Stalooki Napisano 4 Września 2019 Share Napisano 4 Września 2019 Następnym modelem a raczej figurką do pomalowania będzie model rosyjskiej firmy Zvezda. Będą to słonie wojenne z I-III w. p.n.e. w skali 1:72. Mamy tutaj 7 małych żołnierzy do malowania i 2 słonie w różnych kolorach. Drugie zdjęcie przedstawia figurkę żołnierza pomalowanego na początku czarnym podkładem a następnie tylko z góry szarym podkładem żeby pokazać cienie i rozjaśnienia, przez co figurka będzie bardziej plastyczna. Mam nadzieję że dam radę pomalować w tej skali. Lupa będzie na pewno potrzebna. Trochę to może zająć czasu pomalowanie tego wszystkiego. Zobaczymy jak to pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 4 Września 2019 Autor Share Napisano 4 Września 2019 Tak to wygląda po paru godzinach malowania: twarz, ręce, nogi itd.. Wszystko takie małe, ale fajnie się to maluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 5 Września 2019 Share Napisano 5 Września 2019 Fajnie idzie. Cieciwę zrób-że, w takiej skali też widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 5 Września 2019 Share Napisano 5 Września 2019 Dokładnie do cięciwy polecam TO: Są 3 grubości 0,1-0,2 i 0,3mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 5 Września 2019 Autor Share Napisano 5 Września 2019 Mam linkę 0.01 mm firmy Ammo. Bardzo cienka i elastyczna, będzie nadawać się w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 9 Września 2019 Autor Share Napisano 9 Września 2019 Pierwsza figurka (żołnierzyk - strzelec) gotowa. Ja nie umiem lepiej w tej skali, nawet nie wiem czy umiałbym namalować lepiej w większej skali. Dodałem cięciwę z cieniutkiej linki 0,01 mm. Taka sobie kolorowa figurka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 9 Września 2019 Share Napisano 9 Września 2019 Zapuść Washa i nabierze życia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 9 Września 2019 Autor Share Napisano 9 Września 2019 Jakoś nie pasuje mi wash w figurkach. Robią się one błyszczące i ciemne od tych farb olejnych. Zależy mi na czystych i pstrokatych kolorach w tej figurce. Tym bardziej że w skali 1:72 nie umiałbym wyczyścić dobrze tego washa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 9 Września 2019 Share Napisano 9 Września 2019 No i bardzo fajnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 9 Września 2019 Share Napisano 9 Września 2019 To strzel wash akrylowy Citadel, nie będziesz musiał tego wybitnie ścierać, a sprawdza się świetnie do takiej skali. Wleje się idealnie w załamania, a nie jest w ogóle błyszczący - nie będziesz musiał matowić. A regulować możesz pędzelkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 9 Września 2019 Autor Share Napisano 9 Września 2019 Ok, ten wash może kiedyś spróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 15 Września 2019 Autor Share Napisano 15 Września 2019 Chciałem już dać podkład na słoniki i figurki, ale zaliczyłem małą wpadkę. Chciałem umocować słonie na grubszych kołkach i zacząłem wiercić na środku. Wcześniej zaszpachlowana figurka rozpadła się. Mój błąd. Przy okazji muszę powiedzieć że plastik z Zvezdy jest do kitu. Jakiś taki błyszczący, elastyczny. Nie da się go zeszlifować papierem ściernym lub zeskrobać nożykiem. Jedynie można go obrabiać poprzez ucinanie nożykiem. Szpachla trzyma się go bardzo słabo. Nie wiem czy w innych modelach np. samolotów jest taki sam plastik bo byłbym bardzo rozczarowany gdybym musiał obrabiać np. szpachlówkę na łączeniu kadłuba. Słonia ścisnąłem klejem i dałem super glue. Ciekawe czy będzie trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 15 Września 2019 Share Napisano 15 Września 2019 Piny w łapki trzeba powbijać a nie kołka w brzuszek!. Wiertełkiem ponawiercaj kopytka, w to daj druciki i gotowe. Ewentualna opcja - magnesy w kopyta i podstawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 15 Września 2019 Autor Share Napisano 15 Września 2019 Dokładnie tak jak mówisz. Nie pomyślałem po prostu. Tych dziurek po kołkach od spodu nie będzie widać w gablotce, ale w przyszłości będę robił tak jak mówisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 15 Września 2019 Autor Share Napisano 15 Września 2019 Położyłem podkład, najpierw czarny a później szary tylko od góry. Poczekam 24h aż podkład dobrze złapie i zabieram się za malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 18 Września 2019 Autor Share Napisano 18 Września 2019 Druga figurka z zestawu pomalowana. Zamówiłem jeszcze wash Citadel Shade Nuln Oil. Lekko tylko go zastosuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 22 Września 2019 Autor Share Napisano 22 Września 2019 Powoli maluję pierwszego słonia. Uszy pomalowałem na żywy czerwony kolor (miały pewnie odstraszać przeciwnika). Fajne są te tarcze na wieżyczkach. Na razie pomalowałem wieżyczkę na ciemno czerwony kolor (tylko jedna warstwa na razie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 24 Września 2019 Autor Share Napisano 24 Września 2019 Dalej maluję pierwszego słonia. Już trochę lepiej wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 6 Października 2019 Autor Share Napisano 6 Października 2019 Pomalowałem już pierwszego słonia ale jeszcze muszę pomalować 2 figurki żeby był kompletny. A tutaj są odnośniki do filmów na youtubie z tego malowania. Słoń wojenny - malowanie pancerza Słoń wojenny - metoda wash 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zekar Napisano 7 Października 2019 Share Napisano 7 Października 2019 Klasa! Ciekawi mnie w jaki sposób i jakimi kolorami malowałeś skórę słonia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafau Napisano 7 Października 2019 Share Napisano 7 Października 2019 asfaltu wtedy nie było, smiało możesz wszystko przykurzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 7 Października 2019 Autor Share Napisano 7 Października 2019 6 godzin temu, Zekar napisał: Klasa! Ciekawi mnie w jaki sposób i jakimi kolorami malowałeś skórę słonia? Nie pamiętam już jak mieszałem kolory ale był to jakiś szary np. 70.990 Light Grey pomieszany z 70.955 Flat Flesh. Pomalowałem aerografem, a potem dałem Citadel Shade Nuln Oil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stalooki Napisano 3 Lutego 2020 Autor Share Napisano 3 Lutego 2020 (edytowane) Cały zestaw już pomalowany. Tak to wygląda. Myślę że całkiem nieźle, zapraszam też do galerii. Edytowane 3 Lutego 2020 przez Stalooki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi