Panzer Machine Napisano 10 Maja 2019 Share Napisano 10 Maja 2019 10 miesięcy temu zamknąłem etap budowy tego modelu i tak on leżał i czekał na malowanie. No i w końcu się doczekał! Zapomniałem, że wtedy niefortunnie całe gąsienice na stałe przykleiłem do modelu i potraktowałem to jako wyzwanie aby odpowiedzieć sobie na pytanie ile da się z tego wyciągnąć. Efekty można obejrzeć poniżej. Co do samego modelu to wypraski charakteryzują się bardzo ładnym i ostrym detalem. Model jest dość dobrze spasowany. Problematyczne jest łączenie mniejszych elementów - w większości trzeba rozwiercać otwory, w które należy umieścić trzpień elementu. Na wypraskach jest dość spora ilość nadlewek w małych przestrzeniach np wizjery - bardzo kłopotliwe do usunięcia, acz nie nie możliwe. Gąsienice ognikowe składają się z dwóch elementów, gdzie nie ma otworu na ząbki. Elementy łatwo się dzięki odcina od ramki, ale klejenie ich to piekło. Plastik jest kruchy i przy odcinaniu "odskakuje ". Bardzo łatwo połamać elementy przy odcinaniu z ramki. Po sklejeniu prezentuje się świetnie ale "swoje" trzeba przejść. Ja trochę tam od siebie dodałem patrząc na fotki prawdziwego pojazdu, ale bez spiny temat potraktowałem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 10 Maja 2019 Share Napisano 10 Maja 2019 Jak to u Ciebie, ładnie, schludnie i na temat... Zastanawiam się tylko, czemu ma służyć to zdjęcie z tabunem chemii, publikacji i narzędzi..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carlito Napisano 10 Maja 2019 Share Napisano 10 Maja 2019 Lubię te Twoje "modele bez spiny", gdzie jak ja osiągnę 70% tego to mam problemy ze spaniem z wrażenia jak mi wyszło. Podoba mi się, czy filmiku można się spodziewać? Bo ten z T-34 wałkuję jako wzornik do niektórych zabiegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 10 Maja 2019 Share Napisano 10 Maja 2019 Jak zwykle bardzo udana praca. Dla mnie bardzo na temat. Podoba mi się. Lubię Twoje. Zadnych zastrzezen. Tylko patrzec i uczyć się. BRAWO! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 11 Maja 2019 Autor Share Napisano 11 Maja 2019 15 godzin temu, mandrivecs napisał: Jak to u Ciebie, ładnie, schludnie i na temat... Zastanawiam się tylko, czemu ma służyć to zdjęcie z tabunem chemii, publikacji i narzędzi..? Dzięki. W sumie jakbys kiedyś chciał zrobić model po mojemu to już wiesz ile produktów i jakich będziesz potrzebował Zacząłem tak robić od zrobienia modelu Stug Arminus. Jest tutaj na forum relacja. Wtedy zdałem sobie sprawę ile chemii jest potrzebne żeby pomalować takie małe pieroństwo i robię to już cały czas 14 godzin temu, carlito napisał: Lubię te Twoje "modele bez spiny", gdzie jak ja osiągnę 70% tego to mam problemy ze spaniem z wrażenia jak mi wyszło. Podoba mi się, czy filmiku można się spodziewać? Bo ten z T-34 wałkuję jako wzornik do niektórych zabiegów. ooo! Miło mi! Bardzo Odpowiedź w kwestii filmiku, masz poniżej 14 godzin temu, Gerd napisał: Jak zwykle bardzo udana praca. Dla mnie bardzo na temat. Podoba mi się. Lubię Twoje. Zadnych zastrzezen. Tylko patrzec i uczyć się. BRAWO! Dziękuję za miłe słowa No i pam pam pam, dla zainteresowanych procesem powstawania modelu filmik. Głównie malowanie i weathering pojazdu. Jako bonus pod koniec pokazałem jak zrobić podstawkę z asfaltem, i trawą. Pamiętam, że ktoś tutaj pytał mnie o to jak to zrobić, więc jest Wcześniej robiłem asfalt zupełnie inaczej, a na filmie pierwszy raz testowałem masę od AMMO. Całkiem fajny produkt i już "pomalowany" co mnie akurat mocno cieszyło. Zaskoczeniem dla mnie było że reaguje z wodą do momentu aż się go nie utrwali lakierem. Więc można go wygładzać i pracować z nim tak długo aż uzyska się taką powierzchnię jaką się chce uzyskać. Jakbyście mieli jakieś pytania to walcie śmiało. W miarę możliwości postaram się na wszystkie pytania odpowiedzieć. No i jak filmik się podoba to dejcie łapkę w górę i zostawcie subka. Na pewno w przyszłości będzie wincyj filmów. W obecnej chwili zastanawiam się co mógłbym następnego zrobić. Chciałbym coś mniej wymagającego, jakiś taki malutki projekt. Czy macie jakieś sugestie? A może chcielibyście zobaczyć jak coś się robi? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 14 Maja 2019 Share Napisano 14 Maja 2019 Podoba mi się, zwłaszcza kamuflaż, choć sama maszyna do urodziwych nie należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 16 Maja 2019 Share Napisano 16 Maja 2019 Co do modelu to cóż tu mówić... Przecież wiesz, że świetnie wyszedł. Oby więcej takich filmów dotyczących weatheringu. Prosty w odbiorze, wszystko pokazane krok po kroku nakręcony tak jak lubię z prezentacją działania poszczególnych efektów w rogu ekranu i w świetnej jakości obrazu. Możesz takimi produkcjami konkurować z najlepszymi tutorialami. Współpracujesz już z jakąś firmą czy jeszcze nie ? Mam jeszcze pytanie bo podoba mi się ten efekt z heavy chipping i north africa dust czym potem najlepiej umyć aerograf bo boję się trochę wlać do niego specyfiki olejne. I czy trzeba go do tego rozkładać bo na jednym specyfiku do czyszczenia z olei napisali w instrukcji, że wystarczy tylko przedmuchać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 17 Maja 2019 Autor Share Napisano 17 Maja 2019 W dniu 14.05.2019 o 23:51, LordDisneyland napisał: Podoba mi się, zwłaszcza kamuflaż, choć sama maszyna do urodziwych nie należy. Dzięki W dniu 16.05.2019 o 16:54, TAW napisał: Co do modelu to cóż tu mówić... Przecież wiesz, że świetnie wyszedł. Oby więcej takich filmów dotyczących weatheringu. Prosty w odbiorze, wszystko pokazane krok po kroku nakręcony tak jak lubię z prezentacją działania poszczególnych efektów w rogu ekranu i w świetnej jakości obrazu. Możesz takimi produkcjami konkurować z najlepszymi tutorialami. Współpracujesz już z jakąś firmą czy jeszcze nie ? Mam jeszcze pytanie bo podoba mi się ten efekt z heavy chipping i north africa dust czym potem najlepiej umyć aerograf bo boję się trochę wlać do niego specyfiki olejne. I czy trzeba go do tego rozkładać bo na jednym specyfiku do czyszczenia z olei napisali w instrukcji, że wystarczy tylko przedmuchać? Ja myję aero Cleanerem z AMMO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 17 Maja 2019 Share Napisano 17 Maja 2019 Czym robiłeś spawy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 17 Maja 2019 Autor Share Napisano 17 Maja 2019 2 minuty temu, piotrkur napisał: Czym robiłeś spawy?? Przyklejałem (Tamiya Extra Thin) pręcik o profilu okrągłym firmy Plastruct po czym "namaczałem" go znów klejem np Tamiya Extra Thin i nożykiem typu skalpel dziabałem wzór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 17 Maja 2019 Share Napisano 17 Maja 2019 thx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi