Skocz do zawartości

Nakajima KI 84 Hayate Sword 1:72

Xmen

Rekomendowane odpowiedzi

Przedstawiam następny ukończony model.Kolega shadowmare pozamiatał na długi czas w temacie Hayate ale postanowiłem swojego też pokazać.Model zrobiony prosto z pudła.Dodane tylko pasy w kabinie i zmienione kalkomanie.Wash zrobiony kolorem Neutral Grey od  AK.Na koniec pryśnięty półmatem Hataki.
42jpeZ5l.jpgSMQ1AA3l.jpgvEq0lnwl.jpghnk4It1l.jpg4rGjQBUl.jpgNeLEE30l.jpgWxTRtBil.jpg

• Like 1

7 minut temu, Maxy napisał:

Nówka nie śmigana, rury wydechowe też miała w kolorze duraluminium?

Nie  taka nówka.Delikatne okopcenia są i lekko przybrudzony też jest i tak zostanie.Wydechy są pomalowane  fabą Agamy wyżarzona stał.Dostaną tylko lekkiego  washa .Ja wiem że jest  moda na budzenie od góry do dołu na maksa.Tyle tylko że mi się to nie podoba.Nie  każdy samolot był uświniony i odymiony jak parowóz .

Podoba mi się, bardzo ładnie wyszło zróżnicowanie blach. Co do brudzenia to trzeba pamiętać, że nie każdy samolot miał czas się ubrudzić. A poza tym na początku musiał być czysty.

1 godzinę temu, Xmen napisał:

I tym akcentem kończymy.

Chciałem się jeszcze wypowiedzieć w temacie ale skoro szlus,  to szlus.placze:

Może zdążę w następnej galerii :szczerbol:

Polak to jednak potrafi. Nawet jak napiszą że zamknięte, to znajdzie taką lukę w systemie żeby znowu było otwarte :mrgreen:

17 minut temu, Xmen napisał:

Tomek Dajesz co ci na wątrobie leży:haha:

No wiesz, nie bardzo tak oficjalnie mogę :oops:  Z dwóch powodów:

- jak napiszę to mi zaraz wszelkiej maści "obrońcy" zarzucą że propaguję "spożycie"

- jest duża szansa na to że "trzyliterowe służby" wlazą mi o 6 rano  z butami do domu i uprzejmie mnie poinformują "że świadomie łamię monopol państwowy" :szczerbol:

A teraz wróćmy do modelu:

Jestem zaskoczony takim podejściem do tematu. Co prawda znalazłem informację że Ki 43 były wysyłane do jednostek "w kolorze metalu" z naniesionymi znakami i pasami ostrzegawczymi a na miejscu otrzymywały już docelowe malowanie. Ale czy ta sama informacja może odnosić się do Ki 84?:hmmm:

Po kolei:

- brawo za odwagę bo to chyba pierwszy "japończyk" w takim kamo

- ciekawe "panelowanie"

- bardzo ładnie wyprowadzona faktura powłoki lakierniczej

Minusy

- chyba odrobinkę mi brakuje jakiegoś podkreślenia linii podziału (ale to raczej ciężki temat do wyprowadzenia, przynajmniej dla mnie)

- śmigiełko takie jakby z bambusa strugane, strasznie jakieś zielone 

Reasumując:

- ciekawy egzemplarz prosto z taśmy produkcyjnej

- na pierwszy "rzut oka" trochę trudny w odbiorze ale jak się spokojnie przyjrzy to robi się jednak ciekawy

Jestem na "tak"

:super:

• Thanks 1

Już się tlumaczę :mrgreen:.Według informacji znalezionych na stronie polecanej przez Zbyszka do końca 1944 r. Ki 84 były dostarczane z fabryki do wojskowych warsztatów niemalowane i tam dopiero dostawały lub nie kamuflaż.W monografii Kagero są dwa zdjęcia niemalowanych Hayate z 104 Sentai.Jeden Otsu i jeden Ko.Linie są pokreślone ciemnoszarym bo czarny wydaje mi się za ciemny.Jeszcze by kartonówka wyszła :haha:Ze śmigłem to miałem dylemat jak pomalować.Na zdjęciu tego egzemplarza wygląda na ciemne tak więc równie dobrze mogło być brązowe.Takie zielone jest tylko na zdjęciu.W realu wygląda lepiej.Przynajmniej taką mam nadzieję:oops:

Edytowane przez Xmen