Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Naszło mnie na budowę British Rolls-Royce Armoured Car Pattern 1914 firmy MENG.

Model prosto z pudła w malowaniu z I Wojny Światowej

Znalezione obrazy dla zapytania meng rolls royce armoured car review

IMG_5135.thumb.JPG.d9711fb1cac5624e1febfa0ce44b857f.JPG

Edytowane przez jaxiu
Napisano (edytowane)

Model, poza kołami, które wymagały odrobinę gimnastyki, składał się jak klocki lego.

IMG_5144.thumb.JPG.c6ec75cea5226f4973fb4d67abb5cb00.JPG

Edytowane przez jaxiu
Napisano (edytowane)

Mr. Surfacer i czarne cieniowanie techniką B&W

IMG_5151.thumb.JPG.53571ccf18a0acd15256a61290b728c3.JPG

Edytowane przez jaxiu
Napisano (edytowane)

Pierwsza i jedyna warstwa koloru bazowego, Mr Hobby 366, mocno rozjaśnionego bielą

IMG_5158.thumb.JPG.1ffa6d4ef43a81373b6d34e414af07f5.JPG

Edytowane przez jaxiu
Napisano (edytowane)

Po analizie materiałów, okazało się, że czarne opony, wulkanizowane sadzą, firma Michelin zaczęła produkować w 1917 roku, model jest w malowaniu z 1916, więc oponki w kolorze naturalnej gumy

IMG_5170.thumb.JPG.20d78b618e270747c1074a3d798692f4.JPG

Edytowane przez jaxiu
Napisano (edytowane)

Pierwszy wash - STARSHIP STREAKING AMIG1209

Tak użyłem washa do statków kosmicznych na pojeździe z I Wojny Światowej ]:->

IMG_5187.thumb.JPG.a1cf973f14f48b1cca14e28c8b78e8cc.JPG

Edytowane przez jaxiu
Napisano (edytowane)

Model czeka na dalszy weathering....

IMG_5186.thumb.JPG.d327906efc446d5295769c580bf13168.JPG

Edytowane przez jaxiu
Napisano (edytowane)

Model czeka na dalszy weathering....

IMG_5181.thumb.JPG.a2c72aa97233a75251638f8b8d3d4ee4.JPG

Edytowane przez jaxiu
Napisano

Fajnie,  cos nietypowego.  Jestem ciekaw ile osob po niedoczytaniu w warsztacie bedzie sie rozwodzic nad kolorem opon...

• Like 1
Napisano (edytowane)

Co do koloru opon, miałem wiele wątpliwości. Po przeczytaniu całego internetu (dwa razy), przejrzeniu dostępnych zdjęć, wyszło jak napisałem, upowszechnienie czarnych opon miało miejsce gdzieś w okolicach 1917, czynników było wiele, 

fakty:
1) pierwsze czarne opony, na masową skalę,  Michelin wypuścił w 1917
2) wielu producentów wcześniej zaczęło dodawać sadzy, bo tlenek cynku dodawany do jasnych opon był potrzebny do produkcji mosiądzu (łuski, w pierwszej wojnie zużyli sporo łusek...), więc zastępowali go sadzą...
3) wielu producentów robiło wcześniej czarne opony, bo były wytrzymalsze (5000km wytrzymałości miały jasne bez sadzy, 12000-15000 miały opony z dodatkiem sadzy)

https://jalopnik.com/heres-why-tires-are-black-1828925177

Edytowane przez jaxiu
Napisano

Miodzio :)

Chętnie oglądam, by przygotować się do pracy przy moim RR- choć zrobię go w wersji z Afryki z czasów następnej wojny.

Nie wątpię, że składa się jak klocki l*, czekam więc na dalszy weathering w Twoim wykonaniu.

Pozdrawiam!

Napisano

Malunek wychodzi całkiem ciekawie .

Natomiast tak jak widzę szprychy dalej pancerne a ich ilość zakrawa o kpinę ,zarówno w tym rodenowskim jak i tutaj .

No cóż zapewne jeden zapatrzył się na drugiego ?

Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Andrzej Godlewski napisał:

Malunek wychodzi całkiem ciekawie .

Natomiast tak jak widzę szprychy dalej pancerne a ich ilość zakrawa o kpinę ,zarówno w tym rodenowskim jak i tutaj .

No cóż zapewne jeden zapatrzył się na drugiego ?

No szprych faktycznie niewiele. Jedyna opcja to byłoby koła pleść samemu z nitki albo drucika. Jakoś nie miałem weny na takie zabawy...

Edytowane przez jaxiu
Napisano

To prawda ,zaplatanie szprych to nie lada wyzwanie dla modelarza , zapewne malunki zrekompensują tą wadę .

Nie mniej jednak przy dzisiejszych technologiach wykonanie poprawnych fototrawionek jest możliwe .

Tak jak patrzę na Lanchestera to też rewelacji nie ma ale jednak to przy technologi wtryskowej i tak uzyskano o niebo lepszy efekt .

Niestety koła są bardzo ważnym elementem każdego pojazdu , kiepsko  wykonane niestety mogą dużo popsuć w wyglądzie .

Nie mniej jednak chętnie podpatrzę jak Ci to wyjdzie finalnie .

Napisano

Ten Starship Streaking wygląda bardzo dobrze na tym kolorze :) Nie jestem fanem Wielkiej Wojny, ale niektóre pojazdy są bardzo interesujące.. Czekam na więcej zdjęć z prac ?