MichalZ Napisano 3 Kwietnia 2019 Share Napisano 3 Kwietnia 2019 Witam, jaki podkład stosować pod zero paints , czy musi być to koniecznie oryginalny tej firmy, czy mogę użyć również gunzy, Tamiy (podkład lub biała akrylowa+leveling thinner)? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 3 Kwietnia 2019 Share Napisano 3 Kwietnia 2019 (edytowane) Nie musi to być ori ZP. Tamka może się ściąć. Gunze, MRP, Bilmodel ok. Edytowane 3 Kwietnia 2019 przez mbrnnr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 3 Kwietnia 2019 Share Napisano 3 Kwietnia 2019 Używam podkładów Gunze- białych, szarych, do metalu. Problemów brak :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 3 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2019 Moglibyście zarzucić jakimś numerem podkładów, lub linkiem do primerów których używacie, z gunzy wyskakuje mi kilka po wpisaniu, a nigdy nie zagłębiałem się w ten temat Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 3 Kwietnia 2019 Share Napisano 3 Kwietnia 2019 To zgłębiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Kwietnia 2019 Share Napisano 3 Kwietnia 2019 (edytowane) 54 minuty temu, MichalZ napisał: Moglibyście zarzucić jakimś numerem podkładów, lub linkiem do primerów których używacie, z gunzy wyskakuje mi kilka po wpisaniu, a nigdy nie zagłębiałem się w ten temat Mówię o tym co w Polsce można kupić, bo za granicą z tego co wiem oferta tych podkładów jest chyba szersza, nie uwzględniam w poniższym sprayów. Z Gunze to akurat dość proste, są 4 gradacje podkładów, zwane Surfacerami: 500, 1000, 1200 i 1500. 1500 daje najgładszą powierzchnię, 500 najbardziej...eeee….niegładką. Surfacery od 500 do 1200 są tylko szare, 1500 są szare, czarne, brązowe i białe. Z mojego skromnego doświadczenia wynika że 1500 to najlepsze podkłady jakie miałem w ręku. Edytowane 3 Kwietnia 2019 przez Solo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 3 Kwietnia 2019 Share Napisano 3 Kwietnia 2019 (edytowane) Ja używam Surfacera 1200 Gunze od dłuższego czasu jako podkład. Nigdy się nie zawiodłem a naniesiona powierzchnia jest fajna, bardzo gładka i bezproblemowa do ewentualnej poprawki/ponownej obróbki - bardzo dobrze widać wszelkie niedostatki do poprawy. Nigdy też mi w jakiś sposób źle nie reagował z kładzionymi farbami. Edytowane 3 Kwietnia 2019 przez Mates Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano 3 Kwietnia 2019 Share Napisano 3 Kwietnia 2019 56 minut temu, Solo napisał: Surfacery od 500 do 1200 są tylko szare, 1500 są szare, czarne, brązowe i białe. Brązowy (Mr.Mahogany) to 1000. 57 minut temu, Solo napisał: nie uwzględniam w poniższym sprayów po uwzględnieniu sprayów - dochodzi biały 1000 i oxide red też 1000 Co do reszty opinii (że to najlepszy podkład jaki można trafić u nas w kraju) - pełna zgoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 3 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2019 (edytowane) Czyli najlepszą powierzchnię da 1500, najbardziej gładką, to teraz jeszcze takie pytanie kosmetyczne https://www.hiroboy.com/Mr_Finishing_Surfacer_1500_White--product--12012.html I szary http://www.m-zone.pl/b-527-mr-finishing-surfacer-1500-gray-szary-podklad-w-sprayu.html Tu są w sprayach ale są tez w szklanych słoiczkach, które lepsze pod względem dozowania, czy z spraya da się równo to położyć czy lepiej samemu aerografem (pod względem ciśnienia i rozcieńczenia). Edytowane 3 Kwietnia 2019 przez MichalZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Kwietnia 2019 Share Napisano 3 Kwietnia 2019 Najbardziej gładką powierzchnię jaką znam to daje Gunze GX2, bez większego problemu można położyć nim tzw. lustro, bez skórki pomarańczowej. Poniżej masz na zdjęciu jaka jest różnica między tym lakierem Gunze, a surfacerem 1500 (dolna część zdjęcia nie dotyczy tematu, więc zignoruj). Co do tego czy kłaść aerkiem czy z puszki: aerkiem masz pełną kontrolę, z puszki leci szeroki, obfity strumień, którym łatwo zalać model jak się nie ma wyczucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 4 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2019 A Czy farba zero paints wymaga polerowania ? i Jaki lakier współpracuje z tą farbą np:. GX 100 od gunzy ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 4 Kwietnia 2019 Share Napisano 4 Kwietnia 2019 A mógłbyś zdradzić, co w ogóle planujesz malować i na jaki kolor? Bo inaczej będzie wyglądać malowanie białego zwykłego i inaczej będzie wyglądać malowanie jakiegoś koloru candy. Bo rozumiem, że chodzi o jakiś samochód/może motor cywilny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 4 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2019 Będę używał koloru candy Orange z palety zero paints. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 4 Kwietnia 2019 Share Napisano 4 Kwietnia 2019 Podkład Gunze 1500, kolor bez znaczenia (wybrałbym czarny). Polerka. Gunze GX2. Srebrna baza Zero. Pomarańczowy Zero. Lakier 2K Zero lub MRP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 4 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2019 A istnieje możliwość zastąpienia bazy srebrnej , Alcladem (ammo) silver a lakier GX2 --->GX 100 gunzy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 4 Kwietnia 2019 Share Napisano 4 Kwietnia 2019 Gunze, nie gunzy. Tak, możesz tak zrobić. GX100 jest to samo co GX2 tylko bez czarnego pigmentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi