Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie będzie reflektorów.

Zobacz foto w pierwszym poście.

A wyglądało to tak:

04a7383a550e37a1.jpg

- na fotce pojazd USMC, był totalnie bez świateł, lusterek bocznych i oznaczeń - marzenie modelrza

• Odpowiedzi 138
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

A! OK. Faktycznie. Marzenie.... super maszyna. To jest to. Odpowiednio styrany i niestandardowy. Niech mi ktoś jeszcze powie ze współcześniaki są nudne.

Tez przymierzam się to humvee w tej skali. Mam zestaw dragona. Nie wiem czy gorszy czy nie bo nie miałem czasu się przyjrzeć. Sporo się dowiedziałem i nauczyłem z Twojej relacji. Dzięki.

Powodzenia!

Napisano

Pojazd praktycznie gotów. Czekam na koła.

Wczoraj i dziś wklejałem bambetle:

ab49240dddf9305d.jpg

e0f8130024d1e599.jpg

128a2a4b771937ce.jpg

020c4134fcdc081c.jpg

a9d6bf79bffdae54.jpg

Więcej na razie nie wklejam bo utrudniłbym sobie malowanie radia.

Kilka z przewidzianych bambetli. Plecaki pójdą na boki. ALICE large do przeróbki, 2gi to ładownica w 1/35 - powstanie z niej komercyjny plecak podobny do FPLIF (Field Pack, Large, Internal Frame):

9f9039dc423abf88.jpg

Napisano

Full respekt.gif

Siadam w pierwszym rzędzie, też przymierzam sie do robienia Hummera.

Napisano

O ile dobrze pamiętam Hummer to nazwa cywilnego modelu, a nazwa Humvee dotyczy wojskowej wersji pojazdu.

Gratuluję postępów w pracy, biorąc pod uwagę to ze to 1:72 to tym bardziej Twój model zasługuję na uwagę i pochwały.

Pozdrawiam

Napisano

TankRed1070 ja miałem w żywicy wspomniany wojskowy plecak. W tym okresie (1990/91) był to totalny spas i nowość. Niestety plecak wysłałem do niedoszłego klonera i nigdy nie wrócił.

A jako, że nie chciałem dawać 2 takich samych wpadłem na pomysł z cywilnym produktem.

Siły Specjalne mają oczywiście większą swobodę w doborze zabawek.

BTW podczas inwazji na Grenadę Rengers używali kamizelek taktycznych dostarczonych przez cywilną firmę.

Poniższe foto mnie zainspirowało. SEAL - fotka z 87r. Koleś ma jungle boots na Vibramie (produkcja z lat 60ych), świeżo wprowadzone letnie BDU (100% bawełna), boonie w RDF/transitional camo (2x mniejszy woodland). No i placak.

3ecccbdfea46f45a.jpeg

Napisano
O ile dobrze pamiętam Hummer to nazwa cywilnego modelu, a nazwa Humvee dotyczy wojskowej wersji pojazdu.

No i znowu babol z mojej strony

Dzięki za sprostowanie oki.gif

Napisano

HMMWV, czyli High Mobility Multi-Purpose Wheeled Vehicle, stąd się wzięła nazwa potoczna Humvee. HMMWV jest produkowany przez AM General Corporation, sprzedali prawa firmie General Motors która wypuściła cywilne samochody Hummer H1, H2 i H3.

Napisano

Bambetle c.d. Wpadłem na dobry pomysł na pokazanie M60 - prawie go nie pokazując. Dzięki temu nie widać, że to wersja D, a nie E.

Podobnie postąpię z M16/M203.

9f7d742f11d7f719.jpg

9cc842909945a9f0.jpg

2517c1942aa40633.jpg

dcd6b0b07c9edd9d.jpg

4c97fb576515f937.jpg

b7e92a08146e4d6d.jpg

Napisano

yyy sorry ale nie uważasz że to trochę dziwne miejsce na trzymanie broni, która zawsze powinna być na wierzchu, tak co by można z niej było szybko skorzystać lub ją poprostu zabrać z pojazdu jak tego wymaga sytuacja ?

Napisano

No on nie jest wcale tak mocno schowany. M16 będzie bardziej na widoku. Zważ, że klesie zajmowali się zbieraniem informacji, a nie walką.

Ja osobiście nie chciałbym trzymać jakiś 11kg cały czas na kolanach.

Pewnie masz sporo racji. Ale powtórzę jeszcze raz, to z powodu niechęci do przeróbki połowy rkm'u. Co gorsza na focie widać SAW, ale ten z Preisera to totalny budyń.

BTW - znane mi są swa przypadki przyłapania SF'ów przez Irakijczyków, w obu wypadkach posprzątało USAF.

Napisano
No on nie jest wcale tak mocno schowany. M16 będzie bardziej na widoku. Zważ, że klesie zajmowali się zbieraniem informacji, a nie walką.

Ja osobiście nie chciałbym trzymać jakiś 11kg cały czas na kolanach.

Pewnie masz sporo racji. Ale powtórzę jeszcze raz, to z powodu niechęci do przeróbki połowy rkm'u. Co gorsza na focie widać SAW, ale ten z Preisera to totalny budyń.

BTW - znane mi są swa przypadki przyłapania SF'ów przez Irakijczyków, w obu wypadkach posprzątało USAF.

Ale możesz dać go na wierzch na przykład i połóż mały kawałek chusteczki nasączonej wikolem, uformuj ją na kształt materiału, zakryj niewygodne dla oczu elementy karabinu i pomaluj chusteczkę w odpowiedni kamuflaż, będzie wyglądało jak parka goretexowa

Co do jedenastu kilo się zgadzam, ja mam dosyć jak noszę dłużej niż 3 godziny swojego SAW'a, a on waży coś koło 8 kg

Pozdrawiam

Napisano

Dokończyłem bambetle. Uzupełniłem jeden idący do środka:

41f8d00dc95526d6.jpg

Widać też M16 w "pokrowcu". Ja nie uznaje chusteczek...

8c40251d9ac0d396.jpg

Plecaki z przytroczonymi śpiworami. Alicja poprawiona z doklejoną manierką. Manierka miała bardzo brzydki korek i dałem nowy:

a59460c8a45087ae.jpg

I pojazd z pełnym obambetleniem, plecaki na plastelinie (z tyłu dałem nowe paski z papieru):

ed9b25f82a634b55.jpg

2c861a82c30ef245.jpg

1057fb13f6fe10fc.jpg

f8a8ec8f7fbfd951.jpg

8270ef6aa39efdb3.jpg

Napisano

Koń roboczy/przez juczny muł, kiedy dodasz do tego figury to pojazdu nie będzie widać prawie Ilość szpeju robi wrażenie, tylko jakiś taki mało szczegółowy się wydaje - wielkie wory i skrzynki. Oczywiście trochę marudzę, ale jakaś drobnica by się przydała.

Czekam malunków, może trochę urozmaicą.

Napisano

Nie wiem o co chodzi z tymi szczególami? Może źle, że usunąłem wszystkie nity?

Figurki nie będą w pojeździe, przecież nie po to wklejałem pedały i robiłem pomarszczenia na oparciach by to zasłaniać. Jakbyś przeglądał wątek od początku, to nie pisałbyś pierdół...

Napisano

Właśnie drobnica w końcu to 1/72,jak dasz rade to porób szelki w plecakach A.L.I.C.E. Wyglądają jak zwykłe szelki "taktyczne".

Napisano
Nie wiem o co chodzi z tymi szczególami? Może źle, że usunąłem wszystkie nity?

Model jest bardzo ciekawy i ładnie zrobiony, zwłaszcza że to 1/72. Podoba mi ten garbusek ;) Chodziło mi tylko o brak obok dużych pakunków mniejszych gadżetów - np butelki albo paczki fajek. Zakładam, że dbając o szczegół (pedały) dodasz też takie kamloty. Tyle.

Figurki nie będą w pojeździe, przecież nie po to wklejałem pedały i robiłem pomarszczenia na oparciach by to zasłaniać. Jakbyś przeglądał wątek od początku, to nie pisałbyś pierdół...

Przeczytałem ten wątek kilka razy, post po poście. W żadnej ze swoich wypowiedzi nie napisałeś, że figurek nie będzie. Za to na kilku zdjęciach pokazujesz wóz z figurką. Wyluzuj trochę, to nie złote gacie. Nie ma co pierdołami na wszystkich rzucać.

Napisano

Jendrass1 wybacz troche przesadziałem. Myslałem raczej, że chodzi Ci o butelki wody czy radyjko/magnetofon. Nic takiego nie będzie - w tej skali wygladałoby to biednie.

Bardzo wielu modelarzy ładuje bez ładu i składu. Ten sam podjazd jest zrobiony w 1/35 - Track Link - koleś dał tam wielki termos

Na radio dalem jeszcze mapę by zamaskować krzywy panel - no to masz najmniejszy duperelek.

Napisano

Jeśli wrześniowy konkurs dojdzie do skutku to będziesz mógł zobaczyć go w realu.

Co do papierosów to wątpie czy je brali. Jeśli czytałeś Bravo Two Zero to SAS'owcy nawet robili do worków.

No chyba, ze niedopałki zakopywano, co raczej byłoby dośc upierdliwe.

• 2 weeks later...
Napisano

Jako, że pojazd gotów zaczynam z pamperkami.

Przerabianie Gore na pustynną parkę:

f7573b7a4c1c101c.jpg

624e7a50a39a3aa0.jpg

I gotowe, zrobiony "rybi ogon" i pogrubione rękawy.

Kolega w kombinezonie dostał nową kaburę udową i patrolówke z niemieckiej czapki:

d442a49f33993ba3.jpg

7b95986ac74f3b80.jpg

e5f1a7e4f710d31a.jpg

58635c15fa4241f7.jpg

I zrobiona pod zamówienie podstawka:

9d32af7e147ab957.jpg