Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Poproszę o poradę odnośnie modelu jak w tytule, ewentualnie Su-30MKK. Jaki zestaw zdaniem Kolegów najlepiej wybrać z aktualnie dostępnych w 1:48, ewentualnie 1:72?  Najbardziej zależy mi na  właściwym odwzorowaniu głównej bryły samolotu bez mozolnych przeróbek geometrii. Oczywiście wcześniej szukałem informacji na ten temat, ale tak naprawdę nie znalazłem nic konkretnego. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Edytowane przez Marcin K.
Napisano

W 1/72 jeżeli chodzi o Su-30MKK to jedyny wybór to Trumpeter - moim zdaniem całkiem niezły model, chociaż na przykład pylony dodane do zestawu pozwalają jedynie na podwieszanie uzbrojenia AA. Bryła wydaje się w porządku, ale nie zagłębiałem się w jakąś dogłębną analizę z planami.

Su-27UB to do wyboru Trumpeter albo Zvezda.Zvezda to w zasadzie jeszcze ciepła bułeczka - jeżeli chodzi o odwzorowanie to na pewno będzie lepszym wyborem. Trumpeter to też raczej niezły model, ale na pewno starszy i droższy, ale plastik i jakość wykonania na pewno są na lepszym poziomie niż modele Zvezdy, chociaż błędy merytoryczne na pewno ma.

Napisano

W 1/48 masz do wyboru leciwy model Academy i nowszy Hobbyboss. Oba nie są idealne. HB ma problem z wnękami podwozia. Academy ma skopany dzióbek, owiewkę i ogólnie jest nieco przymaławy. Jak dla mnie bezapelacyjnie wygrywa HB.

Napisano

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.  Zamówiłem zestaw  HB 81713. Model będę robił w konfiguracji "w locie" więc problem wnęk sam się niejako rozwiąże. Z innymi niedoskonałościami jakoś powalczę. To będzie mój pierwszy "Rusek", temat dotąd niezbadany i tajemniczy. Ale sylwetka przepiękna. Sam się dziwię że do tej pory nie zwracałem na ten samolot uwagi.