rzelu Napisano 20 Marca 2008 Share Napisano 20 Marca 2008 PKD4GA , no jednak jest różnica między jednomiejscowym experymentalem o masie 6000kg, a maszyną transportową o masie 26000kg. Warto wspomnieć że od sierpnia ub.r. Osprey'e latają w Iraku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 20 Marca 2008 Share Napisano 20 Marca 2008 rzelu - jasne ze jest roznica. Chodzilo mi o koncepcje zastosowania takich silnikow, o jakich pisal Majek. Mnie chodzi po glowie raczej taki Osprey, tylko z silnikami odrzutowymi. - juz pare lat Pentagon "pobrzedkuje" o nastepcy C-130 z rodzaju Opsrey'a - V-44 Moze im starczy $$$ mimo irackich klopotow ? http://www.popularmechanics.com/science/air_space/1280611.html Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 20 Marca 2008 Share Napisano 20 Marca 2008 Jakims tam specem od konstrukcji lotniczych nie jestem, ale patrzac na ilustracje, przychodzi mi do glowy jedno pytanie. Jak rozwiazany zostanie problem tylnej pary smigiel/wirnikow/rotorow pozostajacej w aerodynamicznym cieniu podczas lotu poziomego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kermit Napisano 20 Marca 2008 Share Napisano 20 Marca 2008 Jakims tam specem od konstrukcji lotniczych nie jestem, ale patrzac na ilustracje, przychodzi mi do glowy jedno pytanie. Jak rozwiazany zostanie problem tylnej pary smigiel/wirnikow/rotorow pozostajacej w aerodynamicznym cieniu podczas lotu poziomego?Dobre pytanie. Jednakże odpowiem na nie innym pytaniem: są konstrukcje helikopterów, które posiadają jakby dwa wirniki na jednej osi, które obracają się przeciwsobnie niwelując moment obrotowy. W takim przypadku jeden również pozostaje w cieniu drugiego, a działa. Jak więc to jest rozwiązane? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 20 Marca 2008 Share Napisano 20 Marca 2008 No wlasnie smiglowce w ukladzie Kamowa, samoloty napedzane smiglem przeciwbieznym czy wreszcie Do-335... Pierwsze smiglo nie generuje przecie prozni... Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 20 Marca 2008 Share Napisano 20 Marca 2008 ...Przypuszczam, ze kolejnym krokiem w rozwoju koncepcji V-22 bedzie zastosowanie silnikow turboodrzutowych zamiast turbowalowych, chociaz takie rozwiazanie tez ma wiele wad i ograniczen. Tu ograniczeniem jest temperatura gazów wylotowych z dyszy silnika przy dużej prędkości wylotowej. Ale nie ma technicznego problemu, którego mądre głowy nie potrafiłyby rozwiązać ;) A koncepcje rozwoju śmigłowców mają się dobrze. Sikorsky rozwija koncepcje śmigłowców ze śmigłem pchającym zamiast klasycznego śmigła ogonowego, Mil również głosi, że w takim układzie konstrukcyjnym, przy zastosowaniu owiewek piasty wirnika nośnego można osiągnąć prędkości maksymalne lotu poziomego rzędu 500 km/h, renesans przeżywa koncepcja wirników współosiowych... śmigłowce nieprędko odejdą w zapomnienie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 20 Marca 2008 Share Napisano 20 Marca 2008 No wlasnie smiglowce w ukladzie Kamowa, samoloty napedzane smiglem przeciwbieznym czy wreszcie Do-335... Pierwsze smiglo nie generuje przecie prozni...No tak, macie racje... Przeciez w sprezarce silnika odrzutowego tez jest kilka stopni sprezania, zeby daleko nie szukac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_1100 Napisano 20 Marca 2008 Share Napisano 20 Marca 2008 hmm..... myślę, że nie o takie recenzje chodziło GRUBYYY emu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 20 Marca 2008 Super Moderator Share Napisano 20 Marca 2008 hmm..... myślę, że nie o takie recenzje chodziło GRUBYYY emu. Przymajmniej się dowie czegoś więcej o swoim modelu, którego zbudował, jeżeli tego jeszcze nie słyczał lub nie czytał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal_1100 Napisano 20 Marca 2008 Share Napisano 20 Marca 2008 Przymajmniej się dowie czegoś więcej o swoim modelu, którego zbudował, jeżeli tego jeszcze nie słyczał lub nie czytał. Jak pisał wczesniej jest to jego pierwszy model (zgadzam się, wiedzy nigdy nie za dużo), a chyba każdy go olał. Ale zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimi Napisano 21 Marca 2008 Share Napisano 21 Marca 2008 Yyyy....to ja sie może wyłamie z tłumu...model super wykonany jak na 1 model mój V-22 niestety nie doczekał sie skończenia, bo wcześniej miał kolizje ze ścianą. Pozdrawiam kolegę z klubu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 21 Marca 2008 Super Moderator Share Napisano 21 Marca 2008 mój V-22 niestety nie doczekał sie skończenia, bo wcześniej miał kolizje ze ścianą. Czyś byś był zbyt nerwowy, na to hobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimi Napisano 21 Marca 2008 Share Napisano 21 Marca 2008 yyy...rozumiem, że chcecie poprawić grubego, co to za sprzęt...ale bez przesady, tu nie o to chodzi, komentarzy o samym modelu można na palcach 1 ręki policzyć. A teraz już o modelu. Model ładnie wykonany, jak na pierwszy śmigłowiec/samolot/statek lotniczy/helikopter *(*niepotrzebne skreślić). oby tak dalej i pozdrawiam kolege z klubu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimi Napisano 5 Kwietnia 2008 Share Napisano 5 Kwietnia 2008 mój V-22 niestety nie doczekał sie skończenia, bo wcześniej miał kolizje ze ścianą. Czyś byś był zbyt nerwowy, na to hobby Nie jestem zbyt nerwowy, nie napisałem całości, wcześniej ktoś uznała że będzie śmiesznie jak mi skrzydło podpali, i kiedy przyszedłem było ono pięknie spalone i niedo naprawy...więc poleciał w swój ostatni lot w strone ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grubyyy Napisano 17 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2008 I dobrze zrobiłeś. pozdrawiam kumpla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi