czak45 Napisano 25 Kwietnia 2008 Share Napisano 25 Kwietnia 2008 (edytowane) Dioramka ukończona. Historyjka. Kampania w Normandi zakończona. Niemcy wycofują się w kierunku Rzeszy. Pozostawiając po sobie wiele złomu. Tiger 2 z wieżą Porshe został porzucony ze względu na awarie (skrzynia biegów? ). Amerykański żołnierz, zajmujący sie chwilowo transportem, zatrzymuje się przy porzuconym czołgu w celu zabrania z niego dodatkowego wyposażenia (liny, siekiera, młotek itp.). Fotomontaż: Cała reszta: M3 Half track: Tiger 2: Zapraszam do oceny. Pozdrawiam. Edytowane 4 Maja 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
subgrafik Napisano 25 Kwietnia 2008 Share Napisano 25 Kwietnia 2008 Bardzo mi sie podoba, kawal dobrej roboty. Kalki tylko mi odstaja od reszty pracy, moze to wina foto? Ale swieca sie na kilku ujeciach- numery na czolgu, i widac ze sa niewpasowane w linie podzialu jak gwiazdy US na halftraku) i przy reszcie doskonalej wyskakuja na wierzch. Uzywasz SETa i SOLa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wittmann Napisano 25 Kwietnia 2008 Share Napisano 25 Kwietnia 2008 Świetna robota.!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 25 Kwietnia 2008 Share Napisano 25 Kwietnia 2008 Oj czaku to na prawdę "malutki" majstersztyk! Pokłony... Aha, będę robił King Tigera z Dragona takiego jak Ty (chyba) i prosiłbym Cię o ewentualną pomoc w wykonaniu go- ale o tym na PW się jakoś zgadamy, ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 25 Kwietnia 2008 Share Napisano 25 Kwietnia 2008 fajne podłoże, szkoda tylko że gąski Koenigstigera tak lewitują.. można było bardziej je ułożyć albo zagłębić lekko w terenie ta drewniana skrzynka.. jakoś dziwnie jasna, nawet jak na surowe drewno i dziwne te obicia na metalowych reszta naprawdę super i bez zarzutów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 25 Kwietnia 2008 Share Napisano 25 Kwietnia 2008 Efekt końcowy prezentuje się znakomicie, jednakże jak już moi przedmówcy wspomnieli, nie ustrzegłeś sie kilku błędów: 1. Wspomniana kalka; 2. Wspomniane gąsienice; 3. Deska na podłoże jest jednak trochę zbyt wąska; 4. Mundur żołnierza amerykańskiego jest nie do końca dopracowany i wygląda trochę jak piżama albo robotniczy drelich; 5. Bambetli w Halftrucku jest trochę za mało i część z nich (skrzynia i brezent) wygląda nieco plastikowo. Powinien być czymś obwieszony. Poza tym Halftrucki żadko były widywane z jednoosobową załogą; 6. Zbyt mocno obdarty Browning 50 cal. Poza tym widzę tu same plusy: 1. Przepięknie wykonane malowanie pojazdów; 2. Realistyczne ślady eksploatacji i wykończeniówka; 3. Wspaniale wykonane i "dopieszczone" (choć zbyt wąskie podłoże); 4. Fabuła ! (Chociaż porzuconego Tigera II z uszkodzoną skrzynią sam nie nazwałbym złomem); 5. Fantastyczny fotomontaż. Powinieneś zrobić więcej takich fotek; 6. Natężenie prac przy tej dioramce. Chociaż sam nie pochwalam ekspresowego budowania modeli (lepiej wolniej,a dokładniej), to w twoim przypadku express nie odbił się specjalnie na jakości. Gdybyś jednak poświęcił więcej czasu szczególikom, to ta diorama byłaby jeszcze ciekawsza i pozbawiona wymienionych powyżej błędów. Oby tak dalej Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 25 Kwietnia 2008 Share Napisano 25 Kwietnia 2008 Wg mnie, najpowazniejszy blad to zbyt waska podstawka. O ile teren na niej wykonany jest pieknie, o tyle kompozycyjnie nie bardzo to wyglada, gdy pojazdy wstaja poza "kadr". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
figfan Napisano 25 Kwietnia 2008 Share Napisano 25 Kwietnia 2008 a mniew sie podoba...z cierliwoscia ogladałem warsztat i musze przyznac ze robi wrazenie....NIE moj temat bo siedze w figurkach ale podoba sie bardzo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 25 Kwietnia 2008 Share Napisano 25 Kwietnia 2008 W twoich dioramach ja osobiście nie lubię jednego-pojazdy prawie spadają. Poza tym same plusy, no i to podłożę ech.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 25 Kwietnia 2008 Share Napisano 25 Kwietnia 2008 super, gratuluję ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balu Napisano 25 Kwietnia 2008 Share Napisano 25 Kwietnia 2008 Trochę tam ciasno, ale to kwestia gustu. Reszta rewelacyjna Podziwiam, i czekam na kolejne inspirujące prace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 25 Kwietnia 2008 Share Napisano 25 Kwietnia 2008 Masz talent do ustawiania dobrych scenek, przy minimum środków wyrazu. Super oszczędna kompozycja, z drugiej strony perfekcyjnie ustawiona. Ale brakuje mi tu tej świeżości jaka pojawiała sie w innych Twoich pracach. Ten stug ryjący "rowy melioracyjne", czy jagdphanter z liśćmi, to robiło na mnie wrażenie. A tu jest" tylko" świetnie zrobiona diorama. Pozdrawiam Ps. Pojazdy lewitują !!!!!! To chyba największa wada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 25 Kwietnia 2008 Share Napisano 25 Kwietnia 2008 To jest 72 a więc trudno mi coś powiedzieć... ale podstawka jest definitywnie za mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 25 Kwietnia 2008 Share Napisano 25 Kwietnia 2008 Ja tylko dodam,ze bardzo podoba mi sie kompozycja, i nie uważam,że podstawka jest za mała.:-)) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barcel Napisano 25 Kwietnia 2008 Share Napisano 25 Kwietnia 2008 do samego wykonania nie mogę się przyczepić nawet jakbym chciał ale temat scenki jest lekko abstrakcyjny - nie wydaje mi się żeby niemiaszki zostawiali prawie nieuszkodzonego kingtigera na pastwę aliantów bez uprzedniego rozwalenia go bądź zaminowania ( w sensie np granat-pułapka w składzie amunicji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 25 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2008 Uzywasz SETa i SOLa? Mam zestaw AGAMY i przez ten plyn co sie daje pod kalki to mało brakowalo, a musialbym malowac model od początku. Teraz daje kalki na wode na matową farbe, ale może warto sidoluxem psiknąć pod kalke? Świetna robota.!!! Dzieki i dzieki za wszystkie pozytywne komentarze, za krytyke oczywiscie tez nalezy podziekowac 3. Deska na podłoże jest jednak trochę zbyt wąska; 4. Mundur żołnierza amerykańskiego jest nie do końca dopracowany i wygląda trochę jak piżama albo robotniczy drelich; 5. Bambetli w Halftrucku jest trochę za mało i część z nich (skrzynia i brezent) wygląda nieco plastikowo. Lubie takie malutkie podstawki. To moj idol, u niego tez wystaje. Jeśli chodzi o mundur to jedyne co to kolorki, na ale mogly byc sprane, wyplowiale. Coś z brezentami mi faktycznie nie wychodzi, ale co zrobić, pomalowac na pół mat? Poza tym Halftrucki żadko były widywane z jednoosobową załogą To udało mi sie uchwycić żadki przypadek Ale brakuje mi tu tej świeżości jaka pojawiała sie w innych Twoich pracach. Wiesz musze wyrobić do końca zapasy, obiecałem sobie, że nic nie kupie jak nie skończe tego co mam Napisałem sobie już liste pomysłow (ciekawych, innych) na 14-scie mini podstawek i myśle, że jak sie uda to będzie co oglądac. nie wydaje mi się żeby niemiaszki zostawiali prawie nieuszkodzonego kingtigera cyt. wyd. Militaria zeszyt "LWY STALINA" Roznie w zyciu bywa, a co dopiero na wojnie. Poprostu dostali ostrzal skonczyla sie amunicja, uciekli w las A tu jeszcze sie pochwale tym co zmienilem w HT Oprocz opisanych rzeczy zrobilem tez przednia szybe z opakowania po szczoteczkach do zebow. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 26 Kwietnia 2008 Share Napisano 26 Kwietnia 2008 masy KT(nietylko) zostały porzucone..z braku paliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krecik Napisano 26 Kwietnia 2008 Share Napisano 26 Kwietnia 2008 Bajerka gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 27 Kwietnia 2008 Share Napisano 27 Kwietnia 2008 Bardzo ładna dioramka, ale wydaje mi się, że układy jezdne modeli nie stykają się w wielu miejscach z podłożem i lewitują w powietrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysztof66 Napisano 27 Kwietnia 2008 Share Napisano 27 Kwietnia 2008 no,no naprawde delux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 4 Maja 2008 Autor Share Napisano 4 Maja 2008 Oglądam i oglądam te fotki z pierwszego postu i coś mi nie pasuje. Za dużo było niebieskiego w nich. Tak więc teraz już sa zmienione. (chodzi o zdjęcia z pierwszego postu) A tu dla przykladu: Starsza fotka. Nowa jakosc. Jest lepiej? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 5 Maja 2008 Share Napisano 5 Maja 2008 Jest lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 5 Maja 2008 Share Napisano 5 Maja 2008 A w każdym razie cieplej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 5 Maja 2008 Autor Share Napisano 5 Maja 2008 A w każdym razie cieplej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 6 Maja 2008 Share Napisano 6 Maja 2008 Świetna dioramka i jak by człowiek nie wiedział w jakiej to skali, to mógłby pomyśleć, że w 1/35 jest. Chociaż mi akurat takie wystające za podstawkę modele to niezbyt się podobają. Teraz daje kalki na wode na matową farbe, ale może warto sidoluxem psiknąć pod kalke?Z tego, co mnie uczono, to kalkomanie na błyszczącą powierzchnię kłaść się powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi