Oddomi Napisano 3 Maja 2019 Share Napisano 3 Maja 2019 Witam. Chciałbym zaprezentować małą dioramę, którą udało mi się stworzyć. Jest to pierwsza praca, jaką przyszło mi pokazać szerszej widowni, więc prosiłbym o odrobinę wyrozumiałości. Diorama przedstawia czołg T34/85 (od firmy Tamiya w skali 1:35) na skraju piaszczystego osuwiska. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Maja 2019 Share Napisano 3 Maja 2019 Podstawka ładna, pojazd trochę słabo. Nie wiem czym malujesz, ale można podpatrzeć dużo w dzieł pojazdów. Natomiast brudzenie na czołgu leży - tu trzeba dużo w przyszłości popracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oddomi Napisano 3 Maja 2019 Autor Share Napisano 3 Maja 2019 Dziękuję za komentarz. Cieszy mnie fakt, że ktoś chociaż zwrócił uwagę. Czołg malowany pedzelkami. Używałem farb akrylowych Pactra. Co do wheatheringu mam świadomość, że sporo można poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 3 Maja 2019 Share Napisano 3 Maja 2019 Sam zamysł ciekawy! Myślę, że z kolejnym modelem podejdziesz do tematu brudzenia warstwowo tzn. kilka rodzajów brudzenia w różnych miejscach pojazdu z różnych zabrudzeń terenowych. Wash, modulacja, biedronka... coś z tych rzeczy technik aby ożywić model i będzie lepiej! Co następnego bierzesz na warsztat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oddomi Napisano 4 Maja 2019 Autor Share Napisano 4 Maja 2019 Myślałem o czołgu lekkim M24 Chaffee od Bronco. Zestaw wydaje się być dosyć bogaty. Także w skali 1:35. Wstępny zamysł zakłada przeprawę czołgu wraz załogą przez płytką rzekę. Druga opcja zakłada przeprawę czolgu przez most. Bronco ma też model mostu w skali 1:35. Jeszcze nie zdecydowałem . Boję się porwać na przeprawę załogi wprost przez rzekę ze względu na większy stopień trudności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 4 Maja 2019 Share Napisano 4 Maja 2019 Antena radiostacji by się przydała. Poza tym skarpa o takim nachyleniu z piasku nie ma prawa stać (nawet bez obciążenia czołgiem) - podstawy mechaniki gruntów (przepraszam, zboczenia zawodowe). Tak więc osuwisko to i może jest, ale na pewno nie piaszczyste. Resztę Koledzy już napisali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oddomi Napisano 4 Maja 2019 Autor Share Napisano 4 Maja 2019 Czyli zbocze jest zbyt strome? Niestety mechanika gruntów jest mi obca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 6 Maja 2019 Share Napisano 6 Maja 2019 Dokładnie o to chodzi. W gruncie sypkim (np. piasku) maksymalny kąt nachylenia skarpy (w stanie granicznym stateczności) jaki można uzyskać jest równy kątowi tarcia wewnętrznego gruntu. A ten dla piasków wynosi (nawet przy ekstremalnym zagęszczeniu) wynosi 35-36 stopni. Czyli z pasku to stać nie będzie, musiał by być grunt spoisty (np. glina) ale z takich bardziej solidnych (nie wchodząc w detale o wilgotności, stopniu plastyczności itp.). Przepraszam, ale statecznością skarp na chlebek, kiełbasę i masło do niego oraz modele zarabiam, to i odruchowo takie sprawy widzę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Taki Jeden Napisano 6 Maja 2019 Share Napisano 6 Maja 2019 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chorąży Napisano 6 Maja 2019 Share Napisano 6 Maja 2019 Bardzo fajna i realistyczna diorama, podoba mi się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StarBourne Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 Ja bym jeszcze usunął ten szew na lufie bo to strasznie się rzuca w oczy. Poza tym ciekawa diorama. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czes Napisano 12 Czerwca 2019 Share Napisano 12 Czerwca 2019 Super praca 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi