primabaleron Napisano 19 Sierpnia 2019 Share Napisano 19 Sierpnia 2019 (edytowane) Wracam do modelowania wyścigowych rzęchów z lat sprzed WWII. Po Mefistofele przyszedł czas na inny przepak Protara z lat siedemdziesiątych: Fiat 806 Grand Prix Italeri 1/12. Box dokładnie opisał i jeszcze lepiej wymodelował @dark wing : Nie ukrywam, że wzoruję się nieco na powyższym Oba Fiaty (Mefistofele 1924r i 806 1927r.) mimo tylko 3 lat różnicy wieku dzieli przepaść technologiczna. Mefisto to kolos z silnikiem lotniczym 21 litrów, a 806 to prekursor współczesnych F1: silnik V12, pojemność 1500cm, waga poniżej tony. Był on tak prekursorski, że po wygraniu paru wyścigów wszystkie egzemplarze zostały zniszczone, aby ukryć technologię przed konkurencją... Tu dostrzegłem szansę w modelowaniu, bo ilość dokumentacji dotyczącej oryginału jest bliska zeru. Poza tym marzy mi się wersja "po wyścigu", gdzie weathering pokryje trochę mizerię wtórnego analfabety modelarskiego Rama poszła bezproblemowo. Przyjdzie jeszcze satyna i brudziki. Przy silniku poeksperymentowałem z pigmentami i zauważyłem, że wiele zależy od tego co pod spodem... Wstępny fit body i silnika (widać odcisk buta pit-stopu... Silnik gotowy do zamontowania. Wymieniono przewody zapłonowe. Te z zestawu, gumowe, wyglądały jak macki dwunatośmiornicy Siateczka na kierownicy z jedwabnej torebki od herbaty. W oryginale miała chronić kierowcę przed "mgiełką olejową" (?). Nadmienię, że auto nie posiadało grodzi ogniowej... Będę nadawał wkrótce... Edytowane 23 Sierpnia 2019 przez primabaleron 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 20 Sierpnia 2019 Share Napisano 20 Sierpnia 2019 Zapowiada się fajny model, będę śledził! Wysłane z mojego DRA-L21 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 20 Sierpnia 2019 Share Napisano 20 Sierpnia 2019 "...Nie ukrywam, że wzoruję się nieco na powyższym ..." Kłamczuch !!!... już widzę, że będzie dużo lepiej niż u mnie ;)... Cieszę się i życzę wytrwałości i powodzenia na mecie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primabaleron Napisano 23 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2019 Posuwamy się do przodu. Silnik kompletny w ramie, zawieszenie 90%, nitujemy karoserię, zaczynamy z Italian Red Zastanawiam się jak zrobić numer startowy na chrapach osłony silnika. Kalkomanii chyba nie zaryzykuję, a maluję pędzlem i sprayem... Może ktoś ma jakiś patent. Gąbka, maski, patafix...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 23 Sierpnia 2019 Share Napisano 23 Sierpnia 2019 Dlaczego chcesz malować numer ? Z kalki całkiem dobrze wychodzi... Druga sprawa to kwestia żaluzji na pokrywach silnika. Widzę, że nie zdecydowałeś się na poprawianie tych szparek... szkoda, pracy dużo i trudnej ale w efekcie końcowym jednak warto. Lakier kładłeś sprayem? Mam wrażenie, że lekko przelałeś, jakoś tak grubo wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primabaleron Napisano 23 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2019 1 minutę temu, DarkWing napisał: Dlaczego chcesz malować numer ? Z kalki całkiem dobrze wychodzi... Druga sprawa to kwestia żaluzji na pokrywach silnika. Widzę, że nie zdecydowałeś się na poprawianie tych szparek... szkoda, pracy dużo i trudnej ale w efekcie końcowym jednak warto. Lakier kładłeś sprayem? Mam wrażenie, że lekko przelałeś, jakoś tak grubo wyszło. No to spróbuję z kalkami zatem. Jak nie wyjdzie to będziemy pruć Szparki - masz rację. Spróbowałem, ale po nożyku nie ma tam żadnego podejścia by wykończyć. Na pewno bym nie zrobił tak równo jak Ty. Chciałem zrobić preshading pod czerwienią i jakoś słabo to wyglądało. Mam nadzieję, że satyna to poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primabaleron Napisano 16 Września 2019 Autor Share Napisano 16 Września 2019 Pasujemy. Potem cd brudzingu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel_ Napisano 16 Września 2019 Share Napisano 16 Września 2019 Wygląda Pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primabaleron Napisano 18 Września 2019 Autor Share Napisano 18 Września 2019 Cd Grand Prix'a. Silnik 100% bez kolektorów wylotowych, fotel zrobiony i przyklejone siedzisko, początek montażu linek hamulcowych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primabaleron Napisano 16 Października 2019 Autor Share Napisano 16 Października 2019 Taaa..... Dłubałem w tzw międzyczasie więcej, bo wziąłem graty na urlop nad Bałtyk i na pilnowanie zwierzaków u córki w Borach Tucholskich I tak zeszło 3 m-ce. Tak jak wspominałem zamierzałem osiągnąć efekt "po wyścigu": Model sprawił mi trochę trudności m.in. z uwagi na brak posiadania aerografu, a także miękkość plastiku Italeri. Ogólnie, mimo, że mniej elementów, oceniam go jako trudniejszy niż Fiat Mefistofele. Zwaloryzowano nitowanie, układ zapłonowy, kierownicę, linki hamulcowe. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nacktgeboren Napisano 16 Października 2019 Share Napisano 16 Października 2019 Obłędny. Zobaczyłem pierwsze zdjęcie modelu i w pierwszym odruchu pomyślałem, że to jakiś zabytkowy, współczesny egzemplarz prawdziwego auta. Świetny jest 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matheas Napisano 16 Października 2019 Share Napisano 16 Października 2019 29 minut temu, Nacktgeboren napisał: Obłędny. Zobaczyłem pierwsze zdjęcie modelu i w pierwszym odruchu pomyślałem, że to jakiś zabytkowy, współczesny egzemplarz prawdziwego auta. Świetny jest Miałem dokładnie tak samo. Rewelacyjny jest! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 16 Października 2019 Share Napisano 16 Października 2019 Bardzo fajnie wykonana zabawka, a zabrudzenia prezentują się nad wyraz efektownie. Auto jest dość konkretnie upaprane, ale zabrudzenia nie tłumią odbioru całości. Pobrudzonych modeli samochodów cywilnych jest mało, a jeszcze mniej jest takich gdzie jest to zrobione poprawnie. Tobie udało się to całkiem dobrze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trojan Napisano 17 Października 2019 Share Napisano 17 Października 2019 Cacuszko. Gratulacje! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi