radett Napisano 18 Stycznia 2019 Share Napisano 18 Stycznia 2019 Nadeszła kolej na mój nabytek z 2017r. - Vickers E w naszych barwach. Wstępna ocena wyprasek bardzo pozytywna. Odwzorowanie ładne, a spasowanie elementów też wskazuje na XXIw. Widać dalekowschodnią dokładność i sumienność. Miło, że egzotyczny producent pomyślał o wydaniu naszego sprzętu. Kapeczkę jednak przekombinował i będzie wymagało to nieco zmian ale na pewno nie będzie to wielki wysiłek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 18 Stycznia 2019 Share Napisano 18 Stycznia 2019 Na zakazanym forum i pancernyklin prowadzę warsztat i parę uwag już mam. Nie jest tak słodko jak Ci się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 18 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2019 Żaden model nie jest taki lekki żeby nie trzeba było przy nim nic robić. Na pewno w porównaniu do Mirage jest to niebo a ziemia i tego sie trzymam. Spodziewam się że będzie parę zagwozdek ale wyjdą one pewnie jeszcze w praniu. Na chwilę obecną mogę stwierdzić że na pewno chińczyki przesadzili z tą "rivered turret" . Zaskoczyłeś mnie trochę tym skomplikowaniem koła napędowego. Oglądałem ten model gdy go posiadłem czyli rok temu ale nie robiłem wtedy tego tak wnikliwie. Cóż, co kraj to obyczaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 18 Stycznia 2019 Share Napisano 18 Stycznia 2019 Akurat ogolić wieżę jest łatwo - "łatwiej kijek pocienkować niż go później pogrubasić". Z wózkami to są chore filmy - żebym nie używał friuli pewnie bym je skleił na stałe i po krzyku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 20 Stycznia 2019 Share Napisano 20 Stycznia 2019 Zasiadam zatem i podpatruję. Zastanawiałem się nad projektem 7TP na bazie tego modelu. Jak oceniasz taką koncepcję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 21 Stycznia 2019 Share Napisano 21 Stycznia 2019 Cześć, sklejam ten model bez "napinania się". Z radością poobserwuję wątek. Pozdrawiam i życzę sukcesów w rozdrabnianiu tematu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 21 Stycznia 2019 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2019 14 godzin temu, Markuz napisał: Zastanawiałem się nad projektem 7TP na bazie tego modelu. Jak oceniasz taką koncepcję? Można popróbować rzeźby, zawsze to lepiej z tego niż MH , ale z tego co słyszałem to chińczyki podobno mieli się przymierzyć do siódemki, więc pozostaje tylko czekać. Mój też ma być bez zbytniego napinania się ale przeróbki jakieś przewiduję. Na razie poszpachlowałem wgłębienia po wypychaczach i dziury od osi kół podtrzymujących gąski. Nad wnętrzem zbytnio nie zamierzam się męczyć bo będzie widać tylko to co przez właz kierowcy. Na dodatek ten widok też będzie ograniczony samym kierowcą więc spoko. Co do uwag coopera 69 o główkach nakrętek na żółwikach to nie da się inaczej bo element nie byłby wyjmowalny z formy. Podobnie z kołem napędowym. Pręciki muszą być tam pod kątem więc wyjęcie całości tez było by niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 28 Marca 2019 Autor Share Napisano 28 Marca 2019 (edytowane) po zastoju spowodowanym innymi ważnymi obowiązkami wracam do tematu. Ponieważ model ma mieć nieco życia a nie być jedynie samą wydmuszką musiałem zaopatrzyć się w nieco siły żywej . Zanabyłem załogantów z MiniArt-u - ogólnie mogą być. Załoganci zaś wymusili konieczność dokonania małych zmian. Chińczyki model zaopatrzyli w fotel kierowcy i w zasadzie na tym koniec z wnętrza modelu. W dodatku fotel jest za wysoki i załogant MiniArt-u zwyczajnie walił głową w pancerz. Fotel obniżyłem i dodałem atrapę mostu napędowego wraz z wałem żeby w środku zbyt pusto nie było. Przed dorabianiem wnętrza powstrzymał mnie fakt że przez właz kierowcy będzie bardzo mało widać więc odpuściłem zbytnie detalowanie. Mając więc to zrobione mogę zacząć zamykać bryłę kadłuba. Dalej powinno pójść już lżej i szybciej. Na chwilę obecną przednia pokrywa jak i płyta podwieżowa założone na sucho. Edytowane 28 Marca 2019 przez radett Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 Działaj dalej. Trzeba będzie pomyśleć o kolejnej siódemce. Na 7TP w 1:35 nie liczę w najbliższej przyszłości a ten model wydaje się być odpowiednią bazą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 24 Maja 2019 Autor Share Napisano 24 Maja 2019 miałem nadzieję że na Koszalin zdążę, ale nie wyszło podłubałem nieco wieżę bo ta zestawowa nie bardzo odpowiada faktycznie polskiej wersji V. Miejsce nitów zajęły więc śrubki ale chyba za dużo ich zrobiłem. Poczatkowo mysłałem że chińczycy podeszli do tematu rutynowo i zrobili z rozpędu nity na wieży, ale chwila refleksji wystarczyła aby zrozumieć dlaczego tak napśtykali tych nitów. Pierwotnie CAMs zrobił przecież chińskiego vicka a "polska wersja" to wariacja pierwotnego modelu. Dodali nowe blaszki, dorobili nadbudowę (stąd jej pewne niedopasowanie) ale wieża została chińska z jej dużymi nitami. W polskiej nity były bardziej płaskie czyli mniej odstające a osłona broni i niektóre elementy wewnętrzne wieży były przykręcane śrubami ( takimi na śrubokręt a nie na klucz ) Ponadto trzeba było wyostrzyć krawędzie osłony broni bo odlew je zaokrąglił w modelu. Dodałem też tulejki dla tarcz sygnalizacyjnych tak wygląda wieża psiknięta podkładem Rozwiązanie z fototrawionką kątownika płyty podwieżowej to porażka. Zagięcie dość karkołomne a i nawet prawidłowe wykonanie tej części wygląda słabo. Powód zasadniczy : nity plastikowe ściany wchodzące w wytrawione otwory słabo odstają w porównaniu do nitów na pozostałych częściach tej ściany, poza tym kątownik w sumie jest bardzo cienki. U mnie rozwiązałem to robiąc obie te części z polistyrenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 24 Maja 2019 Share Napisano 24 Maja 2019 Podglądam Twój temat. Jeśli mogę prosić to wrzucaj więcej zdjęć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TWong Napisano 7 Stycznia 2020 Share Napisano 7 Stycznia 2020 CAMs' box-art photo came from this photo. The turret rivets size, compared to the hull rivets, was the same size as Chinese Vickers 6 tonner. Again the rivets were not flattened. The CAMs model really match one of the Polish version Vs. It just did not match the version you want to built. https://ibb.co/tLNDZyq 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TWong Napisano 7 Stycznia 2020 Share Napisano 7 Stycznia 2020 Another photo https://ibb.co/C5N9wsc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 12 Stycznia 2020 Share Napisano 12 Stycznia 2020 (edytowane) Masz rację TWong! Polskie Vickersy miały dwie odmiany wież. Z płaskimi główkami nitów i wypukłymi nitami. Na 2 zdjęciu jest taka wieża jak w modelu CAMs. Teraz CAMs mógłby zrobić wersję z płaskimi nitami i tulejkami do tarcz Słupskiego Edytowane 13 Stycznia 2020 przez JanuszF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi