Pafica Napisano 19 Kwietnia 2008 Share Napisano 19 Kwietnia 2008 Qrcze, to podłoże wygląda jak moje podwórko, naprawdę przewyższa pod wieloma wzgledami dioramy w 1/35....rewelacja, rewelacja i jescze raz rewalacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 19 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2008 Nie sądze aby konkretny nr farbki Ci pomógł, to musisz sam "pod siebie" wybrać Wlasnie moza duzo czytac, namietnie studiowac tematy na forum, ale bez eksperymentow i obserwacji sie nie obedzie. Dzieki za rozwiniecie tematu to podłoże wygląda jak moje podwórko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 19 Kwietnia 2008 Share Napisano 19 Kwietnia 2008 SUPER podstawka, jak żywa!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 19 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2008 Niemiec przerobiony na: (jak widac) Chyba kieszenie troche za wysoko Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 20 Kwietnia 2008 Share Napisano 20 Kwietnia 2008 E tam, może być! I tak jest jak na razie wspaniale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 21 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2008 Zrobilem washa, kurzenie itp. Model strasznie wyplowial, z czego nie jestem zadowolony. Porownywalem zdjecia i mysle ze moglem sobie darowac ten jasny filtr zrobiony aerografem. Jeszcze duzo nauki przedemna Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnowogro Napisano 21 Kwietnia 2008 Share Napisano 21 Kwietnia 2008 Co prawda za późno na zmianę koncepcji, ale podobną scenkę możesz obejrzeć na tym zdjęciu, jeśli jeszcze nie widziałeś to daję też link do strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 21 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2008 Zdjecie widzialem, dzieki. Jeszcze nie tak dawno mialem wielka ochote zrobic cos na podstawie zdjecia, ale jak narazie mi przeszlo. Po co robic cos co juz mozna zobaczyc na zdjeciu. Oczywiscie taka praca pokazuje poziom zdolnosci modelarskich. Ponadto zima to jeszcze nie dla mnie Narazie mam wielki dylemat i rozczarowanie, poniewaz wszystko co maluje na kamo 3-barwne i wash'uje czarnym pigmentem robi sie strasznie ciemne. W swietle zarowym jest ok, ale w dziennym strasznie to wyglada. Dla przykladu wklejam zdjecie. I tak: Modele po lewej wykonane sa tak samo jak te po prawej. Jedyna roznica jaka dotyczy tych ciemniejszych to to, ze po pomalowaniu na nich kamo, calosc psiknelem rozwodnionym bazowym-piaskowym (cos jak filtr). Chyba juz tego wiecej nie zrobie. Podsumowujac zauwazylem, ze modele trzeba malowac na bardzo jasno bo potem filtry, washe itp., strasznie je sciemniaja. (po co komu numery farbek, przeliczniki itd, ostatnio wybieram farby na oko ) Chyba jeszcze dzis zrobie na tygrysie nowe kamo, tym razem bez filtru z bazowego i moze mniej washa. Co o tym myslicie? Jak wasze modele wygladaja w roznym swietle? Pozdrawiam. Ps. mnowogro, fajna stronka, dodalem do ulubionych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balu Napisano 21 Kwietnia 2008 Share Napisano 21 Kwietnia 2008 Ja mam ten sam problem Po tych wszystkich lakierach, pigmentach, filtrach model strasznie ciemnieje Dlatego teraz maluje na przesadnie jasne odcienie. Co do scenki to nie mogę doczekać się końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 21 Kwietnia 2008 Share Napisano 21 Kwietnia 2008 W/g mnie na KT kammo jest dobre: 1.bedzie jako eksploatowany 2. przecież nierzadko dorzucali na nie błota, by jeszcze je przyciemnić 3. zdjęcia czarno białe, bywają często prześwietlone i wychodzi na nich jaskrawsze kammo. Moim zdaniem, zbyt jasny model, to model przerysowany, kwestia co robimy( dla siebie i uznania, czy dla kogoś..wtedy rysujemy:piwo:) Co do zaciemniania modelu filtrami i washem, ratuje nas umiar...a z tym, to raczej ciężko ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 22 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2008 Dzis kupiłem WHITE SPIRIT. Przy użyciu tego specyfiku, zrobiłem pierwszy WASH z farb olejnych dla plastyków. Wcześniej robiłem pigmentamia AGAMY PAINTATOR, rozpuszczonymi w wodzie. Jest różnica, tylko ile czekać na wyschnięcie? I kiedy psiknąć mattem, bo jakieś takie błyszczące to troche jest. I jeszcze jedna fotka w prawidłowym ustawieniu aparatu (wczesniej było chrome). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 22 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2008 Dzisiejsza fotka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 22 Kwietnia 2008 Share Napisano 22 Kwietnia 2008 A co się temu halftrackowi stało, że taki biały? Malowałeś w piekarni?? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 22 Kwietnia 2008 Share Napisano 22 Kwietnia 2008 Jest różnica, tylko ile czekać na wyschnięcie? Farby olejne rozcieńczone nigdy nie wysychaja zawsze jak się dotkniesz to się upapszesz... pociągnij go lakierem i będzie git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 22 Kwietnia 2008 Share Napisano 22 Kwietnia 2008 Farby olejne rozcieńczone nigdy nie wysychaja zawsze jak się dotkniesz to się upapszesz... pociągnij go lakierem i będzie git. Bzdura... wysychają znacznie szybciej niż normalnie. Ja pracowałem dalej już po 30 minutach po nałożeniu olejnego washa. Dla spokoju można odczekać dzień, po dwóch-trzech są już bardzo dobrze związane z powierzchnią i można spokojnie działać dalej, bez lakierów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 22 Kwietnia 2008 Share Napisano 22 Kwietnia 2008 Jonak Jakich oleji używasz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 22 Kwietnia 2008 Share Napisano 22 Kwietnia 2008 Renesansy i Van Gogh'i bardzo ładnie wysychają, czy to rozcieńczone benzyną lakową, terpentyną, white spiritem czy wamodem. Nie miałem problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jonak Napisano 22 Kwietnia 2008 Share Napisano 22 Kwietnia 2008 Jakich oleji używasz?? Teraz 512 Abteilung, ale przez moje ręce przewinęło się jeszcze kilka innych farb, zarówno syf typu Renesans jak i Talensy. Nigdy nie miałem problemu z wysychaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 22 Kwietnia 2008 Share Napisano 22 Kwietnia 2008 Ja używam St Petersburg i nigdy do końca nie wyschną rozcieńczam terpentyną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 22 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2008 Ja uzywam MAIMERI made in ITALY 5,50 zl za tubke 20 ml. Rozcienczam White Spirit. Figurka pomalowana, troche szara na tych zdjeciach. Nie znam sie zabardzo na GI, tyle co sobie zdjecia poprzegladalem. Jak sa jakies watpliwosci to prosze pisac. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 23 Kwietnia 2008 Share Napisano 23 Kwietnia 2008 Ładna, ale trochę brakuje mu bambetli typu manierka, ładownica itp. http://plasticsoldierreview.com/PeriodWorldWar2.html#USA Warto obejrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 23 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2008 A dzieki widzialem stronke, ale nie wiedzialem, ze mozna ustawic wg. panstw. Po czesci bambetle beda w srodku to ma byc kierowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 23 Kwietnia 2008 Share Napisano 23 Kwietnia 2008 Może to też się przyda: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 24 Kwietnia 2008 Share Napisano 24 Kwietnia 2008 Coś ode mnie: http://modelwork.pl/viewtopic.php?p=101539#101539 Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 25 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2008 Dzieki chlopaki napewno sie przyda. Dioramka skonczona zapraszam: viewtopic.php?t=7363 Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi