Marak Napisano 27 Lipca 2019 Share Napisano 27 Lipca 2019 American Lafrance Fire Chief American Lafrance Feuerwehr American Lafrance Pumper Rodzinka Lafranców w komplecie Koniec zabawy - modele poszły na półkę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 27 Lipca 2019 Share Napisano 27 Lipca 2019 Bardzo ładne te wozy strażackie. Fajna kolekcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 27 Lipca 2019 Share Napisano 27 Lipca 2019 Podobają mi sie nie masz żadnego szkła żeby je zabezpieczyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 30 Lipca 2019 Share Napisano 30 Lipca 2019 Kolekcja robi wrażenie Bardzo fajnie skupiłeś się na dość niszowym temacie, który jest jednocześnie trudny w wykonaniu. Pokusisz się kiedyś o wóz prosto z akcji-brudny ,zakurzony, przed myciem? Ps- jak ty te modele z kurzu czyścisz? Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 30 Lipca 2019 Autor Share Napisano 30 Lipca 2019 Odpowiadając kolegom. Niestety nie mam szklanej gabloty. To co na zdjęciu, to połowa moich półek. Gdybym na wszystko chciał dać szkło, to wyszłoby ok. 2000 zł. Nie stać mnie, bo teraz wszystkie oszczędności przeznaczam na wykupienie godzin lotów awionetką. Może na stare lata nauczę się jeszcze pilotować. Pomału idzie mi coraz lepiej. Wracając do modeli. Raz w roku ściągam je z półek i myję. Za każdym razem 2-3 modele tego nie wytrzymują i w ten sposób robi się miejsce na nowe modele. Czy zrobię kiedyś "brudny" model? Nie wiem. Na razie mnie to nie ciągnie. W tej chwili mam zaczętego Mercedesa 1017 który wzoruję na oryginale z OSP Bierawa i Stara 266 z OSP Świętoszowice. Patrząc jak te wozy pomimo długiego wieku są zadbane, nie mógłbym im zrobić takiego świństwa, żeby zrobić ubrudzony model. Kiedyś myślałem o tym, żeby zrobić model Stara który spalił się w pożarze rafinerii. Auto stoi w muzeum w Mysłowicach. Ale to plany dalekosiężne. Dziękuję za miłe słowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 30 Lipca 2019 Share Napisano 30 Lipca 2019 W dniu 27.07.2019 o 08:24, Marak napisał: Koniec zabawy - modele poszły na półkę. Piękna kolekcja ! Powiedz co tam stoi pomiędzy Peterbiltem a Unimogiem? Jakoś nie mogę dopasowac z pamięci modeli... Samoróbki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 30 Lipca 2019 Share Napisano 30 Lipca 2019 Piękna kolekcja! Rewelacja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 30 Lipca 2019 Autor Share Napisano 30 Lipca 2019 2 godziny temu, Kon_Bar napisał: ....Powiedz co tam stoi pomiędzy Peterbiltem a Unimogiem? Jakoś nie mogę dopasowac z pamięci modeli... Samoróbki?.... Z prawej Opel Blitz - Italeri - prosto z pudła Z lewej Volkswagen T3 - Revell - mocno przerobiony na OSP Mieszkowice. Oryginał już nie istnieje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 30 Lipca 2019 Share Napisano 30 Lipca 2019 Świetne - "to co tygryski lubią najbardziej" - konwersja w ratownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 31 Lipca 2019 Share Napisano 31 Lipca 2019 VW super, a możesz wrzucić fotki Tego Blitza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 31 Lipca 2019 Autor Share Napisano 31 Lipca 2019 12 godzin temu, Bartosz Ciesielski napisał: VW super, a możesz wrzucić fotki Tego Blitza Blitz - to nie jest mój powód do dumy. Klejony 7-8 lat temu. Jakoś nie miałem sentymentu do tego modelu. Może szkoda, bo w Polsce dużo takich (podobno) po wojnie jeździło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 31 Lipca 2019 Share Napisano 31 Lipca 2019 (edytowane) źle nie wygląda i widzę malowanie Francuskie, wiem że do dzisiaj jedno osp ma Mercedesa jak dobrze pamiętam z 1942 roku, bo okazuje się ze na ileś czołgów u Niemców przypadał wóz strażacki który miał gasić uszkodzone czołgi później miały być remontowane i wracać na front .Wóz który ma to osp służył własnie w takiej frontowej straż i kiedy go pozyskano miał tylko spalone opony . Jedna mała uwaga maski Blitza nie składają się są jako jeden element ale podoba mi się Edytowane 31 Lipca 2019 przez Bartosz Ciesielski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 1 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2019 13 godzin temu, Bartosz Ciesielski napisał: ...Jedna mała uwaga maski Blitza nie składają się są jako jeden element ... Tego nie wiedziałem. Dzięki za informację. Odnośnie starych wozów. Na tegoroczny zlot do Główczyc przyjechał taki oto całkowicie sprawny Magirus. OSP po wojnie dostało 2 wozy, Magirusa i Blitza. Blitz służył do końca lat 80. i poszedł na żyletki. Magirusa udało się chłopakom uratować. W trakcie zlotu odbyła się kilkunasto kilometrowa parada. Wiele żuków czy leciwych starów miało kłopoty z przegrzewaniem się silników (upał 32 stopnie), ponownym ich uruchomieniem czy wbiciem biegu po zatrzymaniu. Ten Magirus przejechał całą trasę bez problemu . Był też taki "zabytek". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 1 Sierpnia 2019 Share Napisano 1 Sierpnia 2019 Eee wolę klasyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi