Skocz do zawartości

Normandia 1/72

czak45

Rekomendowane odpowiedzi

Ufff.

Ale sie umeczylem tym malowaniem.

Aerograf ciagle sie zacinal, nie chcial malowac.

Moze sprobowac olejami moze Humbrole.

Ktos wie jaka jest roznica.

Bo juz mam dosyc nawet (retader) nic nie daje :(

Efekt jak widac.

Hmmm jakim to akrylem malowałeś? Jeśli masz w miarę świerzego,dobrze rozmieszanego i rozcieńczonego akryla Tamiyi, Pactry czy nawet Model Master Acrylic, to nie powinno dochodzić do takich rzeczy...

Co do Humbrola,to ona też wcale nie jest taki wdzięczny w malowaniu. Wszystko w porządku gdy farba jest dość nowa,ale jeśli trochę postoi to też są akcje. Najlepiej rozcieńczać Humbrola Wamodem.

Na twoim miejscu sprawdziłbym też stan domycia twojego aerografu. Może być po prostu zaklajstrowany po poprzednich malowaniach...

Zawsze gdy to wszystko zawiedzie zostają Ci Valejo Model Air

• Odpowiedzi 124
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

I to mnie przeraża-tempo w jakim robisz modele i kolejność składania. Kleisz razem koła gąski a dopiero potem malujesz. I wychodzi perfekcyjnie. A ja się bawię-bandażę najpierw potem reszta, potem gąski i wychodzi nieżle ale to strasznie zżera czas...

Tak jak napisano, nie psikaj Humbrolami - dają fakturę baranka. Potem próbujesz to zamalować i jest jeszcze gorzej

Choć Alex Clark pisał mi, że mocno je rozcieńcza.

Ładne kamo, jakiego aero używasz?

Widzę, że producent modelu dał dupy z przednimi błotnikami (strasznie ich nie lubię w tym czołgu).

Świetne to ujęcie od góry - psychodelia jak w "Żwirku i Muchomorku" lub "Jacku i Placku"

Pomalowałem podkładowym miejsca po mocowaniu błotników, miejsce pod krzyże i włazy.

k1cr6.jpg

k2js3.jpg

k3rn0.jpg

Niestety niby kolor ten sam, ale robione kamo zmieniło delikatnie ton bazowego w kierunku zielonym. Widac roznice.

I co dalej?

Czy wash to zniweluje?

Zazwyczaj po nałożeniu kamo psikam calość bardzo wodnistym bazowym, coś jak filtr.

Model robi sie bardziej wypłowialy. Może w ten sposób te różnice uda się zniwelować?

Pozdrawiam

Jak masz możliwość zrób 3 - 5 filtrów na całości ale różnicując płaszczyzny,

górne boczne... na bank zniwelujesz te różnice. Tylko kalki wcześniej połóż.

Filtruy albo rozcienczonymi humbrolami, albo olejami

albo gotowe filtry MIGa. ja jeszcze prósze całość przy lakierowaniu

na żółto.. ale to takie zbocznie z grafiki.

Dzieki Subgrafik, ale tych filtrow to ja sie musze nauczyc.

Nie chce skopac tego modelu.

I osobiscie jak widze watki warsztatowe, to nie widze roznicy przed i po filtrach.

A tymczasem psiknelem calosc bazowym rozwodnionym.

Czy to jest filtr?

Wyglada tak (tym razem od przodu):

kprzoday4.jpg

Pozdrowienia

I o tochodzi Jak pryśniesz jeszcze żółtym i niebieskim bedzie ok. Zaglebienia i ewentualne slady korozji pieknie podkresli czerwony.

Zastosuj filtry miejscowo, wedle uznania. Osobiscie dodał bym fioletowy

Faktycznie Chłopie masz niesamowite tempo pracy i potencjał niemały, że nie wspomnę o czasie którego mnie tak brakuje.

Pozdrówka

Jeśli tylko ma się wolny czas, to czemu ma się go nie spożytkować intensywną pracą nad modelem

Tym bardziej jeśli ta praca przynosi dobre merytorycznie i estetycznie efekty.

Ładne kamo, jakiego aero używasz?

Sorki przeoczylem pytanie.

To jest tzw. pseudo Iwata ze zbiorniczkiem z boku.

A co jest nie tak z blotnikami?

Chodzi o te polokragle?

Pozdrawiam