MichalZ Napisano 12 Lutego 2019 Share Napisano 12 Lutego 2019 Witam, po bardzo długiej przerwie zaczynam pracę nad takim oto pojazdem, Sd.Kfz.251/23 Ausf.D z Cyber Hobby, numer zestawu 6293, model wzbogacam o następujące rzeczy : -żywiczne koła def model -koła z model AFV Club-u , -gąsienice AFV Clubu -metalową lufę co CKM od Rb Model -Metalową antenę firmy Aber We wstępnym malowaniu kadłub chciałbym wykonać trzy barwny w duże plamy, samą płytę która zamyka przedział w mini lub dobrze pordzewiałą ,zaś wieżyczkę żółtą lub szarą , ogólnie malowanie kombinacyjne , gdyż sam pojazd zdjęć archiwalnych chyba nie posiada . Zdjęcia tego co mam Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 12 Lutego 2019 Share Napisano 12 Lutego 2019 Model kupiłeś od Darka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 12 Lutego 2019 Autor Share Napisano 12 Lutego 2019 (edytowane) Nie.. . Edytowane 12 Lutego 2019 przez MichalZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Lutego 2019 Share Napisano 12 Lutego 2019 Ciekawe jak się będzie Dragon składał. W moim AFV musiałem z 1mm deskę rozdzielczą zeszlifować żeby górę się udało zamknąć. Gąsienice niby ruchome, ale mi się rozlatywały i skleiłem na stałe. Działaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 12 Lutego 2019 Share Napisano 12 Lutego 2019 Gąsienice sa spoko, lubię je. Będziesz używał glutka kierowcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 13 Lutego 2019 Autor Share Napisano 13 Lutego 2019 Pierwsza aktualizacja , złożyłem układ jezdny, drobne elementy wnętrza oraz gąsienice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Lutego 2019 Share Napisano 13 Lutego 2019 Ładnie, tylko mogłbyś następnym razem zrobić zdjecie na jednolitym tle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 13 Lutego 2019 Autor Share Napisano 13 Lutego 2019 Kolejna aktualizacja ..., na wstępie uzupełniłem deskę rozdzielczą , następnie skupiłem się na dograniu ścian bocznych oraz głównego pancerza, miałem wielkie obawy przed tym punktem gdyż większość Sd.Kfz 251 z Dragona jakie miałem bardzo uprzykrzały na tym etapie, jak wyszło sam zobaczcie 3 godziny temu, bazylms napisał: Ładnie, tylko mogłbyś następnym razem zrobić zdjecie na jednolitym tle? Jasne ,postaram się , może być na macie do cięcia ? Trzymałem wtedy na pudełko od Legend bo akurat to miałem pod ręką a ustawiałem wysokość kół na tym pudełku. 17 godzin temu, Stojkovic napisał: Gąsienice sa spoko, lubię je. Będziesz używał glutka kierowcy? Nie,nie będę używał tej figurki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 13 Lutego 2019 Share Napisano 13 Lutego 2019 W jeden dzien zrobiles tyle co ja w miesiac, jak tak dalej bedziesz leciec to w sobote malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Lutego 2019 Share Napisano 13 Lutego 2019 Trochę szparek jest. Mata jak najbardziej ok - też ostatnio na niej fotki cykam tylko moja nie jest taka ładna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 13 Lutego 2019 Autor Share Napisano 13 Lutego 2019 Trzecia aktualizacja , ukompletowałem wnętrze pojazdu,jak i zewnątrz, zmontowałem również antenę z aber-a, chciałbym wykonać pojazd z takim odcinkiem gąsienic jak i tak ułożonym kołem na płycie czołowej, na razie linka to prowizorka 2 godziny temu, bazylms napisał: Trochę szparek jest. Mata jak najbardziej ok - też ostatnio na niej fotki cykam tylko moja nie jest taka ładna. Zgadza się,trochę szparek jest, ale są to szpary które pod naciśnięcie nikną i model się schodzi w całość.Osobiście omijałem modele 251 z Dragon, nie raz trafiał się model zwichrowany na ramce czy prawie nie możliwy do montażu...,ten się jak narazie pozytywnie wyróżnia,chociaż szpachla i tak na pewno się gdzieś pojawi 3 godziny temu, michal0281 napisał: W jeden dzien zrobiles tyle co ja w miesiac, jak tak dalej bedziesz leciec to w sobote malowanie Bardzo długo nic nie sklejałem i "głód" modelarski trzeba zaspokoić , a że wszystko co potrzebne do modelu mam w domu.. do tego choroba i zwolnienie, także jest czas aby działać w modelarstwie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 13 Lutego 2019 Autor Share Napisano 13 Lutego 2019 Ostatnia aktualizacja z procesu składania Sd.Kfz.251/23 , tym razem pod skalpel poszła wieżyczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Lutego 2019 Share Napisano 14 Lutego 2019 Uzupełnij radiostację o jakieś okablowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 14 Lutego 2019 Super Moderator Share Napisano 14 Lutego 2019 i dokładnie spasuj górę z dołem, pamiętam że w Dragonie była tam skucha, górna krawędź nad zasobnikami kiepsko się zgrywało z tym skosem z przodu zasobnika... reszta fajna, ja kiedyś zrobiem konwersje sam z 251 tamki ha to były czasy ... gdzieś chyba leży jeszcze wrak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 14 Lutego 2019 Autor Share Napisano 14 Lutego 2019 4 godziny temu, bazylms napisał: Uzupełnij radiostację o jakieś okablowanie. Niestety,na dorabianie kabli trochę za późno..., kiedy to przeczytałem kadłub już był zamknięty 27 minut temu, Greif napisał: i dokładnie spasuj górę z dołem, pamiętam że w Dragonie była tam skucha, górna krawędź nad zasobnikami kiepsko się zgrywało z tym skosem z przodu zasobnika... reszta fajna, ja kiedyś zrobiem konwersje sam z 251 tamki ha to były czasy ... gdzieś chyba leży jeszcze wrak... Chyba udało mi się w większym stopniu dograć kanty, największa trudność to te "skosy" na wysokości wizjerów - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Dzisiaj uderzyłem na wnętrze pojazdu, pomalowałem, zmalowałem detale, położyłem kalkomanie na deskę rozdzielczą , następnie poszedł wash,farby olejne. Następnym chyba najtrudniejszym punktem było zamknięcie, drobne dociśnięcia konstrukcji były, głównie na wysokości skosów oraz w przedniej części pojazdu, tył zszedł się bez większych ekscesów Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Lutego 2019 Share Napisano 14 Lutego 2019 Lecisz z tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 15 Lutego 2019 Autor Share Napisano 15 Lutego 2019 (edytowane) Kolejny dzień zmagań, Ufff..... to co najtrudniejsze chyba już za mną jeśli chodzi o model, złożenie jak i wymalowanie Dzisiejsze prace rozpocząłem od pomalowania transportera, klasycznie podkład,dark yellow ,kilka rozjaśnień, następnie plamy, red brown oraz nato green w mieszance z dark yellow i white, na koniec pomalowałem płytę w kolor coś al'a minia , oraz skrytki. W między czasie kolor otrzymały również koła, wieżyczka oraz gąsienice , po etapie malowania nadszedł czas na lakier, kalkomanie, podmalowanie detale z zewnątrz oraz wash + farby olejne+ suchy pigment na podwozie, w obecnej chwili mam już pojazd z złożonym układem jezdnym przygotowany do dalszego brudzenia ,a wszystko to na zdjęciach :). Pozdrawiam Edytowane 15 Lutego 2019 przez MichalZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 15 Lutego 2019 Autor Share Napisano 15 Lutego 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 15 Lutego 2019 Autor Share Napisano 15 Lutego 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 16 Lutego 2019 Share Napisano 16 Lutego 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Lutego 2019 Share Napisano 16 Lutego 2019 Chciałbym mieć takie tempo. Wygląda elegancko, można kolory farb prosić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 16 Lutego 2019 Autor Share Napisano 16 Lutego 2019 Ostatni dzień zmagań z Sd-ekiem (tak myślę ), model jeszcze w nocy dostał washa, następnie od rana męczyłem pomniejsze szczegóły, położyłem trochę pigmentu na koła, wykonałem detale do skrytek , doszedł również panzerfaust oraz hełm, , zaś z przodu koło ,kanister oraz odcinek gąsienicy . Model uważam za zakończony jutro zaprezentuję galerię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 16 Lutego 2019 Autor Share Napisano 16 Lutego 2019 Model otrzymał również delikatny kurz,obicia itp:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 16 Lutego 2019 Autor Share Napisano 16 Lutego 2019 (edytowane) 10 godzin temu, bazylms napisał: Chciałbym mieć takie tempo. Wygląda elegancko, można kolory farb prosić? Oczywiście 1.Red Brown 2.Dark Yellow 3.Dark Yellow 2 4. Dark Yellow 2 + White Matt Plamy zielone Nato Green + Dark Yellow rozjaśnienia Nato Green+ Dark Yellow+ White Plamy brązowe Red Brown+Hull Red Rozjaśnienie Red Brown+Hull Red+ Dark Yellow/White Minia Hull Red + Red rozjaśnienie Red +Hull Red+Orange Następnie brzegi ściemniłem czystym Hull Red Wszystkie Farby oczywiście Tamiya + Leveling Thinner Edytowane 16 Lutego 2019 przez MichalZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi