Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Szukając modeli polskich (lub latających z polskimi znakami) szybowców natknąłem się na "Komara bis" - przedwojenną konstrukcję, modyfikację "Komara" (podobnie jak powojenne "Komar 48" i "Komar 49"). Nie namyslając się długo zakupiłem model na jednym z portali aukcyjnych.

Pudełko prezentuje się całkiem zgrabnie (choć jest małe) i jest sztywne (części powinny przetrwać! :) )

ibx001.thumb.jpg.3657a40da0281f50b6fdc905413dd98a.jpg

Po otwarciu ukazuje nam się taki oto widok:

ibx002.thumb.jpg.1c423f741958c910a58a225fe63f2b90.jpg

Kartka A4 to instrukcja. Napisałem "instrukcja"? Nie - to rys historyczny z  profilem szybowca. O montażu słowa a przydało by się (o tym za chwilkę).

ibx003.thumb.jpg.2065b2a8194c9fac47e7bc94e5d4273e.jpg

Pierwsza niemiła niespodzianka to widok płata

ibx004.thumb.jpg.836199fa1eaa4dadfc2dffac93fff027.jpg

Do zbyt małego pudełka wtłoczono za długi płat :rozga:

ibx005.thumb.jpg.2487773a2930ad90ef369734eb5f1274.jpg

ibx006.thumb.jpg.08d9bc62ae9c5a52e5631cce2d6e0c7b.jpg

Szkoda, bo sam płat nie wygląda źle

ibx007.thumb.jpg.cb3fa578f4303dd1b17973bd46b49572.jpg

Druga niemiła niespodzianka to zawartość woreczka strunowego. Sporo drobiazgów, ale po co jest kilka z nich to wie chyba tylko sam autor (albo kompletujący zestaw)

ibx008a.thumb.jpg.17bbc5d2132e84ec86c4272e9a30a32d.jpg

ibx008b.thumb.jpg.e463b0bbbb7dd1e99c1a5e4b4ee17dae.jpg

Trzecia niespodzianka to... trzy fotele w zestawie. Ten po lewej był z resztą części. Dwa dodatkowe w osobnej torebce. Bądź tu mądry...

ibx009.jpg

Do zaprezentowania zostały już tylko dołączone kalkomanie

ibx0010.thumb.jpg.0ed18fa23665382b42935a8e4c855c9d.jpg

Zestaw jaki jest każdy widzi. Stanowczo traci przez: brak instrukcji, zamieszanie z fotelami i... za małe pudełko ?

Sam odlew wydaje się jednak przyzwoity, detal jest w miarę dobrze zachowany, nie ma wielu pęcherzyków a w kadłubie znalazłem jednen istotny skurcz. Skala zestawu to jakieś 1/70 (biorąc pod uwagę wymiar skrzydeł, ale... "kupuję go" i tak :) ). Teraz tylko warsztat i czekam na porady kolegów jak wyprostować ten płat (gorąca woda? jak gorąca? :) )

Edytowane przez Kon_Bar
literówki
Napisano

:hmmm:

Wiadro gorącej wody i może się wyprostuje

Z drugiej strony to jednak całkiem zgrabna linia wyszła, taka płynna, bez załamań wink3

Trochę taki Dreemlainer :szczerbol:

• Haha 1
  • 2 weeks later...
Napisano

Mam wrażenie, że historia jest podobna jak w moim Ikarusie S-49 z tej samej firmy. Na pierwszy rzut oka jest fajnie, ale jak przyjrzeć się bliżej, to nie za wiele się zgadza.

Jeśli się jeszcze porówna z planikiem z III tomu Glassowych Polskich Konstrukcji Lotniczych, powstaje wrażenie, że model powstał z pamięci, w ciemnym pokoju.

W oryginale dziób jest praktycznie równy na długość wykrojowi kabiny, w modelu ten ostatni jest o wiele krótszy.

Proporcje grzbietu też są zaburzone, tak jakby skrzydło miało za dużą cięciwę, przez co optycznie skraca się ogon.

Kąty natarcia i spływu usterzenia pionowego są równe, czyli od czapy.

Stery wysokości zwężają się jedno żeberko za daleko od kadłuba, no i powinny być płytowe, bez podziału na ster i statecznik.

Na planach między lotką, a żeberkiem skośnym przy kadłubie jest pięć "przestrzeni międzyżebrowych", w modelu- cztery.

Będzie rzeźba! A ciekawe co jeszcze znajdziesz w realu!

• Like 1
Napisano

Co do tych skrzydeł, to możesz spróbować zanurzać je na chwilę (ale nie całe tylko do wysokości zagięcia) we wrzątku. Zanurzasz na kilka sekund, wyjmujesz i przez 3-4 sekundy żywica jest plastyczna i możesz ją kształtować. Nie wiem niestety czy to zadziała przy każdej  żywicy ale bez problemu udało mi się w ten sposób ukształtować zdeformowaną dyszę Airesa.

Napisano
W dniu 14.06.2019 o 07:16, Kon_Bar napisał:

ibx006.thumb.jpg.08d9bc62ae9c5a52e5631cce2d6e0c7b.jpg

Właściwie to mógłbyś popracować i wystrugać z tego zgrabne śmigiełko... :)