empit Napisano 22 Kwietnia 2019 Share Napisano 22 Kwietnia 2019 Sexton w barwach 1 pułku artylerii, 1. Dywizji Pancernej, Normandia 1944 r. Model Dragona, gąsienice Friulmodel, Kalkomanie Armo. Zapraszam do galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 22 Kwietnia 2019 Share Napisano 22 Kwietnia 2019 Bardzo ladny modelik, a do tego jeszcze Polak. Szkoda, ze czasami film od kalek widac, najbardziej na 3 fotce. Jak sie skladalo gaski, bo slyszalem ze friule do schermanow sa troche problematyczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empit Napisano 22 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2019 Akurat ten typ gąsienic jest raczej bezproblemowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
empit Napisano 22 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2019 Z tego co pamiętam, to paliwem raczej po bębnie z kablem się nie lało.... Cieszę się, że uniknąłem tragedii. Może następny wyjdzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Kwietnia 2019 Share Napisano 23 Kwietnia 2019 Baza całkiem dobrze wyszła, ale już weathering jest słaby. Obicia na górze bocznych płyt zbyt mocne ale za to brak jakichkolwiek zacieków. A takie aż się prosza na takich powierzchniach. Palmy z błota byłyby może ok, ale na jakiejś warstwie kurzu. Nad tym bedziesz jeszcze musiał popracować w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 23 Kwietnia 2019 Share Napisano 23 Kwietnia 2019 (edytowane) 23 godziny temu, michal0281 napisał: ... Jak sie skladalo gaski, bo slyszalem ze friule do schermanow sa troche problematyczne? Na tych zdjęciach które są ostre na kole napinającym, widać dość nienaturalne wygięcie łączników - zamiast "celować" w oś koła wygięte są pod dziwnym kątem. Prawdopodobnie całe gąsienice robione są z jednego typu ogniw - z prostym łącznikiem. Pominięte zostały ogniwa z łącznikiem pod kątem dopasowanym do krzywizny gąsienicy na kołach. I to jest w zasadzie cała problematyczność friuli do shermanów (i do pattonów i innych czołgów z dwusworzniowymi ogniwami w których łączniki odlane są razem z ogniwem)... Edytowane 23 Kwietnia 2019 przez martinello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Kwietnia 2019 Share Napisano 23 Kwietnia 2019 ... do tego dochodzi jeszcze kwestia samych gąsienic, które w Shermanopodobnych były raczej napięte. Choć pewno zanajdą sie jakieś fotki z luźniejszymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 5 Maja 2019 Share Napisano 5 Maja 2019 Czołem! Podoba mi się! Jest na czym oko zawiesić! Brudzenie i błoto. Zawsze jest go albo za mało, albo za dużo. Jednym się to podoba, innym nie. Jest to absolutnie rzecz gustu... Jednak najbardziej co mi się nie podoba, to gąsienice. Gąski Friula do Shermana to pomyłka. Raz dawno temu kupiłem, g.... wyszło z nich po złożeniu. W końcu chyba je wywaliłem na śmietnik i tak zakończyłem przygodę z metalowymi trackami do Shermana i innych shermanopodobnych. Zwis! Zwis gąsienic jest fatalny. To praktycznie nie miało miejsca. Jeśli gąski wisiały, oznaczało to że pojazd ma uszkodzone zawieszenie, albo mechanizm napinający. Z takim zwisem , twój Sexton zgubił by kapcie przy pierwszym mocniejszym skręcie... Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi