Janek1 Napisano 28 Kwietnia Share Napisano 28 Kwietnia Prototyp samolotu z 1938r. Plany zamieszczone na początku pochodzą ze strony "samoloty polskie" a te następne wykonałem na podstawie mojego projektu 3d. Tu jest link do pełnego opisu konstrukcji : http://www.samolotypolskie.pl/samoloty/14848/126/Samolot-amatorski-z-1938-r2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Kwietnia Autor Share Napisano 28 Kwietnia No dobra, ale to temat o szybowcach 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 28 Kwietnia Share Napisano 28 Kwietnia 4 minuty temu, Grzes napisał: No dobra, ale to temat o szybowcach Oj, Grzesiu czepiasz się, zdemontujesz śmigiełko i szybowiec jak ta lala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Kwietnia Autor Share Napisano 28 Kwietnia 1 minutę temu, Slawek_26869 napisał: zdemontujesz śmigiełko i szybowiec jak ta lala zwłaszcza w locie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 30 Kwietnia Share Napisano 30 Kwietnia W dniu 28.04.2025 o 22:15, Slawek_26869 napisał: Oj, Grzesiu czepiasz się szyba przeciez jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Maja Autor Share Napisano 5 Maja Takie coś znalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 5 Maja Share Napisano 5 Maja Jest sporo teraz nowych, ale nic, co było zarejestrowane w PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 11 Maja Share Napisano 11 Maja Zapraszam do śledzenia prac nad Sohaj-em 2 - tradycyjnie z polską rejestracją 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Maja Autor Share Napisano 14 Maja Na allegro znalazłem model szybowca desantowego G-11 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 15 Maja Share Napisano 15 Maja Jest jeszcze szybowiec Antonowa: Assault glider A-7 Hobby Park 72107 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 15 Maja Share Napisano 15 Maja Obydwa desantowce to przepaki dawnego AERMołdowa. Miałem i G-11 i A-7, pomimo że szitrany to całkiem sympatyczne modeliki Przy G-11 trzeba uważać bo ma bardzo delikatne podwozie które potrafi sie rozjechać a nawet połamać a to dlatego że wypraski kadłuba i skrzydeł mają bardzo grube ścianki i odpowiednio ważą. No i kalki są do niczego ale to chyba najmniejszy problem, gwiazdy chyba każdy ma w zapasach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jolomanolo Napisano 3 Czerwca Share Napisano 3 Czerwca (edytowane) W dniu 23.02.2025 o 14:40, Kon_Bar napisał: Chciałbym tylko pochwalić kolegę @Janek1, że dzielnie "walczy" z naszymi tematami. Otrzymałem od niego pliki STL z modelem Czapli. Model nie był projektowany pod druk 3D, ale na 100% wydruk nadaje się na materiał wyjściowy (piszę jako osoba, której zdarzyło się skleić kilka A-modeli - szpachla i pilnik będą w użyciu - nie okłamujmy się). Jest jednak duża szansa, że coś się urodzi a wówczas umówiliśmy się z Kolegą, że będę mógł udostępnić wydruk zainteresowanym. Ostrzegam jednak - nie planuję poprawiania, odlewania w silikonie i kopiowania - tu ewentualnie każdy modelarz osobno będzie musiał zmierzyć się z problemem wykończenia wydruku. Na szybko wersja 3-cia wydruków (wpisuje się już w plany w 72-ce) i pierwsze podejście do kopyta i vacu - tu widać, że kopyto wyszło za małe (a to jest jeszcze przed szlifowaniem). Może jednak będzie z tego model? Cześć jak postępy z Czaplą? Jest szansa na pozyskanie drogą wymiany towarowo pieniężnej? Edytowane 3 Czerwca przez Jolomanolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 7 Lipca Share Napisano 7 Lipca Prośba o pomoc. Tak sobie dłubie kalki min. do Muchy 100. I trochę mnie zatrzymało na kolorach. Tutaj zastosowałem kolory wzięte 'próbnikiem' kolorów w Inkscape ze zdjęć Czapli. Czy ktoś z Was ma jakieś lepsze dane ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bedrzich Napisano 12 Lipca Share Napisano 12 Lipca W dniu 7.07.2025 o 16:42, Wojtek59 napisał: Prośba o pomoc. Tak sobie dłubie kalki min. do Muchy 100. I trochę mnie zatrzymało na kolorach. Tutaj zastosowałem kolory wzięte 'próbnikiem' kolorów w Inkscape ze zdjęć Czapli. Czy ktoś z Was ma jakieś lepsze dane ? O ile na ten pomarańcz się zgodzę o tyle oznakowania to bym raczej poszedł wczarny który płowiał w trakcie eksploatacji. Trochę jednak brakuje kontrastu? Taki może bardzo ciemny brąz… Ułatwiło by gdyby dorwać dokumentację malowania fabrycznego bądź remontów z Bielska, Jeżowa itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 12 Lipca Share Napisano 12 Lipca Dzięki za uwagę. O to mi chodziło. Odezwał się też Dobre Mzimu i zaproponował mieszanke C41 i C42 Gunze. Dzisiaj będę mieszał. Ale należy pamiętać, że zgodnie z efektem skali, kolory winny być troszkę rozjaśnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 13 Lipca Share Napisano 13 Lipca Takie coś wyszło: Co Wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 14 Lipca Share Napisano 14 Lipca To jeszcze raz, po kolei bez tła - pierwszy brąz - CMYK A (0;22;23;53;100) - drugi brąz (ca. C42 Gunze) - CMYK A(0;40;55;76;100) - trzeci brąz - średnia matematyczna z CMYKów powyżej CMYK A (0;31;39;65;100) Proszę wziąć pod uwagę, że drukarnia też dołoży swoje. No więc który brąz podchodzi najbardziej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 14 Lipca Share Napisano 14 Lipca 55 minut temu, Wojtek59 napisał: To jeszcze raz, po kolei bez tła - pierwszy brąz - CMYK A (0;22;23;53;100) - drugi brąz (ca. C42 Gunze) - CMYK A(0;40;55;76;100) - trzeci brąz - średnia matematyczna z CMYKów powyżej CMYK A (0;31;39;65;100) Proszę wziąć pod uwagę, że drukarnia też dołoży swoje. No więc który brąz podchodzi najbardziej ? Drugi, minimalnie rozjaśniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 14 Lipca Share Napisano 14 Lipca Z prawej - rozjaśniony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 14 Lipca Share Napisano 14 Lipca Spróbuj podłożyć pod to rude tło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 14 Lipca Share Napisano 14 Lipca Dołożyłem jeszcze jeden, ciut jaśniejszy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 14 Lipca Share Napisano 14 Lipca Pierwszy z lewej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 15 Lipca Share Napisano 15 Lipca Na samym początku przez 6 sek. Czapla https://www.youtube.com/shorts/3RS_MIKHzXohttps://www.youtube.com/shorts/3RS_MIKHzXo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek59 Napisano 15 Lipca Share Napisano 15 Lipca (edytowane) Dzięki. Ten rudy jakby bardziej rudy i czystszy. Nb. - kalki do Czapli też zrobiłem. Zdjąłem próbki kolorów z filmiku: Poniżej próbek - kod RGBA. Jak widać, rudy zależy od oswietlenia. Edytowane 15 Lipca przez Wojtek59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bedrzich Napisano 15 Lipca Share Napisano 15 Lipca (edytowane) Wojtuś - nie ma co kombinować - ten pomarańcz z Muchy będzie OK. A brązik uchwyciłeś w/g mnie dobrze! W czasach komuny - jak wiesz, takiego wyboru farb to nie było Edytowane 15 Lipca przez Bedrzich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi