jureczek Napisano 4 Maja 2019 Share Napisano 4 Maja 2019 Ogarnąłem porządek w mojej dziupli - Milej pracować Tak jak obiecałem , sklejam następnego malucha . Obiecałem , ze ma być ładniejszy , jednak chyba na obiecankach sie skończy Wypraski gorsze niż w Airbusie . Model bardzo młody bo z 2015 r. Rozczarował mnie ogromnie , ponieważ sklejałem Tornado w 72 z lat 90-tych , gdzie detal i linie podziału były delikatne i widoczne . Tutaj sporo delikatnych nadlewów , zanikające linie podziału . okna do poprawy . Model posiada kabinę pilotów , oraz pancerne oszklenie , przez które i tak G.... zobaczysz , ponieważ producent dołączył jeszcze kalki na oszklenie owej i w dodatku z gwiazdkami . nie kumam tego Poniższe fotki zobrazują to co mnie czeka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 4 Maja 2019 Share Napisano 4 Maja 2019 Te gwiazdeczki na kalkach znaczą tyle, że należy je po położeniu usunąć. Taki nowatorski pomysł firmy DACO, która kalki te projektowała. Powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostry Napisano 4 Maja 2019 Share Napisano 4 Maja 2019 U mnie ten sam model na warsztacie tyle, że w malowaniu LOT-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 4 Maja 2019 Autor Share Napisano 4 Maja 2019 To milo .Masz taki sam problem z wypraskami jak moje ? Jak masz gdzieś warsztat to zaraz zajrzę Dzisiaj miałem popracować w ogrodzie ,ale 4 °C i padający śnieg z deszczem pozwoliły na mi kontynuacje zmagań z materia .Bardzo tego pozalowalem Poprawiłem linie podziału .Używam do tego rzeźbienia standardu tzn. nożyk Olfa i czeska żyletka . Jako prowadnika używam taśmy Tessa potrójnie sklejonej . Podpatrzyłem gdzieś na YT. postępy prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 5 Maja 2019 Autor Share Napisano 5 Maja 2019 Ogolnie calosc pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 5 Maja 2019 Autor Share Napisano 5 Maja 2019 Podłubałem przy kokpicie , co zmusiło mnie do dorobienia nowego oszklenia . Nie wiem czy będzie coś widać , ale zawsze to coś . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 5 Maja 2019 Super Moderator Share Napisano 5 Maja 2019 2 godziny temu, jureczek napisał: Podłubałem przy kokpicie , co zmusiło mnie do dorobienia nowego oszklenia . Gdzieś mi umknęło, w jakim celu to nowe oszklenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 5 Maja 2019 Share Napisano 5 Maja 2019 Pewnie po to, żeby było kokpit widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 5 Maja 2019 Super Moderator Share Napisano 5 Maja 2019 Myślę, że to nie jest dobry pomysł Jureczku. Kokpit i tak będzie słabo widoczny. A popsujesz sobie wygląd modelu. Takie moje zdanie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 6 Maja 2019 Autor Share Napisano 6 Maja 2019 Macie racje Koledzy Kokpit dupy nie urywa - takie forumowe powiedzenie , które mi się podoba ,jak coś nie jest super . Pozostanę przy oszkleniu pudełkowym .Ladnie pasuje , prawie na klik .To wystrugane prze ze mnie musiałbym kleić na raty , bo troszkę pręży i prawdopodobnie sylwetka noska mogla by ucierpieć na ksztalcie Dzieki na wprowadzenie na dobry tor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 8 Maja 2019 Autor Share Napisano 8 Maja 2019 Ze spasowaniem ??? Bez szpachli się nie obeszło i linie się troszkę mijają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 9 Maja 2019 Autor Share Napisano 9 Maja 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 Idziesz jak burza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 Taka tam ciekawostka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 12 Maja 2019 Autor Share Napisano 12 Maja 2019 Byłoby szybciej , gdyby nie jakiś nie fartowny zestaw .Masa jam skurczowych . Za co się nie wezmę ,wymaga poprawki, Dla przykładu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 12 Maja 2019 Share Napisano 12 Maja 2019 Niestety ten model nie należy do godnych polecenia, jeśli chodzi o jakość wyprasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 16 Maja 2019 Autor Share Napisano 16 Maja 2019 Powoli do przodu ale ręce opadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 21 Maja 2019 Autor Share Napisano 21 Maja 2019 Milczacy ,miły kolego Jeśli większość 1: 144 to taki badziew ,to podziwiam jeszcze z większym uznaniem kunszt Twoich pasażerów . Lapy mi opadły i tylko dlatego , ze staram się kończyć to co zacząłem i model nie wylądował w koszu Udzigdzilem ,bo nawet lepieniem tego nie nazwę . Współczuje młodym adeptom modelarstwa , jak zaczynają swoja przygodę z klejeniem takim zestawem . Dobił mnie końcowy moment kiedy malowałem ,zdmuchlo mi trochę kalek z okien ,chociaż zabezpieczyłem je sido po nałożeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 21 Maja 2019 Share Napisano 21 Maja 2019 Naprawdę dałeś radę - na zdjęciach wygląda ok - jak jest w rzeczywistości - wiesz Ty A co do modeli - jak zawsze - są lepsze i gorsze. Ja jestem o tyle "mądrzejszy", że Twoje obecne rozczarowania mam już za sobą. Jeśli jednak chciałbyś jeszcze w przyszłości jakiegoś pasażera 'zmajstrować' to polecam aktualne modele oz Zvezdy: Airbus 320 jest rewelacyjny, Boeing 737 też jest bardzo dobry, Boeing 787 w obydwu wersjach klei się przyjemnie. Jedynym minusem modeli Zvezdy są nudne kalkomanie - aby model ostatecznie cieszył oko - najlepiej kupić dodatkowe kalkomanie, których jest duży wybór. W razie gdybyś miał coś znowu na oku - pisz, pytaj. Pomogę chętnie ja, czy inni Koledzy mający się w dziedzinie pasażerów również czym pochwalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 22 Maja 2019 Autor Share Napisano 22 Maja 2019 Dziękuje Kto wie może mnie coś najdzie .sylwetki sa mile dla oka Po tych torturach manualnych ,mam do dokończenia Tornado w 1:48 i Su-22 Preferuje ta skale , do małych już nie te łapy i ręce . Pozostały mi jeszcze w 1:72 F-14 , 15 ,i18 . jednak odchodzę do 1:48 i w kolejce już czekają ich więksi bracia Milczacy dziękuje za bardzo mile potraktowanie mnie w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 22 Maja 2019 Autor Share Napisano 22 Maja 2019 Spotter racja , wstyd mi za ten ulepek . Jestem z moim klejeniem prawdopodobnie 20 lat do tylu Czasu mało a za dużo chce i widać efekty Jednak gdy zerknę na te z przed 10 lat widzę ogromna różnice w wykonaniu ,a to dzięki Waszym radom ,pomocy i krytycznymi uwagami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 23 Maja 2019 Share Napisano 23 Maja 2019 Jureczek nie przesadzaj z tą samokrytyką. Model zlepiony , ładnie wyprowadzone szpachlowane miejsca , kalki prosto i symetrycznie. Wszystko ok. Jedyne co jest naprawdę złe to fotografie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi