724 mial duzy zasobnik 1.4m z pojedynczymi zamknieciami ktory delikatnie nachodzil na pistol porty i odstawal od pancerza http://tiger1.info/EN/RM5001-bin.html. Ten on voyagera ma pojedyncze zamkniecia ale jest troszke za krotki. Osobiscie nie znalazlem nigdzie prawidlowego 1.4m w 1/35 dlatego zaczolem tworzyc samemu. Ciesze sie ze komus sie przydaje moj warsztat. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 9 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2018 (edytowane) tak zdążyłem zauważyć, jaki problematyczny jest ten zasobnik w tygrysach... znalazłem jedna firmę robiącą waloryzacje (zestaw naprawczy) ale na ile on jest zgodny? https://tigermodeldesigns.com/product/35-5041-tiger-i-rfm-5001-dak-tiger-super-set/ cena z shipingiem 40$ + czas na oczekiwanie sądzę, że miesiąc.. co razem w moim odczuciu się nie opłaca... Nic albo Twoim przykładem będę go skrobał... albo voyager PEA056 Edytowane 9 Grudnia 2018 przez skikut87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 9 Grudnia 2018 Share Napisano 9 Grudnia 2018 Tu masz sam zasobnik za $8.50 https://tigermodeldesigns.com/product/35-5060-tiger-i-large-turret-box-shallow-with-2-clasps/ Nie moge sie tylko dopatrzyc nitow. Nie musisz brac zestawu za $40 zestaw voyagera powinien zawierac reszte poprawionych elementow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 10 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2018 (edytowane) z racji ,,lenistwa,, zamówiłem dziś dwa wyżej wspominane Voyagery zobaczymy co z tego wyjdzie po przymiarkach... Ps czy ta lufa będzie pasować? RB 35B01 bo szczerze nie chce mi się wydawać tyle pln za abera... Wszak miał byc dobry tani kociak a już swoje pochłania. Edytowane 10 Grudnia 2018 przez skikut87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 10 Grudnia 2018 Share Napisano 10 Grudnia 2018 56 minut temu, skikut87 napisał: Ps czy ta lufa będzie pasować? RB 35B01 bo szczerze nie chce mi się wydawać tyle pln za abera... Wszak miał byc dobry tani kociak a już swoje pochłania. Lufa prawidłowa, ale czy będzie pasować do osłony RFM to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 10 Grudnia 2018 Share Napisano 10 Grudnia 2018 Ja mam ta i pasuje https://www.super-hobby.co.uk/products/88mm-KwK36-L56-barrel-for-German-Tank-Tiger-I-Ausf.-E-with-early-muzzle-brake-35-L-076n.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 15 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2018 dziś wreście odebrałem biżuterię a od jutra jadę z koksem. Wstępne przymiarki zasobnika ( z dodatkowego zestawu) są dość obiecujące no ale zobaczymy jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 15 Grudnia 2018 Share Napisano 15 Grudnia 2018 Jezeli dlugosc od boku do boku mierzac podstawe zasobnika ma 4cm/ 40mm to jest prawidlowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 15 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2018 według twoich wytycznych ma coś pomiędzy 39 a 40 więc jak dojdą boczne ściany będzie ok. Natomiast te pomiary zweryfikuje zycie jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 15 Grudnia 2018 Share Napisano 15 Grudnia 2018 Daj znać jak to się ma do wyliczeń i jak pasuje pomiędzy pistol portami. Czy są nity na bocznych i górnej ścianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 16 Grudnia 2018 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2018 i czar prysł po 3 godzinach sklejania okazuje się, że: 1. Oba zasobniki z voyagera są identyczne 2. Są szersze niż zestawowy RMF ale i tak za wąskie o jakiś 1mm po obu stronach 3. trzeba będzie wystrugać sobie samemu... przez doklejenie po bokach wstawek Jedyny plus to przymiarka lufy - będzie strzelać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 16 Grudnia 2018 Share Napisano 16 Grudnia 2018 (edytowane) Jak mowilem nie wydaje mi sie aby kolwiek robil wlasciwy zasobnik. No tigermodels niby robi pod zestaw rfm chyba go zamowie Edytowane 16 Grudnia 2018 przez kzugaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Grudnia 2018 Share Napisano 16 Grudnia 2018 23 minuty temu, kzugaj napisał: Jak mowlam nie wydaje mix size baby Kate kolwiek Robin wlasciwy zasobnik. No tigermodels niby robi pod zestaw rfm Chyna go zamowie Ty czytałeś to co napisałeś , no chyba że jakiś browadek był? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 16 Grudnia 2018 Share Napisano 16 Grudnia 2018 Już poprawione auto korekta w tablecie mi pozmieniala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi